Tento web využívá soubory cookies k poskytování služeb, shromažďování dat o návštěvnosti a personalizaci reklam. S používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací
Zdraví národaČlánkyTuřín je nenápadná zelenina, na kterou bychom neměli zapomínat
turin-je-nenapadna-zelenina-na-kterou-bychom-nemeli-zapominat.jpg

Tuřín je nenápadná zelenina, na kterou bychom neměli zapomínat

Zveřejněno: 14.09.2016

Tuřín je kořenová zelenina, která se zdaleka netěší tak velké oblibě jako jeho známější příbuzné mrkev a petržel. Přitom se jedná o zeleninu, jejíž konzumace má velmi dlouhou tradici. Ve středověku to byla jedna z nejčastěji používaných surovin, údajně se ale pěstoval už zhruba před 4 000 let ve Středomoří. Proč si tuřín zaslouží pozornost i ve 21. století? 

Tuřín je kořenová zelenina, která se zdaleka netěší tak velké oblibě jako jeho známější příbuzné mrkev a petržel. Přitom se jedná o zeleninu, jejíž konzumace má velmi dlouhou tradici.

Ve středověku to byla jedna z nejčastěji používaných surovin, údajně se ale pěstoval už zhruba před 4 000 let ve Středomoří. Proč si tuřín zaslouží pozornost i ve 21. století? Díky tomu, že ho zhruba z 90 % tvoří voda, jedná se o potravinu s velmi nízkým obsahem kalorií. Je tedy ideální pro všechny, kdo by měli zapracovat na snížení své hmotnosti. Najdeme v něm poměrně vysoké množství vlákniny, z minerálních látek je bohatý na draslík a z vitaminů je v něm mimo jiné zastoupen vitamin C a menší množství vitaminů skupiny B.

Kromě bulvy se dá v kuchyni zužitkovat také nať. V ní se ve větší míře vyskytují kyselina listová, železo a také vitamin C. Pokud je čerstvá, dá se použít do salátů a lze ji tepelně připravit podobně jako špenát. A jak tuřín upravit? Nakrájený na kolečka ho můžete spolu s mrkví, smetanou a bylinkami zapéct v troubě. Dá se připravit i dušením, pak je možné doplnit jej jak masem, tak třeba bramborami. Nakrájený a posolený, lehce pokapaný olejem se může rovněž péct na plechu v troubě, podobně jako třeba dýně.  

Doporučujeme


stitna-zlaza-u-zvirat-nebezpecny-a-drahy-nepritel.png

Štítná žláza u zvířat – nebezpečný a drahý nepřítel

20.03.2018Ročně Češi vynaloží až dvě miliardy korun na zdravotní péči o domácí mazlíčky. Stejně jako u lidí přitom pouhý krevní rozbor napoví, co zvíře trápí, a lze tedy včas zahájit léčbu, která pak může být nejen účinnější, ale i levnější. Jak ukazují zjištění laboratoří synlab czech, velmi častým problémem psů i koček je onemocnění štítné žlázy. Často však u nich bývá odhaleno pozdě a o zvíře tak není adekvátně postaráno.
proc-ma-pro-vas-laboratorni-vysetreni-smysl.png

Proč má pro vás laboratorní vyšetření smysl

10.08.2018Berete návštěvu lékaře spojenou s laboratorním vyšetřením jako nutnost nebo běžnou rutinu? Možná netušíte, jak cenné údaje o vašem těle může poskytnout, co se děje v zákulisí odběrového pracoviště a jak můžete výsledek vyšetření sami ovlivnit.
osvojte-si-lasku-k-jidlu-a-neplytvani.png

Osvojte si lásku k jídlu a neplýtvání

18.04.2018Životní styl „zero waste“ neboli život bez odpadu je poslední dobou na vzestupu. Jak název této filozofie napovídá, ideálem je nulový odpad. Snaha o prevenci a omezení plýtvání má za cíl ovlivnit vyčerpávání přírodních zdrojů a alarmující znečištění planety, které ohrožuje zdraví lidí, zvířat a rostlin. Základem je opětovné využívání všech možných zdrojů, s nimiž se v životě potkáváme. Co to znamená v praxi?