Tento web využívá soubory cookies k poskytování služeb, shromažďování dat o návštěvnosti a personalizaci reklam. S používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací
Zdraví národaČlánkySvětový den ledvin
svetovy-den-ledvin.png

Světový den ledvin

Zveřejněno: 08.03.2017

Obzvlášť v chladnějších měsících je potřeba udržovat ledviny v teple. Za jejich onemocněním však nestojí pouze prochladnutí. Někoho možná překvapí, že příčinou může být také obezita. Ledviny obézních lidí totiž musí pracovat mnohem usilovněji než u těch štíhlejších.

Obzvlášť v chladnějších měsících je potřeba udržovat ledviny v teple. Za jejich onemocněním však nestojí pouze prochladnutí. Někoho možná překvapí, že příčinou může být také obezita.

Ledviny obézních lidí totiž musí pracovat mnohem usilovněji než u těch štíhlejších. Ledviny obézního člověka musí filtrovat více krve, než je běžné, aby vyhověly zvýšeným požadavkům jeho metabolismu. Dlouhodobě zvýšená funkce je může poškodit, což znamená, že obezita představuje významný rizikový faktor pro vznik a rozvoj chronických onemocnění tohoto orgánu.

Tématem jedenáctého ročníku Světového dne ledvin, který si připomínáme 9. března, jsou onemocnění ledvin a obezita. Snižováním váhy můžeme totiž docílit i zpomalení postupu těchto chorob. Obezitě a s ní spojeným nemocem ledvin se dá v mnoha případech předcházet. Pokud se budete správně stravovat a pravidelně cvičit, mohou se vám vyhnout.

Zdravý životní styl totiž není pouze o hezké postavě, ale hlavně o zdraví celého těla. V souvislosti s nadváhou mohou lidé onemocnět cukrovkou, trpět hypertenzí a mít ledvinové kameny. Riziko chronického onemocnění ledvin je u obézních lidí vyšší o 83 %, zdravý životní styl ho však snižuje.

Protože nemocné ledviny často vůbec nebolí, dokáže prvotní problémy tohoto orgánu v některých případech odhalit jen laboratorní vyšetření. Lékaři upozorňují, že na preventivní vyšetření správné funkce ledvin by si měli zajít obzvlášť lidé s nadváhou, ale i kuřáci.

Tipy pro zdravé vaření

Jak se dostat po svátcích zpátky do formy?

Doporučujeme


nakazenych-klistovou-encefalitidou-a-borreliozou-pribyva.jpg

Nakažených klíšťovou encefalitidou a borreliózou přibývá

04.09.2018Klíště je kvůli nemocem, které přenáší, jedním z nejnebezpečnějších parazitů v České republice. Počet nakažených je u nás nejvyšší v Evropě a každoročně se dál zvyšuje. Ačkoliv se léto chýlí ke konci, klíšťová sezóna je stále v plném proudu. Přečtěte si, jak na tyto parazity můžete vyzrát a vyhnout se tak nebezpečným onemocněním.
pali-vas-casto-zaha.png

Pálí vás často žáha?

05.10.2018Možná trpíte refluxní chorobou, při které se žaludeční šťávy dostávají do jícnu a úst. Nejste v tom sami, podobné problémy má přinejmenším každý desátý člověk. Nemocní přitom často vůbec netuší, že i jejich další zdravotní komplikace jako třeba chronický kašel či chrápání způsobuje právě reflux. Ještě nedávno byla diagnostika této choroby poměrně nepříjemná, dnes už je však k dispozici jednoduchý a bezbolestný test, který onemocnění a jeho závažnost spolehlivě odhalí ze vzorku slin.
jak-promenit-prilohu-ve-skvely-hlavni-chod.png

Jak proměnit přílohu ve skvělý hlavní chod

16.02.2018Spousta lidí má zeleninu zažitou jako přílohu k masu nebo součást salátu. Přitom obzvlášť v zimě se s ní dá kouzlit na nejrůznější způsoby. Zaměřte se na druhy, které jsou u nás doma, jako je například růžičková kapusta, červená řepa, mrkev či celer. A protože bychom měli denně sníst kolem 400 gramů zeleniny, je skvělý nápad připravit si ji jako hlavní chod. Naše recepty zasytí, zahřejí a zároveň dodají potřebné živiny.