Tento web využívá soubory cookies k poskytování služeb, shromažďování dat o návštěvnosti a personalizaci reklam. S používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací
Zdraví národaČlánkyTipy na zdravější grilování
tipy-na-zdravejsi-grilovani.jpg

Tipy na zdravější grilování

Zveřejněno: 22.07.2016

Grilování k létu neodmyslitelně patří, i když všichni víme, že to není úplně nejzdravější způsob stravování. Jak na to, abyste si po grilování nemuseli vyčítat, že jste jedli až příliš nezdravě?

Grilování k létu neodmyslitelně patří, i když všichni víme, že to není úplně nejzdravější způsob stravování. Jak na to, abyste si po grilování nemuseli vyčítat, že jste jedli až příliš nezdravě? Jaké maso grilovat?

Vyhnout byste se měli zejména tučnému masu. Tuk odkapávající z masa se totiž vlivem vysokých teplot rozkládá a mimo jiné při tomto procesu vznikají karcinogenní látky. Rovněž byste se měli vyvarovat uzenin, které Světová zdravotnická organizace v loňském roce oficiálně zařadila na seznam rakovinotvorných látek. Pokud hledáte zdravější alternativu, zkuste grilovat rybí či drůbeží maso. Jestliže si ale chcete stůj co stůj dopřát maso červené, ořezejte z něj aspoň před grilováním nejtučnější části.

Jak maso dochutit?

Ze zdravotního hlediska je lepší koupit si nedochucené, čerstvé maso, a ne předem připravenou masovou směs naloženou v oleji. V těchto směsích totiž může být zbytečně moc soli a někdy i další přídatné látky. Maso můžete grilovat i bez nakládání a teprve potom ho dochutit sušenými či čerstvými bylinkami, chilli papričkami nebo třeba třeným česnekem. Maso naložené v olejové marinádě je totiž logicky tučnější, a pokud z něj navíc při grilování odkapává přebytečný olej, opět stoupá riziko vzniku karcinogenních látek. Plátky masa úplně stačí lehce přetřít trochou oleje před položením na gril.

Přidejte zeleninu a ovoce

Každé maso, které si během grilování dopřejete, zkuste doplnit salátem z čerstvé zeleniny. Nebo ji můžete připravit i na grilu. Ideální jsou cukety, lilky, papriky, rajčata, ale také kukuřice. Milovníci sladkostí mohou grilovat ananas, v alobalové mističce i jablka a dopřát si můžete i  stejným způsobem grilované banány.

Doporučujeme


bylinka-kterou-si-nespletete-kontryhel.png

Bylinka, kterou si nespletete. Kontryhel!

08.06.2018Právě v tomto období je v rozkvětu kontryhel obecný, pro jehož anglický název „Our Lady's Mantle“ (plášť Panny Marie) byly inspirací listy, na nichž se třpytí kapky rosy či deště. Ve středověku se tyto malé drahokamy považovaly za „nebeskou vodu“ a využití nacházely v alchymii. Odtud pochází latinské jméno kontryhelu – Alchemilla. Tato tradiční léčivka je oblíbená hlavně u žen.
nedostatkem-testosteronu-trpi-krome-padesatniku-i-cim-dal-vice-mladych-muzu.jpg

Nedostatkem testosteronu trpí kromě padesátníků i čím dál více mladých mužů

22.01.2019Syndrom nedostatku testosteronu neboli mužský „přechod“ je v mnohém podobný ženskému klimakteriu. K jeho nástupu dochází zpravidla mezi 45. a 60. rokem věku, kdy hladina tohoto hormonu může klesnout až o 70 %. Stále častěji však jeho nedostatkem trpí i mladší muži. Kromě přirozeného procesu stárnutí má na výši hladiny testosteronu v krvi vliv také řada externích faktorů, například stres nebo špatná strava. Právě zdravá životospráva je tak základní cestou, jak mohou muži množství tohoto hormonu pozitivně ovlivnit a snížit tím související zdravotní rizika, mezi která vedle pocitu únavy, ztráty síly či sklonům k přibírání v oblasti břicha patří i závažná onemocnění jako cukrovka či onemocnění srdce.
proc-je-patek-trinacteho-smolny.png

Proč je pátek třináctého smolný

13.04.2018Tento den je u mnoha lidí zažitý jako nešťastný. Očekávání katastrofy ji však možná ještě více přivolává, protože jak se říká, všechno začíná v hlavě. Obavy může následovat nervózní chování, které k neštěstí přispěje nebo ho způsobí.