Tento web využívá soubory cookies k poskytování služeb, shromažďování dat o návštěvnosti a personalizaci reklam. S používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací
Zdraví národaČlánkyTipy na zdravé dipy
tipy-na-zdrave-dipy.jpg

Tipy na zdravé dipy

Zveřejněno: 29.07.2016

Dip je ideální způsob, jak zdravě dochutit maso. Můžete do něj ale namáčet i syrovou zeleninu, která díky němu zachutná třeba i těm, kteří jí jinak moc neholdují. Připravili jsme pro vás pár snadných kuchařských tipů. 

Dip je ideální způsob, jak zdravě dochutit maso. Můžete do něj ale namáčet i syrovou zeleninu, která díky němu zachutná třeba i těm, kteří jí jinak moc neholdují. Připravili jsme pro vás pár snadných kuchařských tipů. Pokud v létě rádi grilujete, určitě byste grilované maso měli doplnit také dostatkem zeleniny. Zeleninový dip je ideální způsob, jak to udělat.

Rajčatový dip

Připravíte jej ze spařených a oloupaných rajčat, najemno nasekané cibule, drceného česneku, červené papriky a asi 2 lžic rajského protlaku. Veškerou zeleninu kromě česneku krátce osmahněte na troše olivového oleje, následně přidejte česnek, protlak a dobře promíchejte. Pokud máte rádi ostřejší pokrmy, můžete ještě přidat chilli papričku.

Jogurtový dip

Velice jednoduchý a zdravý dip se hodí nejen ke grilovaným masům, ale také si do něj můžete namáčet řapíkatý celer, mrkev nebo bílou ředkev. Plnotučný bílý jogurt smícháme s prolisovaným česnekem, přidáme špetku soli, trošku pepře a máme hotovo. Můžeme přidat ještě pažitku nebo jakoukoliv bylinku, kterou máme rádi.

Dip ze sýra cottage

Opět velice jednoduchý recept, jehož výsledek zdravě doplní grilované maso. Sýr cottage smíchejte zhruba s polovičním množstvím zakysané smetany, přidejte oregano, bazalku, pár kapek citronové šťávy a dochuťte solí a pepřem. Další variantou je smíchat sýr cottage s nadrobno nakrájenými rajčaty, okurkou a drceným česnekem.

V zásadě ale platí, že při přípravě dipů se fantazii meze nekladou, nicméně pokud chcete, aby byly zdravé, měli byste se při jejich přípravě vyhnout použití tučných majonéz a místo přehnaného solení zvolit čerstvé bylinky. 

Doporučujeme


proc-nepodcenovat-spalnicky.png

Proč nepodceňovat spalničky

10.05.2018Spalničky patří mezi nejvíce nakažlivé infekce. Dříve je lékaři považovali za téměř vymýcené, v současné době však dochází k návratu této nemoci.
stitna-zlaza-u-zvirat-nebezpecny-a-drahy-nepritel.png

Štítná žláza u zvířat – nebezpečný a drahý nepřítel

20.03.2018Ročně Češi vynaloží až dvě miliardy korun na zdravotní péči o domácí mazlíčky. Stejně jako u lidí přitom pouhý krevní rozbor napoví, co zvíře trápí, a lze tedy včas zahájit léčbu, která pak může být nejen účinnější, ale i levnější. Jak ukazují zjištění laboratoří synlab czech, velmi častým problémem psů i koček je onemocnění štítné žlázy. Často však u nich bývá odhaleno pozdě a o zvíře tak není adekvátně postaráno.
bylinka-kterou-si-nespletete-kontryhel.png

Bylinka, kterou si nespletete. Kontryhel!

08.06.2018Právě v tomto období je v rozkvětu kontryhel obecný, pro jehož anglický název „Our Lady's Mantle“ (plášť Panny Marie) byly inspirací listy, na nichž se třpytí kapky rosy či deště. Ve středověku se tyto malé drahokamy považovaly za „nebeskou vodu“ a využití nacházely v alchymii. Odtud pochází latinské jméno kontryhelu – Alchemilla. Tato tradiční léčivka je oblíbená hlavně u žen.