Tento web využívá soubory cookies k poskytování služeb, shromažďování dat o návštěvnosti a personalizaci reklam. S používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací
Zdraví národaČlánkySvětový den ledvin
svetovy-den-ledvin.png

Světový den ledvin

Zveřejněno: 08.03.2017

Obzvlášť v chladnějších měsících je potřeba udržovat ledviny v teple. Za jejich onemocněním však nestojí pouze prochladnutí. Někoho možná překvapí, že příčinou může být také obezita. Ledviny obézních lidí totiž musí pracovat mnohem usilovněji než u těch štíhlejších.

Obzvlášť v chladnějších měsících je potřeba udržovat ledviny v teple. Za jejich onemocněním však nestojí pouze prochladnutí. Někoho možná překvapí, že příčinou může být také obezita.

Ledviny obézních lidí totiž musí pracovat mnohem usilovněji než u těch štíhlejších. Ledviny obézního člověka musí filtrovat více krve, než je běžné, aby vyhověly zvýšeným požadavkům jeho metabolismu. Dlouhodobě zvýšená funkce je může poškodit, což znamená, že obezita představuje významný rizikový faktor pro vznik a rozvoj chronických onemocnění tohoto orgánu.

Tématem jedenáctého ročníku Světového dne ledvin, který si připomínáme 9. března, jsou onemocnění ledvin a obezita. Snižováním váhy můžeme totiž docílit i zpomalení postupu těchto chorob. Obezitě a s ní spojeným nemocem ledvin se dá v mnoha případech předcházet. Pokud se budete správně stravovat a pravidelně cvičit, mohou se vám vyhnout.

Zdravý životní styl totiž není pouze o hezké postavě, ale hlavně o zdraví celého těla. V souvislosti s nadváhou mohou lidé onemocnět cukrovkou, trpět hypertenzí a mít ledvinové kameny. Riziko chronického onemocnění ledvin je u obézních lidí vyšší o 83 %, zdravý životní styl ho však snižuje.

Protože nemocné ledviny často vůbec nebolí, dokáže prvotní problémy tohoto orgánu v některých případech odhalit jen laboratorní vyšetření. Lékaři upozorňují, že na preventivní vyšetření správné funkce ledvin by si měli zajít obzvlášť lidé s nadváhou, ale i kuřáci.

Tipy pro zdravé vaření

Jak se dostat po svátcích zpátky do formy?

Doporučujeme


dokonala-dvojice-jahody-a-rebarbora.png

Dokonalá dvojice? Jahody a rebarbora!

25.05.2018Zhruba od poloviny května začíná sezóna rebarbory – zeleniny pro fajnšmekry. Zajímavá je tím, že i když chutná nakysle a zpracovává se jako ovoce, jedná se ve skutečnosti o zeleninu. A ne ledajakou.
ledviny-se-samy-vcas-neozvou.jpg

Ledviny se samy včas neozvou

01.11.2018Zdravotními problémy s tímto nepostradatelným orgánem trpí každý desátý člověk, mnoho z nich o tom ale neví. Ledviny totiž téměř nikdy nebolí a první příznaky jejich onemocnění se začínají objevovat až s velkým zpožděním. O to důležitější je prevence, která spočívá ve zdravém životním stylu, pravidelných prohlídkách u lékaře a testech krve nebo moči.
proc-nepodcenovat-spalnicky.png

Proč nepodceňovat spalničky

10.05.2018Spalničky patří mezi nejvíce nakažlivé infekce. Dříve je lékaři považovali za téměř vymýcené, v současné době však dochází k návratu této nemoci.