Tento web využívá soubory cookies k poskytování služeb, shromažďování dat o návštěvnosti a personalizaci reklam. S používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací
Zdraví národaČlánkyTuřín je nenápadná zelenina, na kterou bychom neměli zapomínat
turin-je-nenapadna-zelenina-na-kterou-bychom-nemeli-zapominat.jpg

Tuřín je nenápadná zelenina, na kterou bychom neměli zapomínat

Zveřejněno: 14.09.2016

Tuřín je kořenová zelenina, která se zdaleka netěší tak velké oblibě jako jeho známější příbuzné mrkev a petržel. Přitom se jedná o zeleninu, jejíž konzumace má velmi dlouhou tradici. Ve středověku to byla jedna z nejčastěji používaných surovin, údajně se ale pěstoval už zhruba před 4 000 let ve Středomoří. Proč si tuřín zaslouží pozornost i ve 21. století? 

Tuřín je kořenová zelenina, která se zdaleka netěší tak velké oblibě jako jeho známější příbuzné mrkev a petržel. Přitom se jedná o zeleninu, jejíž konzumace má velmi dlouhou tradici.

Ve středověku to byla jedna z nejčastěji používaných surovin, údajně se ale pěstoval už zhruba před 4 000 let ve Středomoří. Proč si tuřín zaslouží pozornost i ve 21. století? Díky tomu, že ho zhruba z 90 % tvoří voda, jedná se o potravinu s velmi nízkým obsahem kalorií. Je tedy ideální pro všechny, kdo by měli zapracovat na snížení své hmotnosti. Najdeme v něm poměrně vysoké množství vlákniny, z minerálních látek je bohatý na draslík a z vitaminů je v něm mimo jiné zastoupen vitamin C a menší množství vitaminů skupiny B.

Kromě bulvy se dá v kuchyni zužitkovat také nať. V ní se ve větší míře vyskytují kyselina listová, železo a také vitamin C. Pokud je čerstvá, dá se použít do salátů a lze ji tepelně připravit podobně jako špenát. A jak tuřín upravit? Nakrájený na kolečka ho můžete spolu s mrkví, smetanou a bylinkami zapéct v troubě. Dá se připravit i dušením, pak je možné doplnit jej jak masem, tak třeba bramborami. Nakrájený a posolený, lehce pokapaný olejem se může rovněž péct na plechu v troubě, podobně jako třeba dýně.  

Doporučujeme


renatin-blog-20-napadu-jak-si-uzit-jaro.png

Renatin blog: 20 nápadů, jak si užít jaro

20.04.2018Jarní období je plné možností. Tady je můj žebříček aktivit, které mám ráda. A co víc – dají se provádět pod širákem! Některé se řadí mezi starou dobrou klasiku, jiné jsou jen náhodné blázniviny. Spousta z nich se dá podnikat s dětmi, kterými občas neuškodí se zase stát...
rakytnik-je-zasobarna-vitaminu-a-posiluje-imunitu.png

Rakytník je zásobárna vitaminů a posiluje imunitu

11.09.2017Jeho latinský název Hippophae má původ ve staré řečtině a zjednodušeně znamená „třpytící se kůň“. Podle pověstí se prý koňům pasoucím se poblíž této dřeviny výborně dařilo a měli krásně lesklou srst. V Rusku mu přezdívají „sibiřský zázrak“ a v tradiční tibetské medicíně patří k oblíbeným prostředkům k regeneraci těla. Jeho plody si ale můžete natrhat i u nás. 
5-tipu-jak-mit-pocit-uzasne-proziteho-vikendu.png

5 tipů, jak mít pocit úžasně prožitého víkendu

16.06.2017Také vám někdy v pondělí připadá, jako by víkend snad ani nebyl? Klíčem k příjemně naplněnému času, který neuteče jako voda, je poznávání nových věcí a ukládání zajímavých vzpomínek.