Tento web využívá soubory cookies k poskytování služeb, shromažďování dat o návštěvnosti a personalizaci reklam. S používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací
Zdraví národaČlánkyUpečte si domácí chléb i bez pekárny a hnětení
upecte-si-domaci-chleb-i-bez-pekarny-a-hneteni.jpg

Upečte si domácí chléb i bez pekárny a hnětení

Zveřejněno: 12.01.2018

Možná si řeknete, obyčejný chleba. Když ale nakouknete do minulosti, zjistíte, že byl tento pokrm svého času nejdůležitější základní potravinou.

Významným milníkem v historii chleba je objev kvásku, jenž vzniká zkvašením mouky smísené s vodou. Látky produkované tímto procesem (například kyselina mléčná a octová) mají antibiotické účinky, posilují mikroflóru, a tím také imunitu. Proto doporučujeme opatřit si kvásek v pekařství nebo pomocí internetu a „kváskové mapy“ najít ve svém okolí člověka, který se s vámi o něj podělí.

Pak už se můžete směle pustit do díla. Vyzkoušejte těsto, které se obejde bez dlouhého hnětení. Výborného výsledku dosáhnete i v běžné troubě. Tajemství se skrývá v poměru ingrediencí, dlouhém kynutí a pečicí nádobě s víkem.

Potřebujete:

2 hrnky hladké mouky

2 hrnky polohrubé mouky

2 lžičky soli

2 lžičky drceného kmínu

2 hrnky vody

0,5 hrnku žitného kvásku

Jak na to:

Sypké přísady smíchejte a přidejte kvásek a vodu. Spojte v těsto a přikryté nechte až 18 hodin kynout v teple. Pak z těsta udělejte placku, kterou několikrát přeložte jako obálku. Vytvořte bochánek a nechte ho další dvě hodiny odpočívat v moukou vysypané míse. V troubě předehřejte hrnec s poklicí, dospod trouby umístěte plech s okrajem. Těsto vložte do hrnce, přiklopte ho a pečte 30 minut. Sejměte poklici a do plechu vlijte vodu. Chléb dopékejte ještě 20–30 minut.

Vychutnejte si tu opojnou vůni, která zaplaví vaši kuchyň, a především báječně křupavý zlatý poklad.

Česnek bojuje proti bakteriím a podporuje imunitu

Ořechy posílí srdce i nervy 

Doporučujeme


vymente-jarni-unavu-za-prival-energie.png

Vyměňte jarní únavu za příval energie!

13.03.2018Připadá vám jarní únava jen jako téma k postěžování si kamarádům u kafe? Nemyslete si, vyčerpání organismu po zimě může přepadnout i vás.
renatin-blog-20-napadu-jak-si-uzit-jaro.png

Renatin blog: 20 nápadů, jak si užít jaro

20.04.2018Jarní období je plné možností. Tady je můj žebříček aktivit, které mám ráda. A co víc – dají se provádět pod širákem! Některé se řadí mezi starou dobrou klasiku, jiné jsou jen náhodné blázniviny. Spousta z nich se dá podnikat s dětmi, kterými občas neuškodí se zase stát...
proc-ma-pro-vas-laboratorni-vysetreni-smysl.png

Proč má pro vás laboratorní vyšetření smysl

10.08.2018Berete návštěvu lékaře spojenou s laboratorním vyšetřením jako nutnost nebo běžnou rutinu? Možná netušíte, jak cenné údaje o vašem těle může poskytnout, co se děje v zákulisí odběrového pracoviště a jak můžete výsledek vyšetření sami ovlivnit.