Tento web využívá soubory cookies k poskytování služeb, shromažďování dat o návštěvnosti a personalizaci reklam. S používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací
Zdraví národaČlánkyZelí – ideální zdroj vitaminu C dostupný i na podzim
zeli-idealni-zdroj-vitaminu-c-dostupny-i-na-podzim.png

Zelí – ideální zdroj vitaminu C dostupný i na podzim

Zveřejněno: 24.10.2016

Věděli jste, že na kysaném zelí si pochutnávali už Řekové a Římané? V době, kdy neexistovaly lednice, bylo totiž kvašené zelí jednou z mála potravin, které vydržely bez úhony celé měsíce. Poskytovalo lidem důležité vitaminy i v zimních měsících, kdy byl přísun čerstvého ovoce a zeleniny omezený. A proč neopomíjet zelí ani dnes, když můžeme mít čerstvé ovoce a zeleninu ze všech koutů světa po celý rok? 

Věděli jste, že na kysaném zelí si pochutnávali už Řekové a Římané? V době, kdy neexistovaly lednice, bylo totiž kvašené zelí jednou z mála potravin, které vydržely bez úhony celé měsíce. Poskytovalo lidem důležité vitaminy i v zimních měsících, kdy byl přísun čerstvého ovoce a zeleniny omezený. A proč neopomíjet zelí ani dnes, když můžeme mít čerstvé ovoce a zeleninu ze všech koutů světa po celý rok?

Zelí je významným zdrojem vitaminu C. Protože se jeho množství při tepelné úpravě snižuje, je nejlepší konzumovat zelí syrové. Nastrouhané bílé zelí je velmi chutné například v kombinaci s mrkví, ale skvělé je i samotné, pouze lehce posolené, pokmínované a se špetkou cukru a citronové šťávy.

Vitamin C organismu dodá i zelí kysané. Jen si v obchodě dejte pozor, abyste omylem nekoupili zelí sterilované. To při zpracování prochází tepelnou úpravou, a proto v něm bývá obsah vitaminu C nižší. Kysané zelí je na rozdíl od sterilovaného konzervováno procesem fermentace, takže obsahuje vyšší množství zdraví prospěšných látek. Kromě vitaminu C, který je klíčový pro imunitu, je zelí nezanedbatelným zdrojem vlákniny, některých vitaminů skupiny B, řady minerálních látek, například draslíku, vápníku, fosforu či železa. Kysané má nezanedbatelné probiotické účinky.

Příjemný bonus nakonec: hlávkové zelí patří k cenově dostupnějším potravinám v našich obchodech, s chutí si ho tedy můžeme dopřávat, i když se snažíme šetřit. 

Doporučujeme


podcenovany-supervitamin-d-nam-chybi-predevsim-v-zime.jpg

Podceňovaný supervitamín D nám chybí především v zimě

19.11.2018Podle výzkumu Státního zdravotního ústavu chybí vitamín D drtivé většině české populace. Přitom právě „déčko“ chrání naše tělo před infekcemi a běžnými i chronickými nemocemi. Dostatečné množství vitamínu D přispívá ke zdravé funkci srdce, mozku a k dobrému trávení. Nejnovější výzkumy navíc ukazují, že nízká hladina tohoto vitamínu může zvyšovat riziko infarktu a mít negativní vliv na plodnost.
zloutenka-c-skryta-hrozba-kterou-je-nutne-vcas-odhalit.jpg

Žloutenka C – skrytá hrozba, kterou je nutné včas odhalit

07.09.2018Žloutenka je nebezpečným virovým onemocněním, které může skončit až smrtí. Nejznámější jsou typy A, B a C. Zejména u hepatitidy C se v posledních letech zjišťuje, že je mnohem rozšířenější, než se dosud předpokládalo. Není totiž podle vnějších příznaků snadno odhalitelná a vyskytuje se i mimo tradiční rizikové skupiny, jako jsou drogově závislí. Zpozornět by měli především lidé, kteří dostali darovanou krev před rokem 1992, kdy se žloutenka C teprve začala diagnostikovat. Pokud je dlouhou dobu neléčená, způsobuje vážné poškození jater, které může vést až k úmrtí. Spolehlivě ji lze odhalit jen pomocí krevních testů.
s-nebezpecnou-trombofilii-se-da-bojovat-nejdriv-je-ale-nutne-ji-odhalit.jpg

S nebezpečnou trombofilií se dá bojovat. Nejdřív je ale nutné ji odhalit

17.05.2019U trombofiliků dochází vlivem genetické mutace ke zvýšenému srážení krve – trombofilii. Hrozí tak, že se vytvoří krevní sraženiny neboli tromby, které mohou částečně nebo úplně ucpat cévu a ohrozit člověka na životě. Trombofilie je ovlivněna vrozenými dispozicemi a zevními vlivy, jako je pohybový režim, obezita, věk, kouření, úraz či užívání některých léků jako například antikoncepce. O příčinách i následcích trombofilie je bohužel stále obecně nízké povědomí a ohrožení lidé tak často ani neví, že se jich tato porucha týká. Pro diagnostiku přitom stačí zajít na odběr krve.