Tento web využívá soubory cookies k poskytování služeb, shromažďování dat o návštěvnosti a personalizaci reklam. S používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací
Zdraví národaČlánkyUpečte si domácí chléb i bez pekárny a hnětení
upecte-si-domaci-chleb-i-bez-pekarny-a-hneteni.jpg

Upečte si domácí chléb i bez pekárny a hnětení

Zveřejněno: 12.01.2018

Možná si řeknete, obyčejný chleba. Když ale nakouknete do minulosti, zjistíte, že byl tento pokrm svého času nejdůležitější základní potravinou.

Významným milníkem v historii chleba je objev kvásku, jenž vzniká zkvašením mouky smísené s vodou. Látky produkované tímto procesem (například kyselina mléčná a octová) mají antibiotické účinky, posilují mikroflóru, a tím také imunitu. Proto doporučujeme opatřit si kvásek v pekařství nebo pomocí internetu a „kváskové mapy“ najít ve svém okolí člověka, který se s vámi o něj podělí.

Pak už se můžete směle pustit do díla. Vyzkoušejte těsto, které se obejde bez dlouhého hnětení. Výborného výsledku dosáhnete i v běžné troubě. Tajemství se skrývá v poměru ingrediencí, dlouhém kynutí a pečicí nádobě s víkem.

Potřebujete:

2 hrnky hladké mouky

2 hrnky polohrubé mouky

2 lžičky soli

2 lžičky drceného kmínu

2 hrnky vody

0,5 hrnku žitného kvásku

Jak na to:

Sypké přísady smíchejte a přidejte kvásek a vodu. Spojte v těsto a přikryté nechte až 18 hodin kynout v teple. Pak z těsta udělejte placku, kterou několikrát přeložte jako obálku. Vytvořte bochánek a nechte ho další dvě hodiny odpočívat v moukou vysypané míse. V troubě předehřejte hrnec s poklicí, dospod trouby umístěte plech s okrajem. Těsto vložte do hrnce, přiklopte ho a pečte 30 minut. Sejměte poklici a do plechu vlijte vodu. Chléb dopékejte ještě 20–30 minut.

Vychutnejte si tu opojnou vůni, která zaplaví vaši kuchyň, a především báječně křupavý zlatý poklad.

Česnek bojuje proti bakteriím a podporuje imunitu

Ořechy posílí srdce i nervy 

Doporučujeme


jak-promenit-prilohu-ve-skvely-hlavni-chod.png

Jak proměnit přílohu ve skvělý hlavní chod

16.02.2018Spousta lidí má zeleninu zažitou jako přílohu k masu nebo součást salátu. Přitom obzvlášť v zimě se s ní dá kouzlit na nejrůznější způsoby. Zaměřte se na druhy, které jsou u nás doma, jako je například růžičková kapusta, červená řepa, mrkev či celer. A protože bychom měli denně sníst kolem 400 gramů zeleniny, je skvělý nápad připravit si ji jako hlavní chod. Naše recepty zasytí, zahřejí a zároveň dodají potřebné živiny.
renatin-blog-co-jsem-se-naucila-pro-dobrou-naladu.png

Renatin blog: Co jsem se naučila pro dobrou náladu

09.02.2018Dlouhá léta jsem se profesně věnovala cílové skupině náctiletých, pro něž je ono magické „být sám sebou“ jedním z velkých úkolů, kterými mají v tomto ožehavém období projít. Člověk je stíhán myšlenkami, co by ne/měl, ne/chtěl a jak moc je jeho pravé já ovlivněno rodinou, kamarády a dalšími vzory.
predstavujeme-nej-limonadu-letosniho-leta.png

Představujeme NEJ limonádu letošního léta!

22.06.2018Dulenka neboli levandule patří mezi oblíbené jedlé rostliny a poslední dobou čím dál častěji nachází své místo právě v kuchyni. Modrofialové květy se přidávají do dezertů, sušenek, marmelád, polévek nebo jako součást marinád k masu. Punc originality má levandulový drink z vlastnoručně vyrobeného sirupu, který potěší vaše smysly.