Tento web využívá soubory cookies k poskytování služeb, shromažďování dat o návštěvnosti a personalizaci reklam. S používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací
Zdraví národaČlánkyUpečte si domácí chléb i bez pekárny a hnětení
upecte-si-domaci-chleb-i-bez-pekarny-a-hneteni.jpg

Upečte si domácí chléb i bez pekárny a hnětení

Zveřejněno: 12.01.2018

Možná si řeknete, obyčejný chleba. Když ale nakouknete do minulosti, zjistíte, že byl tento pokrm svého času nejdůležitější základní potravinou.

Významným milníkem v historii chleba je objev kvásku, jenž vzniká zkvašením mouky smísené s vodou. Látky produkované tímto procesem (například kyselina mléčná a octová) mají antibiotické účinky, posilují mikroflóru, a tím také imunitu. Proto doporučujeme opatřit si kvásek v pekařství nebo pomocí internetu a „kváskové mapy“ najít ve svém okolí člověka, který se s vámi o něj podělí.

Pak už se můžete směle pustit do díla. Vyzkoušejte těsto, které se obejde bez dlouhého hnětení. Výborného výsledku dosáhnete i v běžné troubě. Tajemství se skrývá v poměru ingrediencí, dlouhém kynutí a pečicí nádobě s víkem.

Potřebujete:

2 hrnky hladké mouky

2 hrnky polohrubé mouky

2 lžičky soli

2 lžičky drceného kmínu

2 hrnky vody

0,5 hrnku žitného kvásku

Jak na to:

Sypké přísady smíchejte a přidejte kvásek a vodu. Spojte v těsto a přikryté nechte až 18 hodin kynout v teple. Pak z těsta udělejte placku, kterou několikrát přeložte jako obálku. Vytvořte bochánek a nechte ho další dvě hodiny odpočívat v moukou vysypané míse. V troubě předehřejte hrnec s poklicí, dospod trouby umístěte plech s okrajem. Těsto vložte do hrnce, přiklopte ho a pečte 30 minut. Sejměte poklici a do plechu vlijte vodu. Chléb dopékejte ještě 20–30 minut.

Vychutnejte si tu opojnou vůni, která zaplaví vaši kuchyň, a především báječně křupavý zlatý poklad.

Česnek bojuje proti bakteriím a podporuje imunitu

Ořechy posílí srdce i nervy 

Doporučujeme


5-tipu-jak-mit-pocit-uzasne-proziteho-vikendu.png

5 tipů, jak mít pocit úžasně prožitého víkendu

16.06.2017Také vám někdy v pondělí připadá, jako by víkend snad ani nebyl? Klíčem k příjemně naplněnému času, který neuteče jako voda, je poznávání nových věcí a ukládání zajímavých vzpomínek. 
renatin-blog-6-tipu-pro-perfektni-piknik.png

Renatin blog: 6 tipů pro perfektní piknik

03.05.2018Podle mě se dá „rozbít deka“ téměř všude, kde je zeleň, dobrý výhled a čerstvý vzduch. S oblibou piknikuji klidně jen pár kroků od domu, nevadí mi ruch města, ale své kouzlo má i romantický zámecký park nebo louka v přírodě.
renatin-blog-10-duvodu-proc-miluju-leto.png

Renatin blog: 10 důvodů, proč miluju léto

27.06.2018Že je sluníčko důležité pro tvorbu vitaminu D, už všichni víme. :-) Pro mě je léto hlavně o emocích, pocitech a zážitcích, které mi pak dokážou proslunit další dny. Když se řekne léto, běží mi hlavou...