Tento web využívá soubory cookies k poskytování služeb, shromažďování dat o návštěvnosti a personalizaci reklam. S používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací
Zdraví národaČlánkyVyužití kopřivy nejen v jarní kuchyni
vyuziti-koprivy-nejen-v-jarni-kuchyni.jpg

Využití kopřivy nejen v jarní kuchyni

Zveřejněno: 14.03.2017

V českém lidovém léčitelství má kopřiva své stálé místo. Z velké části roku je tato bylinka snadno dostupná téměř pro každého a její využití v kuchyni i mimo ni je velmi široké. Vynikající pročišťující účinky na organismus mají zejména výhonky mladých kopřiv. Jaro je tedy ideální období, kdy je můžete do svého jídelníčku zařadit.

Kopřivy obsahují mnoho vitaminů a minerálů, zejména draslík, vápník a železo, vitamin C, provitamin A, vitaminy skupiny B a další biologicky aktivní látky. Najdeme v nich téměř dvojnásobné množství bílkovin než v sójových bobech.

Kopřiva dvoudomá má detoxikační, posilující a antirevmatické účinky, snižuje krevní tlak. Kromě toho působí také proti bakteriím, plísním či virům, proti kašli, užívá se i při chřipce. Protože snižuje hladinu krevního cukru, je vhodná pro diabetiky. Pozitivní vliv má také na žaludek a játra, podporuje trávení, vylučování žluči a vyprazdňování střev. Kopřiva se podává u chudokrevnosti na podporu krvetvorby, pomáhá vázat železo v těle, čistí krev. Obzvláště na jaře je ideálním pomocníkem k povzbuzení metabolismu.

Využití kopřivy v kuchyni je velmi široké. Například čaj z jejích výhonků pomůže vašemu tělu zbavit se po zimě nánosu škodlivin. K přípravě jednoho šálku stačí hrstička kopřiv, kterou přelijete vařící vodou. Takto připravený zelený čaj již není třeba sladit. Oblíbený způsob jejich použití je také místo špenátu nebo v kombinaci s ním. Kopřivy je možné přidávat i do zeleninových salátů nebo omelet a samozřejmě nesmějí chybět v tradiční velikonoční nádivce. Pokud je nakrájíte a přelijte vroucí vodou, nehrozí, že by vás při přípravě jídla pálily. Spařené a nakrájené mladé výhonky můžete i zamrazit.

Prospěšných účinků této byliny můžete využít i v péči o vlasy a pleť. Odvar z kopřiv se doporučuje k zevnímu použití proti padání vlasů a na jejich posílení. Vlasová voda pomáhá při svědění pokožky a proti tvorbě lupů. Tmavým vlasům dodává lesk, ale blondýnky by si měly tuto kúru odpustit – světlé vlasy totiž ztmavuje. Pravidelné omývání pleti odvarem z kopřiv pomáhá proti akné. Tento účinek lze podpořit pitím kopřivového čaje.

 

Klíčová slova: zdravé tipy

Doporučujeme


renatin-blog-20-napadu-jak-si-uzit-jaro.png

Renatin blog: 20 nápadů, jak si užít jaro

20.04.2018Jarní období je plné možností. Tady je můj žebříček aktivit, které mám ráda. A co víc – dají se provádět pod širákem! Některé se řadí mezi starou dobrou klasiku, jiné jsou jen náhodné blázniviny. Spousta z nich se dá podnikat s dětmi, kterými občas neuškodí se zase stát...
proc-je-patek-trinacteho-smolny.png

Proč je pátek třináctého smolný

13.04.2018Tento den je u mnoha lidí zažitý jako nešťastný. Očekávání katastrofy ji však možná ještě více přivolává, protože jak se říká, všechno začíná v hlavě. Obavy může následovat nervózní chování, které k neštěstí přispěje nebo ho způsobí.
rakytnik-je-zasobarna-vitaminu-a-posiluje-imunitu.png

Rakytník je zásobárna vitaminů a posiluje imunitu

11.09.2017Jeho latinský název Hippophae má původ ve staré řečtině a zjednodušeně znamená „třpytící se kůň“. Podle pověstí se prý koňům pasoucím se poblíž této dřeviny výborně dařilo a měli krásně lesklou srst. V Rusku mu přezdívají „sibiřský zázrak“ a v tradiční tibetské medicíně patří k oblíbeným prostředkům k regeneraci těla. Jeho plody si ale můžete natrhat i u nás.