Tento web využívá soubory cookies k poskytování služeb, shromažďování dat o návštěvnosti a personalizaci reklam. S používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací
Zdraví národaČlánkySvětový den proti rakovině připomíná, že klíčové je zdravě jíst a nekouřit
svetovy-den-proti-rakovine-pripomina-ze-klicove-je-zdrave-jist-a-nekourit.png

Světový den proti rakovině připomíná, že klíčové je zdravě jíst a nekouřit

Zveřejněno: 03.02.2016

4. únor je tradičně Světovým dnem boje proti rakovině. Letošní ročník se zaměřuje mimo jiné na to, co může každý z nás udělat, aby riziko nemoci snížil. Organizátorem celosvětové akce je Mezinárodní unie proti rakovině se sídlem ve Švýcarsku. Dle jejích aktuálních údajů zemře ročně na rakovinu víc než 8 milionů lidí. Co může každý ve svém životě změnit, aby přispěl k poklesu tohoto čísla? 

4. únor je tradičně Světovým dnem boje proti rakovině. Letošní ročník se zaměřuje mimo jiné na to, co může každý z nás udělat, aby riziko nemoci snížil. Organizátorem celosvětové akce je Mezinárodní unie proti rakovině se sídlem ve Švýcarsku. Dle jejích aktuálních údajů zemře ročně na rakovinu víc než 8 milionů lidí. Co může každý ve svém životě změnit, aby přispěl k poklesu tohoto čísla?

Aktuální Světový den boje proti rakovině upozorňuje, že jedním z nejvýznamnějších rizikových faktorů jsou kouření a nezdravé stravování. Na rozdíl od genetických predispozic může každý člověk oba tyto rizikové faktory snadno ovlivnit. Mezinárodní unie proti rakovině přičítá na vrub kouření 22 % všech úmrtí na rakovinu ročně. Kromě rakoviny plic se kouření úzce pojí také s rakovinou ústní dutiny, hrtanu, slinivky, ledvin, děložního čípku nebo žaludku.

Kromě kouření je rakovina často také důsledkem nesprávného způsobu života. Odborníci doporučují nejen zdravé stravování, ale také udržování optimální hmotnosti a pravidelnou fyzickou aktivitu. Unie proti rakovině na základě lékařských studií uvádí, že zhruba jedné třetině běžných typů nádorů v západních zemích by se dalo předejít pouze dodržováním výše zmiňovaných zásad zdravého života.

Další důležitá témata letošního ročníku jsou informovanost a demytizace rakoviny. Řada lidí bohužel pořád považuje hovor o nemoci za tabu nebo se ho bojí. Mnoho nemocných navíc k lékaři přichází pozdě, protože odkládají preventivní vyšetření. Čím dřív se ale na bujení přijde, tím je šance na vyléčení vyšší.

Stejně tak by se lidé neměli bát o nemoci mluvit s těmi, kteří jí trpí. Míváme strach ptát se pacientů s rakovinou na jejich pocity či prožitky. Lékaři ale připomínají, že takzvané chození kolem horké kaše není pro nemocné ani jejich okolí přínosné. Psychická podpora a navození pocitu, že život jde dál i přes vážnou nemoc, jsou k uzdravení extrémně důležité. 

Doporučujeme


dokonala-dvojice-jahody-a-rebarbora.png

Dokonalá dvojice? Jahody a rebarbora!

25.05.2018Zhruba od poloviny května začíná sezóna rebarbory – zeleniny pro fajnšmekry. Zajímavá je tím, že i když chutná nakysle a zpracovává se jako ovoce, jedná se ve skutečnosti o zeleninu. A ne ledajakou.
renatin-blog-velikonoce-se-blizi-aneb-co-zaseju-to-sklizim.png

Renatin blog: Velikonoce se blíží aneb Co zaseju, to sklízím

23.03.2018Jasně že si můžete pořídit velikonoční výzdobu v obchodě. Ale není větší potěšení, když si vypěstujete a vyrobíte jarní dekorace po svém? Zvlášť s dětmi či vnoučaty pak můžete radost z vlastního díla znásobit. Já se tradičně pustím do těchto krás...
predstavujeme-nej-limonadu-letosniho-leta.png

Představujeme NEJ limonádu letošního léta!

22.06.2018Dulenka neboli levandule patří mezi oblíbené jedlé rostliny a poslední dobou čím dál častěji nachází své místo právě v kuchyni. Modrofialové květy se přidávají do dezertů, sušenek, marmelád, polévek nebo jako součást marinád k masu. Punc originality má levandulový drink z vlastnoručně vyrobeného sirupu, který potěší vaše smysly.