Tento web využívá soubory cookies k poskytování služeb, shromažďování dat o návštěvnosti a personalizaci reklam. S používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací
Zdraví národaČlánkyZelí – ideální zdroj vitaminu C dostupný i na podzim
zeli-idealni-zdroj-vitaminu-c-dostupny-i-na-podzim.png

Zelí – ideální zdroj vitaminu C dostupný i na podzim

Zveřejněno: 24.10.2016

Věděli jste, že na kysaném zelí si pochutnávali už Řekové a Římané? V době, kdy neexistovaly lednice, bylo totiž kvašené zelí jednou z mála potravin, které vydržely bez úhony celé měsíce. Poskytovalo lidem důležité vitaminy i v zimních měsících, kdy byl přísun čerstvého ovoce a zeleniny omezený. A proč neopomíjet zelí ani dnes, když můžeme mít čerstvé ovoce a zeleninu ze všech koutů světa po celý rok? 

Věděli jste, že na kysaném zelí si pochutnávali už Řekové a Římané? V době, kdy neexistovaly lednice, bylo totiž kvašené zelí jednou z mála potravin, které vydržely bez úhony celé měsíce. Poskytovalo lidem důležité vitaminy i v zimních měsících, kdy byl přísun čerstvého ovoce a zeleniny omezený. A proč neopomíjet zelí ani dnes, když můžeme mít čerstvé ovoce a zeleninu ze všech koutů světa po celý rok?

Zelí je významným zdrojem vitaminu C. Protože se jeho množství při tepelné úpravě snižuje, je nejlepší konzumovat zelí syrové. Nastrouhané bílé zelí je velmi chutné například v kombinaci s mrkví, ale skvělé je i samotné, pouze lehce posolené, pokmínované a se špetkou cukru a citronové šťávy.

Vitamin C organismu dodá i zelí kysané. Jen si v obchodě dejte pozor, abyste omylem nekoupili zelí sterilované. To při zpracování prochází tepelnou úpravou, a proto v něm bývá obsah vitaminu C nižší. Kysané zelí je na rozdíl od sterilovaného konzervováno procesem fermentace, takže obsahuje vyšší množství zdraví prospěšných látek. Kromě vitaminu C, který je klíčový pro imunitu, je zelí nezanedbatelným zdrojem vlákniny, některých vitaminů skupiny B, řady minerálních látek, například draslíku, vápníku, fosforu či železa. Kysané má nezanedbatelné probiotické účinky.

Příjemný bonus nakonec: hlávkové zelí patří k cenově dostupnějším potravinám v našich obchodech, s chutí si ho tedy můžeme dopřávat, i když se snažíme šetřit. 

Doporučujeme


soutez-ukaz-knir-o-5-phi-testu.jpg

Soutěž „Ukaž knír“ o 5 PHI testů

14.11.2018Listopad je již tradičně měsícem boje proti rakovině prostaty, kterou v České republice ročně onemocní téměř 8 000 mužů. U této příležitosti si pánové po celém světě pečlivě pěstují svůj knír, čímž dávají najevo, že jsou součástí hnutí, které se snaží změnit tvář mužského zdraví k lepšímu. SYNLAB tuto iniciativu podporuje, a proto vyhlašujeme soutěž o pět testů PHI, které slouží k určení indexu zdravé prostaty.
nakazenych-klistovou-encefalitidou-a-borreliozou-pribyva.jpg

Nakažených klíšťovou encefalitidou a borreliózou přibývá

04.09.2018Klíště je kvůli nemocem, které přenáší, jedním z nejnebezpečnějších parazitů v České republice. Počet nakažených je u nás nejvyšší v Evropě a každoročně se dál zvyšuje. Ačkoliv se léto chýlí ke konci, klíšťová sezóna je stále v plném proudu. Přečtěte si, jak na tyto parazity můžete vyzrát a vyhnout se tak nebezpečným onemocněním.
9-duvodu-proc-byste-si-meli-nechat-preventivne-vysetrit-jatra.jpg

9 důvodů, proč byste si měli nechat preventivně vyšetřit játra

08.03.2019Největší vnitřní orgán lidského těla, který zastává mnoho nezastupitelných funkcí. Detoxikuje organismus, vyrábí žluč, převádí živiny ze stravy, čistí toxiny z krve, rozkládá tuky, alkohol a mnohé další. Řeč je o játrech, která jsou v České republice druhým nejčastěji transplantovaným orgánem. Jaterní onemocnění totiž může léta probíhat skrytě a projevit se až v pozdní fázi, kdy je léčba již velmi obtížná. Důvodů častého selhání jater je mnoho, lze mu ale předcházet, a to především zdravou životosprávou v kombinaci s pravidelnou kontrolou jejich stavu krevním testem. Z jakých důvodů byste si na vyšetření měli určitě zajít?