Tento web využívá soubory cookies k poskytování služeb, shromažďování dat o návštěvnosti a personalizaci reklam. S používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací
Zdraví národaČlánkyTop 5 zdravých druhů ovoce dostupných i v zimě
top-5-zdravych-druhu-ovoce-dostupnych-i-v-zime.png

Top 5 zdravých druhů ovoce dostupných i v zimě

Zveřejněno: 19.01.2018

Stýská se vám po letní široké nabídce ovoce? Věřte, že i v zimě si můžete pochutnat. Vyberou si jak příznivci české klasiky, tak milovníci exotiky.

Grapefruity se díky bohatství vitaminů a minerálů řadí mezi nejzdravější citrusy. Dokážou snižovat inzulinovou rezistenci, která je spoluzodpovědná za vznik cukrovky 2. typu. Konzumace grepu také snižuje hladinu cholesterolu a pomáhá předcházet vzniku ledvinových kamenů.

Pektin je hlavním benefitem velmi výživných jablek. Tato prebiotická vláknina podporuje dobré střevní bakterie, čímž zlepšuje trávení a metabolismus. Významné jsou obsažené antioxidanty, udržující v kondici srdce a snižující riziko rakoviny a Alzheimerovy choroby. Nezanedbatelné je množství vlákniny, draslíku a vitaminů B, C a K.

Trochu exotiky si dopřejte s ananasem. Dodá vám poctivou dávku vitaminu C, známého krále vitaminů. Využít ho v těle pomůže stopový prvek mangan, který navíc zvyšuje celkovou odolnost nervů i zdraví kostí a kloubů. Zajímavostí je protizánětlivý enzym bromelin spojený s léčbou bolesti a otoků.

Čerstvý pomerančový džus se stal jednou z nejoblíbenějších součástí zdravé snídaně po celém světě. Není divu. S pomerančem nastartujete den porcí vitaminů B a C, antioxidačních flavonoidů (dobrých pro cévy), karotenoidů (komponentů k výrobě vitaminu A) a kyseliny citronové (snižující riziko ledvinových kamenů).

Avokádo vybočuje z klasických druhů ovoce tím, že místo sacharidů obsahuje převážně zdravé tuky. V jejich čele stojí kyselina olejová, která prospívá srdci. Kromě toho je nabité vlákninou, hořčíkem a draslíkem. Posledně jmenovaný minerál snižuje krevní tlak a riziko mrtvice. 

Doporučujeme


jak-promenit-prilohu-ve-skvely-hlavni-chod.png

Jak proměnit přílohu ve skvělý hlavní chod

16.02.2018Spousta lidí má zeleninu zažitou jako přílohu k masu nebo součást salátu. Přitom obzvlášť v zimě se s ní dá kouzlit na nejrůznější způsoby. Zaměřte se na druhy, které jsou u nás doma, jako je například růžičková kapusta, červená řepa, mrkev či celer. A protože bychom měli denně sníst kolem 400 gramů zeleniny, je skvělý nápad připravit si ji jako hlavní chod. Naše recepty zasytí, zahřejí a zároveň dodají potřebné živiny.
renatin-blog-20-napadu-jak-si-uzit-jaro.png

Renatin blog: 20 nápadů, jak si užít jaro

20.04.2018Jarní období je plné možností. Tady je můj žebříček aktivit, které mám ráda. A co víc – dají se provádět pod širákem! Některé se řadí mezi starou dobrou klasiku, jiné jsou jen náhodné blázniviny. Spousta z nich se dá podnikat s dětmi, kterými občas neuškodí se zase stát...
9-duvodu-proc-byste-si-meli-nechat-preventivne-vysetrit-jatra.jpg

9 důvodů, proč byste si měli nechat preventivně vyšetřit játra

08.03.2019Největší vnitřní orgán lidského těla, který zastává mnoho nezastupitelných funkcí. Detoxikuje organismus, vyrábí žluč, převádí živiny ze stravy, čistí toxiny z krve, rozkládá tuky, alkohol a mnohé další. Řeč je o játrech, která jsou v České republice druhým nejčastěji transplantovaným orgánem. Jaterní onemocnění totiž může léta probíhat skrytě a projevit se až v pozdní fázi, kdy je léčba již velmi obtížná. Důvodů častého selhání jater je mnoho, lze mu ale předcházet, a to především zdravou životosprávou v kombinaci s pravidelnou kontrolou jejich stavu krevním testem. Z jakých důvodů byste si na vyšetření měli určitě zajít?