

Tipy pro zdravé vaření
Zveřejněno: 09.02.2017
Hledáte jen rychlou radu? Přidejte do svého jídelníčku víc zeleniny, ovoce a celozrnných obilovin a uberte všechno ostatní. Zajímá vás víc? Pak si přečtěte celý článek.
Hledáte jen rychlou radu? Přidejte do svého jídelníčku víc zeleniny, ovoce a celozrnných obilovin a uberte všechno ostatní. Zajímá vás víc? Pak si přečtěte celý článek.
Že byste měli jíst co nejméně polotovarů a radši si jídlo připravovat doma sami, mimo jiné proto, abyste věděli, co skutečně jíte, je základ. Naše tipy tedy využijí hlavně ti, kdo si připravují jídlo doma sami a nespoléhají na hotové pokrmy, které jen ohřejí v mikrovlnné troubě.
1) Používejte obiloviny se slupkami
Zrna včetně obalu mají větší výživovou hodnotu – víc vlákniny, vitaminu B, hořčíku, zinku a mohli bychom pokračovat dál a dál. Proto zvolte raději celozrnné obiloviny.
2) Jezte víc zeleniny a ovoce
Drtivá většina lidí jich prostě nejí dostatek. Důležité je zařadit do jídelníčku co nejvíc druhů ovoce a zeleniny – každý totiž organismu dodá jiné užitečné látky.
3) Přestaňte být závislí na mase
Maso je skvělý zdroj bílkovin, zároveň ale obsahuje spoustu nasycených tuků. Pokud se ho nechcete vzdát, nejezte jen červené maso, ale přidejte také ryby, případně drůbež.
4) Nepřejídejte se
Chápeme. Kolikrát je to tak dobré, že je těžké si nepřidat. Pokud ale začnete po kouskách snižovat svůj denní příjem, zmenší se vám postupně i žaludek a pro pocit nasycení vám rázem bude stačit méně.
5) Slaďte s rozvahou
A to jakýmikoliv sladidly. Cukry všeho druhu, od bílého přes ten třtinový až po med nebo javorový sirup, přidávají vašim jídlům a nápojům zbytečné kalorie.
6) Používejte bylinky
Jídlo pozvedněte bylinkami, ať už čerstvými, nebo sušenými, kořením a kyselost nechte na citronu. Pokud bude vaše jídlo geniálně (a zdravě) dochucené, nebudete mít důvod se nakonec ještě něčím „dorazit“. A navíc jsou bylinky plné vitaminů, zvlášť pokud jsou čerstvé.
7) Na jídlo a jeho přípravu se soustřeďte
Sice poslední, ale dost možná nejdůležitější bod našeho žebříčku. Při přípravě jídla přemýšlejte a vybírejte to, na co máte skutečně chuť, ne to, co je nejrychlejší nebo nejjednodušší na přípravu. Vychutnejte si už samotné vaření. Při jídle nikam nepospíchejte a nenechte se ničím rušit (ani televizí!). Zkuste si užít každé sousto a soustředit se na jednotlivé chutě. Uvidíte, že pokud zpomalíte, stane se ze stolování úplně jiný zážitek.
Vitaminová bomba pro děti, seniory, sportovce i stresované: klíčky a výhonky
Proč ořechy před konzumací namáčet?
Doporučujeme

Osvojte si lásku k jídlu a neplýtvání
18.04.2018Životní styl „zero waste“ neboli život bez odpadu je poslední dobou na vzestupu. Jak název této filozofie napovídá, ideálem je nulový odpad. Snaha o prevenci a omezení plýtvání má za cíl ovlivnit vyčerpávání přírodních zdrojů a alarmující znečištění planety, které ohrožuje zdraví lidí, zvířat a rostlin. Základem je opětovné využívání všech možných zdrojů, s nimiž se v životě potkáváme. Co to znamená v praxi?
Pět rad, jak se připravit na odběr krve
28.11.2018Krevní test dokáže odhalit spoustu potíží, od banálních infekcí až po závažná onemocnění. Díky preventivnímu vyšetření je můžete začít řešit dříve, než se rozvinou a zkomplikují. Pro správné vyhodnocení výsledků je důležitá kvalita krevního rozboru, na kterou může mít vliv celá řada maličkostí. Je jasné, že sladká limonáda zvedne hladinu krevního cukru, výsledky ale může ovlivnit například i rozčilení nebo chůze do schodů. Na odběr krve je proto dobré chodit v co nejlepší náladě a mít při tom na paměti několik základních doporučení. Čeho je tedy dobré se před odběrem vyvarovat?
V případě chronických infekcí mohou pomoci autovakcíny
16.11.2018Trpíte opakovanými záněty dýchacích cest nebo močového měchýře? Pokud jde o akutní zánětlivé onemocnění, určitě je na místě léčba antibiotiky. V poslední době ale často dochází k jejich nadužívání, čímž se zvyšuje odolnost bakterií a antibiotika tak přestávají být účinná. Jejich dlouhodobé užívání má navíc negativní dopad na vaši mikroflóru, kde ničí „dobré“ bakterie, a narušuje tak celý imunitní systém. Jestliže se vám některé infekce často vracejí, můžete si nechat připravit autovakcínu, která posiluje aktivitu imunitního systému proti konkrétnímu původci vašeho onemocnění. Její hlavní výhodou je, že na rozdíl od antibiotik neničí ostatní bakterie v těle.Nejčtenější
Priessnitzův obklad – jak ho správně připravit? Úpal a úžeh – jaký je v nich rozdíl a jaká je první pomoc? Co způsobuje záškuby při usínání? Tělo bez orgánů - bez kterých se dá normálně žít?Co jste možná nevěděli o krevních skupináchZdravotní témata
Všechna témata




