Tento web využívá soubory cookies k poskytování služeb, shromažďování dat o návštěvnosti a personalizaci reklam. S používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací
Zdraví národaČlánkyUpečte si domácí chléb i bez pekárny a hnětení
upecte-si-domaci-chleb-i-bez-pekarny-a-hneteni.jpg

Upečte si domácí chléb i bez pekárny a hnětení

Zveřejněno: 12.01.2018

Možná si řeknete, obyčejný chleba. Když ale nakouknete do minulosti, zjistíte, že byl tento pokrm svého času nejdůležitější základní potravinou.

Významným milníkem v historii chleba je objev kvásku, jenž vzniká zkvašením mouky smísené s vodou. Látky produkované tímto procesem (například kyselina mléčná a octová) mají antibiotické účinky, posilují mikroflóru, a tím také imunitu. Proto doporučujeme opatřit si kvásek v pekařství nebo pomocí internetu a „kváskové mapy“ najít ve svém okolí člověka, který se s vámi o něj podělí.

Pak už se můžete směle pustit do díla. Vyzkoušejte těsto, které se obejde bez dlouhého hnětení. Výborného výsledku dosáhnete i v běžné troubě. Tajemství se skrývá v poměru ingrediencí, dlouhém kynutí a pečicí nádobě s víkem.

Potřebujete:

2 hrnky hladké mouky

2 hrnky polohrubé mouky

2 lžičky soli

2 lžičky drceného kmínu

2 hrnky vody

0,5 hrnku žitného kvásku

Jak na to:

Sypké přísady smíchejte a přidejte kvásek a vodu. Spojte v těsto a přikryté nechte až 18 hodin kynout v teple. Pak z těsta udělejte placku, kterou několikrát přeložte jako obálku. Vytvořte bochánek a nechte ho další dvě hodiny odpočívat v moukou vysypané míse. V troubě předehřejte hrnec s poklicí, dospod trouby umístěte plech s okrajem. Těsto vložte do hrnce, přiklopte ho a pečte 30 minut. Sejměte poklici a do plechu vlijte vodu. Chléb dopékejte ještě 20–30 minut.

Vychutnejte si tu opojnou vůni, která zaplaví vaši kuchyň, a především báječně křupavý zlatý poklad.

Česnek bojuje proti bakteriím a podporuje imunitu

Ořechy posílí srdce i nervy 

Doporučujeme


rakytnik-je-zasobarna-vitaminu-a-posiluje-imunitu.png

Rakytník je zásobárna vitaminů a posiluje imunitu

11.09.2017Jeho latinský název Hippophae má původ ve staré řečtině a zjednodušeně znamená „třpytící se kůň“. Podle pověstí se prý koňům pasoucím se poblíž této dřeviny výborně dařilo a měli krásně lesklou srst. V Rusku mu přezdívají „sibiřský zázrak“ a v tradiční tibetské medicíně patří k oblíbeným prostředkům k regeneraci těla. Jeho plody si ale můžete natrhat i u nás. 
5-tipu-jak-mit-pocit-uzasne-proziteho-vikendu.png

5 tipů, jak mít pocit úžasně prožitého víkendu

16.06.2017Také vám někdy v pondělí připadá, jako by víkend snad ani nebyl? Klíčem k příjemně naplněnému času, který neuteče jako voda, je poznávání nových věcí a ukládání zajímavých vzpomínek. 
mejte-sve-zdravi-pod-kontrolou-s-novou-sluzbou-synlab-czech.jpg

Mějte své zdraví pod kontrolou s novou službou synlab czech

14.09.2017Společnost synlab czech představuje laboratorní péči nové generace a zájemcům nyní nabízí své služby také prostřednictvím e-shopu. Naši odborníci sestavili atraktivní balíčky laboratorních vyšetření navržené tak, abyste dostali ucelený přehled o svém zdraví. Balíčky pokrývají nejčastější civilizační onemocnění a zároveň nabízejí i některá vyšetření, která nejsou začleněna do systému veřejného zdravotního pojištění.