Tento web využívá soubory cookies k poskytování služeb, shromažďování dat o návštěvnosti a personalizaci reklam. S používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací
Zdraví národaČlánkyVyužití kopřivy nejen v jarní kuchyni
vyuziti-koprivy-nejen-v-jarni-kuchyni.jpg

Využití kopřivy nejen v jarní kuchyni

Zveřejněno: 14.03.2017

V českém lidovém léčitelství má kopřiva své stálé místo. Z velké části roku je tato bylinka snadno dostupná téměř pro každého a její využití v kuchyni i mimo ni je velmi široké. Vynikající pročišťující účinky na organismus mají zejména výhonky mladých kopřiv. Jaro je tedy ideální období, kdy je můžete do svého jídelníčku zařadit.

Kopřivy obsahují mnoho vitaminů a minerálů, zejména draslík, vápník a železo, vitamin C, provitamin A, vitaminy skupiny B a další biologicky aktivní látky. Najdeme v nich téměř dvojnásobné množství bílkovin než v sójových bobech.

Kopřiva dvoudomá má detoxikační, posilující a antirevmatické účinky, snižuje krevní tlak. Kromě toho působí také proti bakteriím, plísním či virům, proti kašli, užívá se i při chřipce. Protože snižuje hladinu krevního cukru, je vhodná pro diabetiky. Pozitivní vliv má také na žaludek a játra, podporuje trávení, vylučování žluči a vyprazdňování střev. Kopřiva se podává u chudokrevnosti na podporu krvetvorby, pomáhá vázat železo v těle, čistí krev. Obzvláště na jaře je ideálním pomocníkem k povzbuzení metabolismu.

Využití kopřivy v kuchyni je velmi široké. Například čaj z jejích výhonků pomůže vašemu tělu zbavit se po zimě nánosu škodlivin. K přípravě jednoho šálku stačí hrstička kopřiv, kterou přelijete vařící vodou. Takto připravený zelený čaj již není třeba sladit. Oblíbený způsob jejich použití je také místo špenátu nebo v kombinaci s ním. Kopřivy je možné přidávat i do zeleninových salátů nebo omelet a samozřejmě nesmějí chybět v tradiční velikonoční nádivce. Pokud je nakrájíte a přelijte vroucí vodou, nehrozí, že by vás při přípravě jídla pálily. Spařené a nakrájené mladé výhonky můžete i zamrazit.

Prospěšných účinků této byliny můžete využít i v péči o vlasy a pleť. Odvar z kopřiv se doporučuje k zevnímu použití proti padání vlasů a na jejich posílení. Vlasová voda pomáhá při svědění pokožky a proti tvorbě lupů. Tmavým vlasům dodává lesk, ale blondýnky by si měly tuto kúru odpustit – světlé vlasy totiž ztmavuje. Pravidelné omývání pleti odvarem z kopřiv pomáhá proti akné. Tento účinek lze podpořit pitím kopřivového čaje.

 

Klíčová slova: zdravé tipy

Doporučujeme


rakovina-prostaty-neviditelna-hrozba-kterou-odhali-test-krve.jpg

Rakovina prostaty – neviditelná hrozba, kterou odhalí test krve

05.11.2018Karcinom prostaty je nejčastějším typem rakoviny u mužů hned po karcinomu tlustého střeva a konečníku a rakovině plic. Bez speciálního testu je onemocnění jen obtížně odhalitelné, vnější příznaky se totiž projevují se zpožděním a jsou snadno zaměnitelné za jiné zdravotní problémy. Moderní možnosti léčby společně s včasnou diagnózou výrazně zvyšují šanci na přežití. Nejčastěji rakovinu prostaty odhalí testy krve, konkrétně test PSA a PHI.
ktere-caje-muzete-pit-kazdy-den.png

Které čaje můžete pít každý den?

31.07.2018Možná někdy marně přemýšlíte, co by vám pomohlo zbavit se únavy, podrážděnosti nebo bolesti hlavy. Přitom řešení může být překvapivě snadné. Napít se. Na vodě totiž závisí fungování všech orgánových systémů. Proč neosvěžit pitný režim, abyste tekutiny doplňovali s chutí?
chronicka-obstrukcni-plicni-nemoc-hrozi-vsem-kurakum.jpg

Chronická obstrukční plicní nemoc hrozí všem kuřákům

21.11.2018Chronická obstrukční plicní nemoc (CHOPN) je závažné onemocnění plic, při kterém dochází k poruše průchodnosti dýchacích cest. V Česku postihuje přes 8 procent populace. Většinou se týká mužů, ale v posledních letech přibývá i případů u žen. Převážná část postižených osob jsou kuřáci, zbylých zhruba 10 procent představují lidé pracující v prašném prostředí či v prostředí s těkavými chemikáliemi. Výjimečně se nemoc vyskytuje také jako důsledek opakovaných zápalů plic nebo komplikovaného astmatu. Zásadním preventivním opatřením je přestat kouřit.