Tento web využívá soubory cookies k poskytování služeb, shromažďování dat o návštěvnosti a personalizaci reklam. S používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací
Zdraví národaČlánkyZelí – často opomíjený zdroj vitaminů a výživných látek
zeli-casto-opomijeny-zdroj-vitaminu-a-vyzivnych-latek.jpg

Zelí – často opomíjený zdroj vitaminů a výživných látek

Zveřejněno: 02.11.2016

O léčivých účincích zelí se údajně vědělo již ve starověkém Řecku, kde se konzumovalo například při zánětu močové trubice a zábaly z něj se používaly na rány a kloubová onemocnění.

Málokoho by ale napadlo, že je zelí mnohem bohatším zdrojem vitaminu C než citrusy. Kromě toho má i velké množství vitaminu K a dalších minerálů, jakými jsou draslík, hořčík a železo. Navíc obsahuje i kyselinu mléčnou, která má příznivý vliv na trávení.

Kromě čerstvého nebo sterilovaného zelí je velmi oblíbené zelí kysané, tedy kvašené pomocí bakterií mléčného kvašení. Při něm se tvoří látky, které působí jako prevence vzniku rakoviny jater, plic, tlustého střeva a prsu. Díky činnosti bakterií mléčného kvašení je navíc obsah vitaminu C v kysaném zelí dokonce vyšší než v čerstvém. 200g kysaného zelí tak spolehlivě pokryje jeho denní dávku.

Doma nakládané zelí

Hlávku zelí nakrouhejte, vložte do mísy, přidejte sůl (asi 20 g na 1 kg zelí) a kmín. Podle chuti můžete přidat i cibuli, jablka, křen, kopr nebo česnek. Zelí nechte v misce přibližně 2 hodiny odstát, aby pustilo vodu. Pak jím naplňte sklenice a průběžně udusávejte tak, abyste vytlačili vzduch. Zelí trochu zvětší svůj objem, sklenice proto naplňte přibližně 2 cm pod okraj. Pak je překryjte potravinovou folií, utěsněte gumičkou a umístěte na temné místo. Přibližně po 1 až 2 dnech se fólie nafoukne. Když splaskne, je proces kvašení u konce. Pokud necháte kysané zelí ještě v ledničce alespoň 3 týdny uzrát, krásně změkne. Dobrou chuť!

Doporučujeme


soutez-ukaz-knir-o-5-phi-testu.jpg

Soutěž „Ukaž knír“ o 5 PHI testů

14.11.2018Listopad je již tradičně měsícem boje proti rakovině prostaty, kterou v České republice ročně onemocní téměř 8 000 mužů. U této příležitosti si pánové po celém světě pečlivě pěstují svůj knír, čímž dávají najevo, že jsou součástí hnutí, které se snaží změnit tvář mužského zdraví k lepšímu. SYNLAB tuto iniciativu podporuje, a proto vyhlašujeme soutěž o pět testů PHI, které slouží k určení indexu zdravé prostaty.
personalizovana-medicina-jako-pomocnik-v-onkologii.png

Personalizovaná medicína jako pomocník v onkologii

20.11.2018Každý člověk je jedinečný, a tak se může stát, že různí pacienti se stejnou nemocí reagují na shodnou léčbu jinak. Účinky léčby totiž značně ovlivňují individuální charakteristiky jednotlivých lidí, jako jsou genetické dispozice nebo celkový zdravotní stav. Personalizovaná medicína je obor, který se cíleně zaměřuje na jednotlivce a snaží se upravit léčebné a diagnostické postupy tak, aby byly ušity na míru konkrétnímu pacientovi, a tím pádem byly účinnější. Výrazně pomáhá zejména v onkologické terapii.
renatin-blog-velikonoce-se-blizi-aneb-co-zaseju-to-sklizim.png

Renatin blog: Velikonoce se blíží aneb Co zaseju, to sklízím

23.03.2018Jasně že si můžete pořídit velikonoční výzdobu v obchodě. Ale není větší potěšení, když si vypěstujete a vyrobíte jarní dekorace po svém? Zvlášť s dětmi či vnoučaty pak můžete radost z vlastního díla znásobit. Já se tradičně pustím do těchto krás...