Tento web využívá soubory cookies k poskytování služeb, shromažďování dat o návštěvnosti a personalizaci reklam. S používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací
Zdraví národaČlánkyZelí – ideální zdroj vitaminu C dostupný i na podzim
zeli-idealni-zdroj-vitaminu-c-dostupny-i-na-podzim.png

Zelí – ideální zdroj vitaminu C dostupný i na podzim

Zveřejněno: 24.10.2016

Věděli jste, že na kysaném zelí si pochutnávali už Řekové a Římané? V době, kdy neexistovaly lednice, bylo totiž kvašené zelí jednou z mála potravin, které vydržely bez úhony celé měsíce. Poskytovalo lidem důležité vitaminy i v zimních měsících, kdy byl přísun čerstvého ovoce a zeleniny omezený. A proč neopomíjet zelí ani dnes, když můžeme mít čerstvé ovoce a zeleninu ze všech koutů světa po celý rok? 

Věděli jste, že na kysaném zelí si pochutnávali už Řekové a Římané? V době, kdy neexistovaly lednice, bylo totiž kvašené zelí jednou z mála potravin, které vydržely bez úhony celé měsíce. Poskytovalo lidem důležité vitaminy i v zimních měsících, kdy byl přísun čerstvého ovoce a zeleniny omezený. A proč neopomíjet zelí ani dnes, když můžeme mít čerstvé ovoce a zeleninu ze všech koutů světa po celý rok?

Zelí je významným zdrojem vitaminu C. Protože se jeho množství při tepelné úpravě snižuje, je nejlepší konzumovat zelí syrové. Nastrouhané bílé zelí je velmi chutné například v kombinaci s mrkví, ale skvělé je i samotné, pouze lehce posolené, pokmínované a se špetkou cukru a citronové šťávy.

Vitamin C organismu dodá i zelí kysané. Jen si v obchodě dejte pozor, abyste omylem nekoupili zelí sterilované. To při zpracování prochází tepelnou úpravou, a proto v něm bývá obsah vitaminu C nižší. Kysané zelí je na rozdíl od sterilovaného konzervováno procesem fermentace, takže obsahuje vyšší množství zdraví prospěšných látek. Kromě vitaminu C, který je klíčový pro imunitu, je zelí nezanedbatelným zdrojem vlákniny, některých vitaminů skupiny B, řady minerálních látek, například draslíku, vápníku, fosforu či železa. Kysané má nezanedbatelné probiotické účinky.

Příjemný bonus nakonec: hlávkové zelí patří k cenově dostupnějším potravinám v našich obchodech, s chutí si ho tedy můžeme dopřávat, i když se snažíme šetřit. 

Doporučujeme


predstavujeme-nej-limonadu-letosniho-leta.png

Představujeme NEJ limonádu letošního léta!

22.06.2018Dulenka neboli levandule patří mezi oblíbené jedlé rostliny a poslední dobou čím dál častěji nachází své místo právě v kuchyni. Modrofialové květy se přidávají do dezertů, sušenek, marmelád, polévek nebo jako součást marinád k masu. Punc originality má levandulový drink z vlastnoručně vyrobeného sirupu, který potěší vaše smysly.
rakytnik-je-zasobarna-vitaminu-a-posiluje-imunitu.png

Rakytník je zásobárna vitaminů a posiluje imunitu

11.09.2017Jeho latinský název Hippophae má původ ve staré řečtině a zjednodušeně znamená „třpytící se kůň“. Podle pověstí se prý koňům pasoucím se poblíž této dřeviny výborně dařilo a měli krásně lesklou srst. V Rusku mu přezdívají „sibiřský zázrak“ a v tradiční tibetské medicíně patří k oblíbeným prostředkům k regeneraci těla. Jeho plody si ale můžete natrhat i u nás. 
jaka-je-skupina-vaseho-srdce.png

Jaká je skupina vašeho srdce?

10.04.2018Kolik znáte hudebních skupin? Desítky? Stovky? A znáte skupinu, která vám může zachránit život? Podle průzkumu nezná svou krevní skupinu téměř každý druhý Čech.