Tento web využívá soubory cookies k poskytování služeb, shromažďování dat o návštěvnosti a personalizaci reklam. S používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací
Zdraví národaČlánkyZelí – často opomíjený zdroj vitaminů a výživných látek
zeli-casto-opomijeny-zdroj-vitaminu-a-vyzivnych-latek.jpg

Zelí – často opomíjený zdroj vitaminů a výživných látek

Zveřejněno: 02.11.2016

O léčivých účincích zelí se údajně vědělo již ve starověkém Řecku, kde se konzumovalo například při zánětu močové trubice a zábaly z něj se používaly na rány a kloubová onemocnění.

Málokoho by ale napadlo, že je zelí mnohem bohatším zdrojem vitaminu C než citrusy. Kromě toho má i velké množství vitaminu K a dalších minerálů, jakými jsou draslík, hořčík a železo. Navíc obsahuje i kyselinu mléčnou, která má příznivý vliv na trávení.

Kromě čerstvého nebo sterilovaného zelí je velmi oblíbené zelí kysané, tedy kvašené pomocí bakterií mléčného kvašení. Při něm se tvoří látky, které působí jako prevence vzniku rakoviny jater, plic, tlustého střeva a prsu. Díky činnosti bakterií mléčného kvašení je navíc obsah vitaminu C v kysaném zelí dokonce vyšší než v čerstvém. 200g kysaného zelí tak spolehlivě pokryje jeho denní dávku.

Doma nakládané zelí

Hlávku zelí nakrouhejte, vložte do mísy, přidejte sůl (asi 20 g na 1 kg zelí) a kmín. Podle chuti můžete přidat i cibuli, jablka, křen, kopr nebo česnek. Zelí nechte v misce přibližně 2 hodiny odstát, aby pustilo vodu. Pak jím naplňte sklenice a průběžně udusávejte tak, abyste vytlačili vzduch. Zelí trochu zvětší svůj objem, sklenice proto naplňte přibližně 2 cm pod okraj. Pak je překryjte potravinovou folií, utěsněte gumičkou a umístěte na temné místo. Přibližně po 1 až 2 dnech se fólie nafoukne. Když splaskne, je proces kvašení u konce. Pokud necháte kysané zelí ještě v ledničce alespoň 3 týdny uzrát, krásně změkne. Dobrou chuť!

Doporučujeme


4-tipy-pro-posileni-imunity-s-vitaminem-d.png

4 tipy pro posílení imunity s vitaminem D

06.02.2018Také vám v zimě chybí sluníčko? Má vliv nejen na psychickou pohodu, ale i na tělesnou kondici.
rakytnik-je-zasobarna-vitaminu-a-posiluje-imunitu.png

Rakytník je zásobárna vitaminů a posiluje imunitu

11.09.2017Jeho latinský název Hippophae má původ ve staré řečtině a zjednodušeně znamená „třpytící se kůň“. Podle pověstí se prý koňům pasoucím se poblíž této dřeviny výborně dařilo a měli krásně lesklou srst. V Rusku mu přezdívají „sibiřský zázrak“ a v tradiční tibetské medicíně patří k oblíbeným prostředkům k regeneraci těla. Jeho plody si ale můžete natrhat i u nás. 
proc-je-patek-trinacteho-smolny.png

Proč je pátek třináctého smolný

13.04.2018Tento den je u mnoha lidí zažitý jako nešťastný. Očekávání katastrofy ji však možná ještě více přivolává, protože jak se říká, všechno začíná v hlavě. Obavy může následovat nervózní chování, které k neštěstí přispěje nebo ho způsobí.