Tento web využívá soubory cookies k poskytování služeb, shromažďování dat o návštěvnosti a personalizaci reklam. S používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací
Zdraví národaČlánkyZelí – často opomíjený zdroj vitaminů a výživných látek
zeli-casto-opomijeny-zdroj-vitaminu-a-vyzivnych-latek.jpg

Zelí – často opomíjený zdroj vitaminů a výživných látek

Zveřejněno: 02.11.2016

O léčivých účincích zelí se údajně vědělo již ve starověkém Řecku, kde se konzumovalo například při zánětu močové trubice a zábaly z něj se používaly na rány a kloubová onemocnění.

Málokoho by ale napadlo, že je zelí mnohem bohatším zdrojem vitaminu C než citrusy. Kromě toho má i velké množství vitaminu K a dalších minerálů, jakými jsou draslík, hořčík a železo. Navíc obsahuje i kyselinu mléčnou, která má příznivý vliv na trávení.

Kromě čerstvého nebo sterilovaného zelí je velmi oblíbené zelí kysané, tedy kvašené pomocí bakterií mléčného kvašení. Při něm se tvoří látky, které působí jako prevence vzniku rakoviny jater, plic, tlustého střeva a prsu. Díky činnosti bakterií mléčného kvašení je navíc obsah vitaminu C v kysaném zelí dokonce vyšší než v čerstvém. 200g kysaného zelí tak spolehlivě pokryje jeho denní dávku.

Doma nakládané zelí

Hlávku zelí nakrouhejte, vložte do mísy, přidejte sůl (asi 20 g na 1 kg zelí) a kmín. Podle chuti můžete přidat i cibuli, jablka, křen, kopr nebo česnek. Zelí nechte v misce přibližně 2 hodiny odstát, aby pustilo vodu. Pak jím naplňte sklenice a průběžně udusávejte tak, abyste vytlačili vzduch. Zelí trochu zvětší svůj objem, sklenice proto naplňte přibližně 2 cm pod okraj. Pak je překryjte potravinovou folií, utěsněte gumičkou a umístěte na temné místo. Přibližně po 1 až 2 dnech se fólie nafoukne. Když splaskne, je proces kvašení u konce. Pokud necháte kysané zelí ještě v ledničce alespoň 3 týdny uzrát, krásně změkne. Dobrou chuť!

Doporučujeme


osvojte-si-lasku-k-jidlu-a-neplytvani.png

Osvojte si lásku k jídlu a neplýtvání

18.04.2018Životní styl „zero waste“ neboli život bez odpadu je poslední dobou na vzestupu. Jak název této filozofie napovídá, ideálem je nulový odpad. Snaha o prevenci a omezení plýtvání má za cíl ovlivnit vyčerpávání přírodních zdrojů a alarmující znečištění planety, které ohrožuje zdraví lidí, zvířat a rostlin. Základem je opětovné využívání všech možných zdrojů, s nimiž se v životě potkáváme. Co to znamená v praxi?
je-mozne-zjistit-zda-nam-hrozi-skryte-riziko-infarktu-ci-mozkove-mrtvice.png

Je možné zjistit, zda nám hrozí skryté riziko infarktu či mozkové mrtvice?

15.05.2018U infarktu myokardu i mozkové mrtvice platí, že se lékaři v praxi bohužel setkávají se stále mladšími pacienty s ischemickou atakou a že i minuty do okamžiku, než se lidé dostanou k odborníkům do nemocniční péče, hrají důležitou roli. Vlastně tu nejdůležitější. Proto je lepší těmto stavům předcházet. Zde o to více platí, že prevence je klíčová. Jedná se především o změnu životního stylu, která může zahrnovat dietu, zvýšení fyzické aktivity, omezení stresu a zejména také zákaz kouření. Pomoci ale může i moderní laboratorní test.
stitna-zlaza-u-zvirat-nebezpecny-a-drahy-nepritel.png

Štítná žláza u zvířat – nebezpečný a drahý nepřítel

20.03.2018Ročně Češi vynaloží až dvě miliardy korun na zdravotní péči o domácí mazlíčky. Stejně jako u lidí přitom pouhý krevní rozbor napoví, co zvíře trápí, a lze tedy včas zahájit léčbu, která pak může být nejen účinnější, ale i levnější. Jak ukazují zjištění laboratoří synlab czech, velmi častým problémem psů i koček je onemocnění štítné žlázy. Často však u nich bývá odhaleno pozdě a o zvíře tak není adekvátně postaráno.