Tento web využívá soubory cookies k poskytování služeb, shromažďování dat o návštěvnosti a personalizaci reklam. S používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací
Zdraví národaČlánkyVitamín E – jak nejlíp doplníte tento důležitý antioxidant?
vitamin-e-jak-nejlip-doplnite-tento-dulezity-antioxidant.jpg

Vitamín E – jak nejlíp doplníte tento důležitý antioxidant?

Zveřejněno: 18.03.2015

Jeden z nejdůležitějších antioxidantů v lidském těle se hojně vyskytuje v nerafinovaných rostlinných olejích, v ořeších, v celozrnných obilovinách a některých typech zeleniny. Vitamín E je velmi citlivý na působení světla a kyslíku, vadí mu i dlouhodobé skladování. Proto je nejlepší doplňovat ho z právě naloupaných vlašských ořechů a čerstvé zeleniny, jako jsou třeba špenát či avokádo.  

Díky svým antioxidačním schopnostem chrání vitamín E buňky lidského těla proti stárnutí a řada studií ukazuje, že je důležitý v prevenci rakoviny a aterosklerózy (kornatění tepen). Podílí se i na tvorbě spermií a vajíček. Zvyšuje oplodňovací schopnost semene a pomáhá ženám, které mají potíže s otěhotněním. Podporuje i správné fungování nervového systému a zvyšuje detoxikační schopnost jater.

Se zdroji vitamínu E to vůbec není tak jednoduché, jak by se na první pohled mohlo zdát. Hojně se vyskytuje ve slunečnicovém a olivovém oleji, nicméně při skladování načatých olejů při běžné pokojové teplotě se už po necelých dvou měsících téměř všechen ztratí. Nejvíc tohoto antioxidantu ubude při tepelném zpracování olejů. Pokud tedy chcete mít jistotu, že vám rostlinný olej, který kupujete, dodá hodně vitamínu E, vyberte si ten lisovaný za studena. Při tomto šetrnějším postupu zpracování zůstávají totiž v oleji všechny v tucích rozpustné vitamíny přítomné v původní rostlinné surovině. Jedná se hlavně o vitamín E, ale také o cenné nenasycené mastné kyseliny a další živiny.

Vitamín E do svého těla nedostanete ani v případě, že použijete rostlinný olej na smažení. Touto tepelnou úpravou totiž vitamín E také mizí. A kde kromě za studena lisovaných rostlinných olejů „éčko“ najdete? Významným zdrojem jsou mandle, vlašské ořechy, lněná, slunečnicová a sezamová semínka, sója, avokádo, špenát, kukuřice, žloutek a máslo.  

Doporučujeme


jak-spravne-vytahnout-kliste.jpg

Jak správně vytáhnout klíště?

06.05.2019S příchodem teplejších měsíců se po zimě probouzí klíšťata, a tím opět roste riziko nákazy některou ze závažných nemocí, jež přenášejí. Nejčastěji se jedná o lymeskou borreliózu a klíšťovou encefalitidu. Když na sobě přisáté klíště odhalíte, nejdůležitějšími faktory jsou čas a správný postup při odstranění parazita – nesprávnou manipulací si totiž můžete přivodit infekci. Klíštěte je nutné se zbavit co nejdříve, virem klíšťové encefalitidy se můžete nakazit již po dvou hodinách od přisátí. Při podezření na infekci případné onemocnění potvrdí, nebo vyvrátí laboratorní test krve.
nakaza-tetanem-hrozi-i-dnes-overte-si-stav-protilatek.jpg

Nákaza tetanem hrozí i dnes. Ověřte si stav protilátek

03.06.2019Každý rok onemocní ve světě tetanem milion lidí. Jak vyplývá z údajů Světové zdravotnické organizace, i přes nejlepší možnou lékařskou péči polovina infikovaných nákaze podlehne. Od roku 1958, kdy bylo v České republice zavedeno pravidelné očkování proti tomuto onemocnění, u nás případy nákazy téměř vymizely. Bakterie způsobující tuto infekci jsou však v přírodě stále přítomné a onemocnění tetanem se v tuzemsku dosud ojediněle objevuje. Může za to především nedodržování pravidelných termínů přeočkování, které jsou pro ochranu před nemocí velmi významné. Díky nim je v organismu vytvořena potřebná hladina specifických protilátek. Pokud si nepamatujete, kdy jste se naposledy nechali přeočkovat, a nevíte, zdali jste proti tetanu stále chráněni, zajděte si na krevní test.
osvojte-si-lasku-k-jidlu-a-neplytvani.png

Osvojte si lásku k jídlu a neplýtvání

18.04.2018Životní styl „zero waste“ neboli život bez odpadu je poslední dobou na vzestupu. Jak název této filozofie napovídá, ideálem je nulový odpad. Snaha o prevenci a omezení plýtvání má za cíl ovlivnit vyčerpávání přírodních zdrojů a alarmující znečištění planety, které ohrožuje zdraví lidí, zvířat a rostlin. Základem je opětovné využívání všech možných zdrojů, s nimiž se v životě potkáváme. Co to znamená v praxi?