Tento web využívá soubory cookies k poskytování služeb, shromažďování dat o návštěvnosti a personalizaci reklam. S používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací
Zdraví národaČlánkyUmělá sladidla slibují sladkou chuť a minimum kalorií. Má to ale nějaký háček?
umela-sladidla-slibuji-sladkou-chut-a-minimum-kalorii-ma-to-ale-nejaky-hacek.png

Umělá sladidla slibují sladkou chuť a minimum kalorií. Má to ale nějaký háček?

Zveřejněno: 09.11.2016

Pochutnat si na sladkém a při tom nepřijmout ani kalorii. To je asi sen všech, kdo si rádi dopřávají právě sladkosti. Mohlo by se zdát, že právě díky umělým sladidlům, se nám už tento sen splnil. Jak je to ale s vlivem umělých sladidel na lidské zdraví? 

Pochutnat si na sladkém a při tom nepřijmout ani kalorii. To je asi sen všech, kdo si rádi dopřávají právě sladkosti. Mohlo by se zdát, že právě díky umělým sladidlům, se nám už tento sen splnil. Jak je to ale s vlivem umělých sladidel na lidské zdraví?

Umělá sladidla poskytnou sladkou (nebo dokonce ještě sladší) chuť než cukr a neobsahují žádné nebo jen minimum kalorií. Z toho důvodu se často používají v produktech, které se jejich výrobci snaží prezentovat jako vhodné pro ty, kdo chtějí zhubnout. Pro lidi trpící diabetem navíc představují jeden ze způsobů, jak si osladit život.

V posledních letech se ale stále víc objevuje otázka, po jejich dopadu na zdraví. Jedním z nejčastěji používaných umělých sladidel je aspartam. Na obalech výrobků jej můžete najít také pod označením E951. Používá se jako náhražka cukru do žvýkaček, cukrovinek, pudinků, jogurtů, nápojů a mnohých dalších pokrmů. V EU je používání této látky povoleno, nicméně jeho případnými riziky pro lidské zdraví se v posledních letech intenzivně zabýval

Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA). Dosavadní zkoumání, jeho výsledky EFSA prezentoval v roce 2013, tvrdí, že bezpečná denní dávka tohoto sladidla je 40 mg/kg tělesné hmotnosti. Ovšem už samotný fakt, že se tento úřad aspartamem tak důkladně zabýval je pro mnohé zdrojem pochybností. V organismu se aspartam rozkládá na fenylalanin, kyselinu asparagovou a metanol. Ten je sice silně toxický, ale protože při rozkladu aspartamu jej vzniká skutečně jen minimální množství, tak údajně žádné riziko nehrozí.

Pokud se ovšem chcete stravovat skutečně zdravě, stále platí, že byste měli přijímat co nejvíc přírodních surovin. A dezerty a cukrovinky s umělými sladidly mezi ně rozhodně nepatří. 

Doporučujeme


cisla-nelzou-je-mene-infarktu-a-astmatu.png

Čísla nelžou! Je méně infarktů a astmatu

29.05.2018Negativní dopady kouření jsou v dnešní době všem dobře známé. Přesto rok od jeho zákazu v českých restauracích a dalších veřejných prostorách přetrvávají snahy o změkčení protikuřáckého zákona.
jaka-je-skupina-vaseho-srdce.png

Jaká je skupina vašeho srdce?

10.04.2018Kolik znáte hudebních skupin? Desítky? Stovky? A znáte skupinu, která vám může zachránit život? Podle průzkumu nezná svou krevní skupinu téměř každý druhý Čech.
predstavujeme-nej-limonadu-letosniho-leta.png

Představujeme NEJ limonádu letošního léta!

22.06.2018Dulenka neboli levandule patří mezi oblíbené jedlé rostliny a poslední dobou čím dál častěji nachází své místo právě v kuchyni. Modrofialové květy se přidávají do dezertů, sušenek, marmelád, polévek nebo jako součást marinád k masu. Punc originality má levandulový drink z vlastnoručně vyrobeného sirupu, který potěší vaše smysly.