Tento web využívá soubory cookies k poskytování služeb, shromažďování dat o návštěvnosti a personalizaci reklam. S používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací
Zdraví národaČlánkyUmělá sladidla slibují sladkou chuť a minimum kalorií. Má to ale nějaký háček?
umela-sladidla-slibuji-sladkou-chut-a-minimum-kalorii-ma-to-ale-nejaky-hacek.png

Umělá sladidla slibují sladkou chuť a minimum kalorií. Má to ale nějaký háček?

Zveřejněno: 09.11.2016

Pochutnat si na sladkém a při tom nepřijmout ani kalorii. To je asi sen všech, kdo si rádi dopřávají právě sladkosti. Mohlo by se zdát, že právě díky umělým sladidlům, se nám už tento sen splnil. Jak je to ale s vlivem umělých sladidel na lidské zdraví? 

Pochutnat si na sladkém a při tom nepřijmout ani kalorii. To je asi sen všech, kdo si rádi dopřávají právě sladkosti. Mohlo by se zdát, že právě díky umělým sladidlům, se nám už tento sen splnil. Jak je to ale s vlivem umělých sladidel na lidské zdraví?

Umělá sladidla poskytnou sladkou (nebo dokonce ještě sladší) chuť než cukr a neobsahují žádné nebo jen minimum kalorií. Z toho důvodu se často používají v produktech, které se jejich výrobci snaží prezentovat jako vhodné pro ty, kdo chtějí zhubnout. Pro lidi trpící diabetem navíc představují jeden ze způsobů, jak si osladit život.

V posledních letech se ale stále víc objevuje otázka, po jejich dopadu na zdraví. Jedním z nejčastěji používaných umělých sladidel je aspartam. Na obalech výrobků jej můžete najít také pod označením E951. Používá se jako náhražka cukru do žvýkaček, cukrovinek, pudinků, jogurtů, nápojů a mnohých dalších pokrmů. V EU je používání této látky povoleno, nicméně jeho případnými riziky pro lidské zdraví se v posledních letech intenzivně zabýval

Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA). Dosavadní zkoumání, jeho výsledky EFSA prezentoval v roce 2013, tvrdí, že bezpečná denní dávka tohoto sladidla je 40 mg/kg tělesné hmotnosti. Ovšem už samotný fakt, že se tento úřad aspartamem tak důkladně zabýval je pro mnohé zdrojem pochybností. V organismu se aspartam rozkládá na fenylalanin, kyselinu asparagovou a metanol. Ten je sice silně toxický, ale protože při rozkladu aspartamu jej vzniká skutečně jen minimální množství, tak údajně žádné riziko nehrozí.

Pokud se ovšem chcete stravovat skutečně zdravě, stále platí, že byste měli přijímat co nejvíc přírodních surovin. A dezerty a cukrovinky s umělými sladidly mezi ně rozhodně nepatří. 

Doporučujeme


nakazenych-klistovou-encefalitidou-a-borreliozou-pribyva.jpg

Nakažených klíšťovou encefalitidou a borreliózou přibývá

04.09.2018Klíště je kvůli nemocem, které přenáší, jedním z nejnebezpečnějších parazitů v České republice. Počet nakažených je u nás nejvyšší v Evropě a každoročně se dál zvyšuje. Ačkoliv se léto chýlí ke konci, klíšťová sezóna je stále v plném proudu. Přečtěte si, jak na tyto parazity můžete vyzrát a vyhnout se tak nebezpečným onemocněním.
dokonala-dvojice-jahody-a-rebarbora.png

Dokonalá dvojice? Jahody a rebarbora!

25.05.2018Zhruba od poloviny května začíná sezóna rebarbory – zeleniny pro fajnšmekry. Zajímavá je tím, že i když chutná nakysle a zpracovává se jako ovoce, jedná se ve skutečnosti o zeleninu. A ne ledajakou.
zloutenka-c-skryta-hrozba-kterou-je-nutne-vcas-odhalit.jpg

Žloutenka C – skrytá hrozba, kterou je nutné včas odhalit

07.09.2018Žloutenka je nebezpečným virovým onemocněním, které může skončit až smrtí. Nejznámější jsou typy A, B a C. Zejména u hepatitidy C se v posledních letech zjišťuje, že je mnohem rozšířenější, než se dosud předpokládalo. Není totiž podle vnějších příznaků snadno odhalitelná a vyskytuje se i mimo tradiční rizikové skupiny, jako jsou drogově závislí. Zpozornět by měli především lidé, kteří dostali darovanou krev před rokem 1992, kdy se žloutenka C teprve začala diagnostikovat. Pokud je dlouhou dobu neléčená, způsobuje vážné poškození jater, které může vést až k úmrtí. Spolehlivě ji lze odhalit jen pomocí krevních testů.