Tento web využívá soubory cookies k poskytování služeb, shromažďování dat o návštěvnosti a personalizaci reklam. S používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací
Zdraví národaČlánkyTipy na zdravější grilování
tipy-na-zdravejsi-grilovani.jpg

Tipy na zdravější grilování

Zveřejněno: 22.07.2016

Grilování k létu neodmyslitelně patří, i když všichni víme, že to není úplně nejzdravější způsob stravování. Jak na to, abyste si po grilování nemuseli vyčítat, že jste jedli až příliš nezdravě?

Grilování k létu neodmyslitelně patří, i když všichni víme, že to není úplně nejzdravější způsob stravování. Jak na to, abyste si po grilování nemuseli vyčítat, že jste jedli až příliš nezdravě? Jaké maso grilovat?

Vyhnout byste se měli zejména tučnému masu. Tuk odkapávající z masa se totiž vlivem vysokých teplot rozkládá a mimo jiné při tomto procesu vznikají karcinogenní látky. Rovněž byste se měli vyvarovat uzenin, které Světová zdravotnická organizace v loňském roce oficiálně zařadila na seznam rakovinotvorných látek. Pokud hledáte zdravější alternativu, zkuste grilovat rybí či drůbeží maso. Jestliže si ale chcete stůj co stůj dopřát maso červené, ořezejte z něj aspoň před grilováním nejtučnější části.

Jak maso dochutit?

Ze zdravotního hlediska je lepší koupit si nedochucené, čerstvé maso, a ne předem připravenou masovou směs naloženou v oleji. V těchto směsích totiž může být zbytečně moc soli a někdy i další přídatné látky. Maso můžete grilovat i bez nakládání a teprve potom ho dochutit sušenými či čerstvými bylinkami, chilli papričkami nebo třeba třeným česnekem. Maso naložené v olejové marinádě je totiž logicky tučnější, a pokud z něj navíc při grilování odkapává přebytečný olej, opět stoupá riziko vzniku karcinogenních látek. Plátky masa úplně stačí lehce přetřít trochou oleje před položením na gril.

Přidejte zeleninu a ovoce

Každé maso, které si během grilování dopřejete, zkuste doplnit salátem z čerstvé zeleniny. Nebo ji můžete připravit i na grilu. Ideální jsou cukety, lilky, papriky, rajčata, ale také kukuřice. Milovníci sladkostí mohou grilovat ananas, v alobalové mističce i jablka a dopřát si můžete i  stejným způsobem grilované banány.

Doporučujeme


nakazenych-klistovou-encefalitidou-a-borreliozou-pribyva.jpg

Nakažených klíšťovou encefalitidou a borreliózou přibývá

04.09.2018Klíště je kvůli nemocem, které přenáší, jedním z nejnebezpečnějších parazitů v České republice. Počet nakažených je u nás nejvyšší v Evropě a každoročně se dál zvyšuje. Ačkoliv se léto chýlí ke konci, klíšťová sezóna je stále v plném proudu. Přečtěte si, jak na tyto parazity můžete vyzrát a vyhnout se tak nebezpečným onemocněním.
stitna-zlaza-u-zvirat-nebezpecny-a-drahy-nepritel.png

Štítná žláza u zvířat – nebezpečný a drahý nepřítel

20.03.2018Ročně Češi vynaloží až dvě miliardy korun na zdravotní péči o domácí mazlíčky. Stejně jako u lidí přitom pouhý krevní rozbor napoví, co zvíře trápí, a lze tedy včas zahájit léčbu, která pak může být nejen účinnější, ale i levnější. Jak ukazují zjištění laboratoří synlab czech, velmi častým problémem psů i koček je onemocnění štítné žlázy. Často však u nich bývá odhaleno pozdě a o zvíře tak není adekvátně postaráno.
4-tipy-pro-posileni-imunity-s-vitaminem-d.png

4 tipy pro posílení imunity s vitaminem D

06.02.2018Také vám v zimě chybí sluníčko? Má vliv nejen na psychickou pohodu, ale i na tělesnou kondici.