Tento web využívá soubory cookies k poskytování služeb, shromažďování dat o návštěvnosti a personalizaci reklam. S používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací
Zdraví národaČlánkyŠvestky – čím nám prospívají a jak je zpracovat?
svestky-cim-nam-prospivaji-a-jak-je-zpracovat.jpg

Švestky – čím nám prospívají a jak je zpracovat?

Zveřejněno: 12.08.2016

Právě dozrává fialové ovoce nabité vitaminy skupiny B, minerály a antokyany, kterým se připisují antioxidační účinky. Jak nám švestky prospívají? A jak je zpracovat, aby si uchovaly co nejvíc zdravých látek? 

Právě dozrává fialové ovoce nabité vitaminy skupiny B, minerály a antokyany, kterým se připisují antioxidační účinky. Jak nám švestky prospívají? A jak je zpracovat, aby si uchovaly co nejvíc zdravých látek?

Díky vyššímu obsahu přírodního cukru jsou švestky skvělým zdrojem rychlé energie. Pokud na vás začne odpoledne v práci padat únava, dejte si hrst těchto fialových plodů. Tradičně se toto ovoce, zvlášť sušené, používalo jako přírodní prostředek proti zácpě. Švestky totiž obsahují poměrně vysoké množství vlákniny, která zřejmě v kombinaci s přírodním cukrem působí projímavě.

Charakteristickou fialovou barvu dodávají švestkám takzvané antokyany. Tato barviva, která se vyskytují třeba i v borůvkách či malinách, jsou známá svými antioxidačními účinky. Kromě nich se v trnkách, jak se ovoci říká na Moravě, ve vyšším množství vyskytují vitaminy skupiny B, které jsou mimo jiné klíčové pro správně fungující nervový systém.

Z minerálních látek v nich najdeme například vápník, fosfor, železo a draslík. Ideální je samozřejmě konzumovat švestky syrové. Nicméně pokud si je chceme uchovat i na zimní měsíce, je vhodné je vypeckovat a zamrazit. Můžete si je také nasušit nebo z nich připravit povidla. Díky vysokému obsahu přírodního cukru už při tom nemusíte švestky doslazovat. K zdravější verzi povidel bez přidaného cukru je vhodnější použít švestky dozrávající na podzim. Mohou mít dokonce scvrklé konce a být přešlé lehkými mrazíky. Díky tomu se totiž obsah přírodního cukru ještě zvyšuje.    

Doporučujeme


neuzivejte-antibiotika-zbytecne.jpg

Neužívejte antibiotika zbytečně

03.06.2019Antibiotika jsou léky podávané pouze na lékařský předpis, které se používají k léčbě infekčních onemocnění způsobených bakteriemi jako například angína či zápal plic. Od objevu penicilinu v roce 1928 spotřeba antibiotik neustále stoupá. Jejich nesprávné používání a nadužívání se stává celosvětovým problémem, protože vede ke vzniku odolných bakterií, které na léčbu přestávají reagovat. Abychom zabránili vzniku antibiotické rezistence, je nutné antibiotika užívat pouze v případech, kdy byla předepsána lékařem, a řídit se jeho pokyny. Vhodnou alternativou pak mohou být autovakcíny, které se využívají zejména k léčbě chronických a opakujících se infekcí.
renatin-blog-co-jsem-se-naucila-pro-dobrou-naladu.png

Renatin blog: Co jsem se naučila pro dobrou náladu

09.02.2018Dlouhá léta jsem se profesně věnovala cílové skupině náctiletých, pro něž je ono magické „být sám sebou“ jedním z velkých úkolů, kterými mají v tomto ožehavém období projít. Člověk je stíhán myšlenkami, co by ne/měl, ne/chtěl a jak moc je jeho pravé já ovlivněno rodinou, kamarády a dalšími vzory.
nakazenych-klistovou-encefalitidou-a-borreliozou-pribyva.jpg

Nakažených klíšťovou encefalitidou a borreliózou přibývá

04.09.2018Klíště je kvůli nemocem, které přenáší, jedním z nejnebezpečnějších parazitů v České republice. Počet nakažených je u nás nejvyšší v Evropě a každoročně se dál zvyšuje. Ačkoliv se léto chýlí ke konci, klíšťová sezóna je stále v plném proudu. Přečtěte si, jak na tyto parazity můžete vyzrát a vyhnout se tak nebezpečným onemocněním.