Tento web využívá soubory cookies k poskytování služeb, shromažďování dat o návštěvnosti a personalizaci reklam. S používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací
Zdraví národaČlánkyUpečte si domácí chléb i bez pekárny a hnětení
upecte-si-domaci-chleb-i-bez-pekarny-a-hneteni.jpg

Upečte si domácí chléb i bez pekárny a hnětení

Zveřejněno: 12.01.2018

Možná si řeknete, obyčejný chleba. Když ale nakouknete do minulosti, zjistíte, že byl tento pokrm svého času nejdůležitější základní potravinou.

Významným milníkem v historii chleba je objev kvásku, jenž vzniká zkvašením mouky smísené s vodou. Látky produkované tímto procesem (například kyselina mléčná a octová) mají antibiotické účinky, posilují mikroflóru, a tím také imunitu. Proto doporučujeme opatřit si kvásek v pekařství nebo pomocí internetu a „kváskové mapy“ najít ve svém okolí člověka, který se s vámi o něj podělí.

Pak už se můžete směle pustit do díla. Vyzkoušejte těsto, které se obejde bez dlouhého hnětení. Výborného výsledku dosáhnete i v běžné troubě. Tajemství se skrývá v poměru ingrediencí, dlouhém kynutí a pečicí nádobě s víkem.

Potřebujete:

2 hrnky hladké mouky

2 hrnky polohrubé mouky

2 lžičky soli

2 lžičky drceného kmínu

2 hrnky vody

0,5 hrnku žitného kvásku

Jak na to:

Sypké přísady smíchejte a přidejte kvásek a vodu. Spojte v těsto a přikryté nechte až 18 hodin kynout v teple. Pak z těsta udělejte placku, kterou několikrát přeložte jako obálku. Vytvořte bochánek a nechte ho další dvě hodiny odpočívat v moukou vysypané míse. V troubě předehřejte hrnec s poklicí, dospod trouby umístěte plech s okrajem. Těsto vložte do hrnce, přiklopte ho a pečte 30 minut. Sejměte poklici a do plechu vlijte vodu. Chléb dopékejte ještě 20–30 minut.

Vychutnejte si tu opojnou vůni, která zaplaví vaši kuchyň, a především báječně křupavý zlatý poklad.

Česnek bojuje proti bakteriím a podporuje imunitu

Ořechy posílí srdce i nervy 

Doporučujeme


proc-nepodcenovat-spalnicky.png

Proč nepodceňovat spalničky

10.05.2018Spalničky patří mezi nejvíce nakažlivé infekce. Dříve je lékaři považovali za téměř vymýcené, v současné době však dochází k návratu této nemoci.
jarnim-uklidem-na-plisne.png

Jarním úklidem na plísně

02.03.2018Věřili byste tomu, že na houby nemusíte chodit jen do lesa? Možná rostou přímo ve vaší domácnosti. Jsou miniaturní a říká se jim plísně. Jarní úklid byste měli zaměřit i na ně. Jsou totiž hrozbou, kterou není radno podcenit.
planujete-cestu-do-zahranici-nezapomente-se-ockovat.jpg

Plánujete cestu do zahraničí? Nezapomeňte se očkovat!

31.07.2018Kdo by chtěl před odjezdem na dovolenou myslet na něco jiného než koupání, sluníčko, odpočinek a dobrodružství… Vysněný výlet se ale snadno může změnit v noční můru, když podceníte prevenci infekčních onemocnění. Nejrizikovější jsou země Afriky, Asie a Střední a Jižní Ameriky. Zcela bezpečné ale nejsou ani státy jižní Evropy. Přečtěte si, před kterými nemocemi je vhodné se nechat očkovat.