Tento web využívá soubory cookies k poskytování služeb, shromažďování dat o návštěvnosti a personalizaci reklam. S používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací
Zdraví národaČlánkyVyužití kopřivy nejen v jarní kuchyni
vyuziti-koprivy-nejen-v-jarni-kuchyni.jpg

Využití kopřivy nejen v jarní kuchyni

Zveřejněno: 14.03.2017

V českém lidovém léčitelství má kopřiva své stálé místo. Z velké části roku je tato bylinka snadno dostupná téměř pro každého a její využití v kuchyni i mimo ni je velmi široké. Vynikající pročišťující účinky na organismus mají zejména výhonky mladých kopřiv. Jaro je tedy ideální období, kdy je můžete do svého jídelníčku zařadit.

Kopřivy obsahují mnoho vitaminů a minerálů, zejména draslík, vápník a železo, vitamin C, provitamin A, vitaminy skupiny B a další biologicky aktivní látky. Najdeme v nich téměř dvojnásobné množství bílkovin než v sójových bobech.

Kopřiva dvoudomá má detoxikační, posilující a antirevmatické účinky, snižuje krevní tlak. Kromě toho působí také proti bakteriím, plísním či virům, proti kašli, užívá se i při chřipce. Protože snižuje hladinu krevního cukru, je vhodná pro diabetiky. Pozitivní vliv má také na žaludek a játra, podporuje trávení, vylučování žluči a vyprazdňování střev. Kopřiva se podává u chudokrevnosti na podporu krvetvorby, pomáhá vázat železo v těle, čistí krev. Obzvláště na jaře je ideálním pomocníkem k povzbuzení metabolismu.

Využití kopřivy v kuchyni je velmi široké. Například čaj z jejích výhonků pomůže vašemu tělu zbavit se po zimě nánosu škodlivin. K přípravě jednoho šálku stačí hrstička kopřiv, kterou přelijete vařící vodou. Takto připravený zelený čaj již není třeba sladit. Oblíbený způsob jejich použití je také místo špenátu nebo v kombinaci s ním. Kopřivy je možné přidávat i do zeleninových salátů nebo omelet a samozřejmě nesmějí chybět v tradiční velikonoční nádivce. Pokud je nakrájíte a přelijte vroucí vodou, nehrozí, že by vás při přípravě jídla pálily. Spařené a nakrájené mladé výhonky můžete i zamrazit.

Prospěšných účinků této byliny můžete využít i v péči o vlasy a pleť. Odvar z kopřiv se doporučuje k zevnímu použití proti padání vlasů a na jejich posílení. Vlasová voda pomáhá při svědění pokožky a proti tvorbě lupů. Tmavým vlasům dodává lesk, ale blondýnky by si měly tuto kúru odpustit – světlé vlasy totiž ztmavuje. Pravidelné omývání pleti odvarem z kopřiv pomáhá proti akné. Tento účinek lze podpořit pitím kopřivového čaje.

 

Klíčová slova: zdravé tipy

Doporučujeme


vymente-jarni-unavu-za-prival-energie.png

Vyměňte jarní únavu za příval energie!

13.03.2018Připadá vám jarní únava jen jako téma k postěžování si kamarádům u kafe? Nemyslete si, vyčerpání organismu po zimě může přepadnout i vás.
osvojte-si-lasku-k-jidlu-a-neplytvani.png

Osvojte si lásku k jídlu a neplýtvání

18.04.2018Životní styl „zero waste“ neboli život bez odpadu je poslední dobou na vzestupu. Jak název této filozofie napovídá, ideálem je nulový odpad. Snaha o prevenci a omezení plýtvání má za cíl ovlivnit vyčerpávání přírodních zdrojů a alarmující znečištění planety, které ohrožuje zdraví lidí, zvířat a rostlin. Základem je opětovné využívání všech možných zdrojů, s nimiž se v životě potkáváme. Co to znamená v praxi?
soutez-ukaz-knir-o-5-phi-testu.jpg

Soutěž „Ukaž knír“ o 5 PHI testů

14.11.2018Listopad je již tradičně měsícem boje proti rakovině prostaty, kterou v České republice ročně onemocní téměř 8 000 mužů. U této příležitosti si pánové po celém světě pečlivě pěstují svůj knír, čímž dávají najevo, že jsou součástí hnutí, které se snaží změnit tvář mužského zdraví k lepšímu. SYNLAB tuto iniciativu podporuje, a proto vyhlašujeme soutěž o pět testů PHI, které slouží k určení indexu zdravé prostaty.