Tento web využívá soubory cookies k poskytování služeb, shromažďování dat o návštěvnosti a personalizaci reklam. S používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací
Zdraví národaČlánkyTop 3 bylinkové směsi pro vaše podzimní vaření
top-3-bylinkove-smesi-pro-vase-podzimni-vareni.png

Top 3 bylinkové směsi pro vaše podzimní vaření

Zveřejněno: 14.09.2017

Dokážete si představit vaření bez voňavých, krásně zelených a zdravých bylinek? Není nad to si je vypěstovat ve vlastním truhlíku či na záhonku! Léto rostlinkám přeje, ale ani s jeho koncem se nemusíte oblíbeného koření vzdávat. Máme pro vás tipy, jak se z těchto darů přírody radovat i po jejich sezoně. 

Dokážete si představit vaření bez voňavých, krásně zelených a zdravých bylinek? Není nad to si je vypěstovat ve vlastním truhlíku či na záhonku!

Léto rostlinkám přeje, ale ani s jeho koncem se nemusíte oblíbeného koření vzdávat. Máme pro vás tipy, jak se z těchto darů přírody radovat i po jejich sezoně.

Sušení

Vhodné pro: téměř všechny bylinky

Jak na to: Rostliny opláchněte, položte na utěrku a nechte schnout na suchém teplém větraném místě. Alespoň jednou denně je otočte. Jakmile se dají lámat, jsou připravené ke skladování. Uložte je do vzduchotěsných tmavých nádobek.

Zmrazení

Vhodné pro: petržel, pažitka, tymián, libeček

Jak na to: Rostliny opláchněte, osušte a nakrájejte nadrobno. Malé porce dejte nasucho do plastových sáčků nebo je s trochou vody rozdělte do nádobek na výrobu ledu.

TIP: Do nádobek na led si můžete namixovat bylinkovou směs dle vlastní chuti a zmražené kostičky pak jednoduše při vaření přidejte do polévek, omáček či třeba k těstovinám.

Naložení do oleje

Vhodné pro: všechny bylinky

Jak na to: Rostliny opláchněte, osušte a vložte do lahve či sklenice. Zalijte kvalitním olejem s neutrální příchutí (např. olivový). Uzavřené je nechte 2–4 týdny na tmavém chladném místě. Bylinný olej přeceďte do čisté nádoby, kde vám vydrží 3–4 měsíce. Použité byliny spotřebujte. Top 3 osvědčené kombinace bylinek – do polévky: petržel, pažitka, libeček – k masu: rozmarýn, tymián, oregano – do salátů: medvědí česnek, bazalka, máta

TIP: Bylinky, které je dobré v jídle povařit, aby rozvinuly své aroma, jsou rozmarýn, šalvěj, tymián nebo levandule. Mezi ty, jež vyniknou čerstvé a přidávají se až na konci vaření, patří pažitka, petržel, bazalka, koriandr, oregano či majoránka.

Potraviny pro snadné usnutí a kvalitnější spánek

Provoňte si léto levandulí

Doporučujeme


jak-promenit-prilohu-ve-skvely-hlavni-chod.png

Jak proměnit přílohu ve skvělý hlavní chod

16.02.2018Spousta lidí má zeleninu zažitou jako přílohu k masu nebo součást salátu. Přitom obzvlášť v zimě se s ní dá kouzlit na nejrůznější způsoby. Zaměřte se na druhy, které jsou u nás doma, jako je například růžičková kapusta, červená řepa, mrkev či celer. A protože bychom měli denně sníst kolem 400 gramů zeleniny, je skvělý nápad připravit si ji jako hlavní chod. Naše recepty zasytí, zahřejí a zároveň dodají potřebné živiny.
jak-se-chranit-pred-nemocemi-spinavych-rukou.png

Jak se chránit před nemocemi špinavých rukou

29.01.2018Vedli nás k tomu už od dětství: umyj si ruce před jídlem a po použití toalety. Pokud jste si tuto vštěpovanou radu vzali k srdci, dobře pro vás. Výrazně tím omezujete riziko řady vážných nemocí. Chřipka, žloutenka typu A, toxoplazmóza, listerióza, ale i běžnější rýma a nachlazení se vám můžou vyhnout, pokud věnujete pouhých 20 vteřin této základní hygieně.
zradne-zahranicni-nemoci-proti-kterym-neexistuje-ockovani.jpg

Zrádné zahraniční nemoci, proti kterým neexistuje očkování

10.09.2018Infekční nemoci jsou u cestovatelů v exotických zemích poměrně běžné. Proti některým z nich jako například žloutenka A nebo B, břišní tyfus nebo žlutá zimnice je možné se chránit včasným očkováním, proti řadě dalších závažných onemocnění ale bohužel zatím očkovací vakcína neexistuje. Nejspolehlivějším způsobem, jak se po návratu ze zahraničí ujistit o svém zdraví a vyhnout následkům nebezpečných nemocí, je preventivní rozbor krve. Člověk tak ochrání sebe i své okolí, některá onemocnění jsou totiž vysoce nakažlivá.