Tento web využívá soubory cookies k poskytování služeb, shromažďování dat o návštěvnosti a personalizaci reklam. S používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací
Zdraví národaČlánkyVíte, kdo rozhoduje o tom, co jíte?
vite-kdo-rozhoduje-o-tom-co-jite.png

Víte, kdo rozhoduje o tom, co jíte?

Zveřejněno: 09.06.2017

Také jste si mysleli, že skladba vašeho jídelníčku je závislá výhradně na vaší svobodné vůli? Dáváte případných pár kil navíc za vinu svému nedostatku kázně? Možná budete překvapeni, kdo všechno ovlivňuje vaše chutě a stravovací návyky.

Také jste si mysleli, že skladba vašeho jídelníčku je závislá výhradně na vaší svobodné vůli? Dáváte případných pár kil navíc za vinu svému nedostatku kázně? Možná budete překvapeni, kdo všechno ovlivňuje vaše chutě a stravovací návyky. Jaké jídlo máte rádi a co zrovna nemusíte, zřejmě není jen pozůstatkem časů školních jídelen a stravy v rodině.

Nedávná studie publikovaná na akademickém portálu The Conversation naznačuje, že spíše než výchova hraje roli v našem apetitu střevní mikroflóra neboli mikrobiom. Na mikroby, které osidlují trávicí systém, se zaměřili výzkumníci pomocí pokusů na mouchách octomilkách. Zjistilo se, že mikrobi produkují látky, jimiž mohou manipulovat chování hostitele tak, aby zlepšili své vlastní šance na přežití. Když například jisté střevní bakterie potřebují k úspěšnému rozmnožení určitý typ proteinů a vyčerpají jejich zdroj, zjednodušeně řečeno vyšlou signál pro zajištění dalšího. Dle předběžných zjištění by to mohl být jeden z důvodů, proč je pro některé lidi velmi těžké změnit stravovací návyky.

Ovšem pozor – na tento výzkum se zatím ti, kdo se potýkají se špatným jídelníčkem, nemohou vymlouvat. Vědci totiž ve zmíněné studii zkoumali octomilky, a ne lidi. Přesné fungování tohoto principu u člověka je zatím spekulativní. Každopádně stejně jako všem organismům, i tisícům střevních mikroorganismů jde o přežití a předání genů potomkům. A k tomu využívají nejrozmanitější způsoby. Je tedy možné, že jsme všechny ještě zcela neodhalili.

Dobrou zprávou je, že na rozdíl od genů můžeme střevní prostředí sami ovlivnit. Pestrá strava, která je bohatá na vlákninu a čerstvé rostlinné produkty, pomáhá udržovat mikroflóru zdravou. A co víc? Složení střevní mikroflóry můžeme sami poměrně rychle změnit právě úpravou jídelníčku. Jednoduše řečeno, pokud chcete mít zdravý mikrobiom v trávicím traktu, jezte zdravě. A je možné, že díky úpravě střevní mikroflóry pak budete mít na zdravé potraviny i větší chuť.

Skladujte jídlo správně a vychutnáte si ho lépe

Strava jako prevence rakoviny tlustého střeva

Doporučujeme


rakytnik-je-zasobarna-vitaminu-a-posiluje-imunitu.png

Rakytník je zásobárna vitaminů a posiluje imunitu

11.09.2017Jeho latinský název Hippophae má původ ve staré řečtině a zjednodušeně znamená „třpytící se kůň“. Podle pověstí se prý koňům pasoucím se poblíž této dřeviny výborně dařilo a měli krásně lesklou srst. V Rusku mu přezdívají „sibiřský zázrak“ a v tradiční tibetské medicíně patří k oblíbeným prostředkům k regeneraci těla. Jeho plody si ale můžete natrhat i u nás. 
objednejte-se-na-bezplatne-vysetreni-hladiny-cukru-v-krvi.jpg

Objednejte se na bezplatné vyšetření hladiny cukru v krvi

16.11.2017Od 20. až do 29. listopadu se všichni zájemci starší 18 let mohou na webu nextlifeapp.cz objednat na vyšetření hladiny cukru v krvi, které dokáže odhalit již počáteční stadium cukrovky neboli diabetu 2. typu.
5-tipu-jak-mit-pocit-uzasne-proziteho-vikendu.png

5 tipů, jak mít pocit úžasně prožitého víkendu

16.06.2017Také vám někdy v pondělí připadá, jako by víkend snad ani nebyl? Klíčem k příjemně naplněnému času, který neuteče jako voda, je poznávání nových věcí a ukládání zajímavých vzpomínek.