Tento web využívá soubory cookies k poskytování služeb, shromažďování dat o návštěvnosti a personalizaci reklam. S používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací
Zdraví národaČlánkyTop 3 bylinkové směsi pro vaše podzimní vaření
top-3-bylinkove-smesi-pro-vase-podzimni-vareni.png

Top 3 bylinkové směsi pro vaše podzimní vaření

Zveřejněno: 14.09.2017

Dokážete si představit vaření bez voňavých, krásně zelených a zdravých bylinek? Není nad to si je vypěstovat ve vlastním truhlíku či na záhonku! Léto rostlinkám přeje, ale ani s jeho koncem se nemusíte oblíbeného koření vzdávat. Máme pro vás tipy, jak se z těchto darů přírody radovat i po jejich sezoně. 

Dokážete si představit vaření bez voňavých, krásně zelených a zdravých bylinek? Není nad to si je vypěstovat ve vlastním truhlíku či na záhonku!

Léto rostlinkám přeje, ale ani s jeho koncem se nemusíte oblíbeného koření vzdávat. Máme pro vás tipy, jak se z těchto darů přírody radovat i po jejich sezoně.

Sušení

Vhodné pro: téměř všechny bylinky

Jak na to: Rostliny opláchněte, položte na utěrku a nechte schnout na suchém teplém větraném místě. Alespoň jednou denně je otočte. Jakmile se dají lámat, jsou připravené ke skladování. Uložte je do vzduchotěsných tmavých nádobek.

Zmrazení

Vhodné pro: petržel, pažitka, tymián, libeček

Jak na to: Rostliny opláchněte, osušte a nakrájejte nadrobno. Malé porce dejte nasucho do plastových sáčků nebo je s trochou vody rozdělte do nádobek na výrobu ledu.

TIP: Do nádobek na led si můžete namixovat bylinkovou směs dle vlastní chuti a zmražené kostičky pak jednoduše při vaření přidejte do polévek, omáček či třeba k těstovinám.

Naložení do oleje

Vhodné pro: všechny bylinky

Jak na to: Rostliny opláchněte, osušte a vložte do lahve či sklenice. Zalijte kvalitním olejem s neutrální příchutí (např. olivový). Uzavřené je nechte 2–4 týdny na tmavém chladném místě. Bylinný olej přeceďte do čisté nádoby, kde vám vydrží 3–4 měsíce. Použité byliny spotřebujte. Top 3 osvědčené kombinace bylinek – do polévky: petržel, pažitka, libeček – k masu: rozmarýn, tymián, oregano – do salátů: medvědí česnek, bazalka, máta

TIP: Bylinky, které je dobré v jídle povařit, aby rozvinuly své aroma, jsou rozmarýn, šalvěj, tymián nebo levandule. Mezi ty, jež vyniknou čerstvé a přidávají se až na konci vaření, patří pažitka, petržel, bazalka, koriandr, oregano či majoránka.

Potraviny pro snadné usnutí a kvalitnější spánek

Provoňte si léto levandulí

Doporučujeme


objednejte-se-na-bezplatne-vysetreni-hladiny-cukru-v-krvi.jpg

Objednejte se na bezplatné vyšetření hladiny cukru v krvi

16.11.2017Od 20. až do 29. listopadu se všichni zájemci starší 18 let mohou na webu nextlifeapp.cz objednat na vyšetření hladiny cukru v krvi, které dokáže odhalit již počáteční stadium cukrovky neboli diabetu 2. typu.
5-tipu-jak-mit-pocit-uzasne-proziteho-vikendu.png

5 tipů, jak mít pocit úžasně prožitého víkendu

16.06.2017Také vám někdy v pondělí připadá, jako by víkend snad ani nebyl? Klíčem k příjemně naplněnému času, který neuteče jako voda, je poznávání nových věcí a ukládání zajímavých vzpomínek. 
rakytnik-je-zasobarna-vitaminu-a-posiluje-imunitu.png

Rakytník je zásobárna vitaminů a posiluje imunitu

11.09.2017Jeho latinský název Hippophae má původ ve staré řečtině a zjednodušeně znamená „třpytící se kůň“. Podle pověstí se prý koňům pasoucím se poblíž této dřeviny výborně dařilo a měli krásně lesklou srst. V Rusku mu přezdívají „sibiřský zázrak“ a v tradiční tibetské medicíně patří k oblíbeným prostředkům k regeneraci těla. Jeho plody si ale můžete natrhat i u nás.