Tento web využívá soubory cookies k poskytování služeb, shromažďování dat o návštěvnosti a personalizaci reklam. S používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací
Zdraví národaČlánkyZelí – často opomíjený zdroj vitaminů a výživných látek
zeli-casto-opomijeny-zdroj-vitaminu-a-vyzivnych-latek.jpg

Zelí – často opomíjený zdroj vitaminů a výživných látek

Zveřejněno: 02.11.2016

O léčivých účincích zelí se údajně vědělo již ve starověkém Řecku, kde se konzumovalo například při zánětu močové trubice a zábaly z něj se používaly na rány a kloubová onemocnění.

Málokoho by ale napadlo, že je zelí mnohem bohatším zdrojem vitaminu C než citrusy. Kromě toho má i velké množství vitaminu K a dalších minerálů, jakými jsou draslík, hořčík a železo. Navíc obsahuje i kyselinu mléčnou, která má příznivý vliv na trávení.

Kromě čerstvého nebo sterilovaného zelí je velmi oblíbené zelí kysané, tedy kvašené pomocí bakterií mléčného kvašení. Při něm se tvoří látky, které působí jako prevence vzniku rakoviny jater, plic, tlustého střeva a prsu. Díky činnosti bakterií mléčného kvašení je navíc obsah vitaminu C v kysaném zelí dokonce vyšší než v čerstvém. 200g kysaného zelí tak spolehlivě pokryje jeho denní dávku.

Doma nakládané zelí

Hlávku zelí nakrouhejte, vložte do mísy, přidejte sůl (asi 20 g na 1 kg zelí) a kmín. Podle chuti můžete přidat i cibuli, jablka, křen, kopr nebo česnek. Zelí nechte v misce přibližně 2 hodiny odstát, aby pustilo vodu. Pak jím naplňte sklenice a průběžně udusávejte tak, abyste vytlačili vzduch. Zelí trochu zvětší svůj objem, sklenice proto naplňte přibližně 2 cm pod okraj. Pak je překryjte potravinovou folií, utěsněte gumičkou a umístěte na temné místo. Přibližně po 1 až 2 dnech se fólie nafoukne. Když splaskne, je proces kvašení u konce. Pokud necháte kysané zelí ještě v ledničce alespoň 3 týdny uzrát, krásně změkne. Dobrou chuť!

Doporučujeme


renatin-blog-20-napadu-jak-si-uzit-jaro.png

Renatin blog: 20 nápadů, jak si užít jaro

20.04.2018Jarní období je plné možností. Tady je můj žebříček aktivit, které mám ráda. A co víc – dají se provádět pod širákem! Některé se řadí mezi starou dobrou klasiku, jiné jsou jen náhodné blázniviny. Spousta z nich se dá podnikat s dětmi, kterými občas neuškodí se zase stát...
bylinka-kterou-si-nespletete-kontryhel.png

Bylinka, kterou si nespletete. Kontryhel!

08.06.2018Právě v tomto období je v rozkvětu kontryhel obecný, pro jehož anglický název „Our Lady's Mantle“ (plášť Panny Marie) byly inspirací listy, na nichž se třpytí kapky rosy či deště. Ve středověku se tyto malé drahokamy považovaly za „nebeskou vodu“ a využití nacházely v alchymii. Odtud pochází latinské jméno kontryhelu – Alchemilla. Tato tradiční léčivka je oblíbená hlavně u žen.
cisla-nelzou-je-mene-infarktu-a-astmatu.png

Čísla nelžou! Je méně infarktů a astmatu

29.05.2018Negativní dopady kouření jsou v dnešní době všem dobře známé. Přesto rok od jeho zákazu v českých restauracích a dalších veřejných prostorách přetrvávají snahy o změkčení protikuřáckého zákona.