Tento web využívá soubory cookies k poskytování služeb, shromažďování dat o návštěvnosti a personalizaci reklam. S používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací
Zdraví národaČlánkyZdravotní přínosy podzimní zeleniny a ovoce
zdravotni-prinosy-podzimni-zeleniny-a-ovoce_1.jpg

Zdravotní přínosy podzimní zeleniny a ovoce

Zveřejněno: 29.09.2014

Některé výzkumy z posledních let nasvědčují tomu, že v průmyslově pěstovaném ovoci a zelenině může být méně vitamínů a živin než v tom, které mělo možnost dozrát tradičním způsobem. I na podzim přitom můžete sehnat řadu druhů sezónního ovoce a zeleniny. Jaký přínos pro naše zdraví mají například dýně, brokolice nebo brambory? 

Některé výzkumy z posledních let nasvědčují tomu, že v průmyslově pěstovaném ovoci a zelenině může být méně vitamínů a živin než v tom, které mělo možnost dozrát tradičním způsobem. I na podzim přitom můžete sehnat řadu druhů sezónního ovoce a zeleniny. Jaký přínos pro naše zdraví mají například dýně, brokolice nebo brambory? Pokud pomineme lokální ovoce a zeleninu, která pochází buď přímo z naší zahrady, nebo jsme ji koupili od místního pěstitele, cestuje k nám většina plodin z velké vzdálenosti. V samoobsluze běžně seženeme ovoce a zeleninu z Číny nebo z Jižní Ameriky. Aby ovoce a zelenina přečkaly tak dlouhou cestu je nutné je chemicky ošetřit, aby je během transportu nezničila plíseň. Navíc se plody často sklízí ještě nezralé a dozrávají až během transportu. Řada odborníků na výživu proto doporučuje konzumaci sezónního ovoce, které mělo možnost dozrát přirozeným způsobem a ve svém přirozeném prostředí. Dýně Dýně je díky velmi nízkému obsahu sodíku a tuku ideální potravina pro lidi, kteří bojují s vysokým krevním tlakem nebo trpí některou z kardiovaskulárních chorob. Kromě toho dýně působí v ledvinách jako slabé diuretikum, podporuje tvorbu moči a tím napomáhá detoxikaci organismu. Vzhledem k vysokému obsahu vody a malému kalorické hodnotě je dýně vhodná i pro ty, kteří bojují s nadváhou. Pravidelná dlouhodobá konzumace dýňově dužiny navíc bývá spojována s prevencí rakoviny. Z minerálů je dýně bohatá na vápník, hořčík, fosfor a draslík. Nezanedbatelný zdravotní přínos má také konzumace dýňových semínek, která jsou jedním z nejlepších přírodních zdrojů zinku. Brokolice Brokolice bývá považována za jeden z nejzdravějších druhů zeleniny vůbec. Z minerálních látek je bohatá na draslík, vápník a fosfor, obsahuje vitamíny A, C, E a celou řadu vitamínů skupiny B. V posledních letech se objevilo hned několik studií, které tvrdí, že konzumace brokolice výrazně snižuje působení volných radikálů na náš organismus a může zabraňovat rakovinnému bujení. Vzhledem k tomu, že tepelnou úpravou se obsah vitaminů a dalších prospěšných látek rapidně snižuje, doporučuje se brokolici konzumovat syrovou nebo dobu její tepelné úpravy zkrátit na minimum – cca 3 minuty. Brambory V případě brambor je třeba dbát na to, abychom se vyhnuli konzumaci zelených částí hlíz. Ty totiž obsahují jedovatý alkaloid zvaný solanin. Před přípravou je proto třeba brambory zbavit všech klíčků a zelených částí – pokud už je hlíza zelená na více místech, je lepší ji nekonzumovat vůbec. Pokud je ale brambora čerstvá, obsahuje celou řadu zdraví velmi prospěšných látek, i když ji často máme tendenci vnímat jako “obyčejnou“ zeleninu bez většího přínosu pro zdraví. Brambory neobsahují téměř žádný tuk, ale vzhledem k tomu, že v sobě mají velký podíl sacharidů ve formě škrobu, jsou dobrým zdrojem energie. Vláknina, která je v bramborách hojně zastoupena, podporuje správnou funkci trávicí soustavy a pomáhá vytvořit pocit sytosti. Málo známým faktem je, že brambory (a to i vařené) obsahují poměrně dost vitamínu C. Z minerálních látek je v bramborách draslík, hořčík a dokonce i železo. 

Doporučujeme


co-se-doopravdy-deje-behem-spanku.png

Co se doopravdy děje během spánku

13.02.2018Dobrý spánek je pro zdraví nezbytný. Osm hodin je podle odborníků optimální čas odpočinku pro dospělého člověka. Dlouhodobá spánková deprivace může zvyšovat riziko zdravotních problémů, jako je vysoký krevní tlak, srdeční choroby nebo cukrovka.
renatin-blog-velikonoce-se-blizi-aneb-co-zaseju-to-sklizim.png

Renatin blog: Velikonoce se blíží aneb Co zaseju, to sklízím

23.03.2018Jasně že si můžete pořídit velikonoční výzdobu v obchodě. Ale není větší potěšení, když si vypěstujete a vyrobíte jarní dekorace po svém? Zvlášť s dětmi či vnoučaty pak můžete radost z vlastního díla znásobit. Já se tradičně pustím do těchto krás...
rakytnik-je-zasobarna-vitaminu-a-posiluje-imunitu.png

Rakytník je zásobárna vitaminů a posiluje imunitu

11.09.2017Jeho latinský název Hippophae má původ ve staré řečtině a zjednodušeně znamená „třpytící se kůň“. Podle pověstí se prý koňům pasoucím se poblíž této dřeviny výborně dařilo a měli krásně lesklou srst. V Rusku mu přezdívají „sibiřský zázrak“ a v tradiční tibetské medicíně patří k oblíbeným prostředkům k regeneraci těla. Jeho plody si ale můžete natrhat i u nás.