Tento web využívá soubory cookies k poskytování služeb, shromažďování dat o návštěvnosti a personalizaci reklam. S používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací
Zdraví národaČlánkyŠvestky – čím nám prospívají a jak je zpracovat?
svestky-cim-nam-prospivaji-a-jak-je-zpracovat.jpg

Švestky – čím nám prospívají a jak je zpracovat?

Zveřejněno: 12.08.2016

Právě dozrává fialové ovoce nabité vitaminy skupiny B, minerály a antokyany, kterým se připisují antioxidační účinky. Jak nám švestky prospívají? A jak je zpracovat, aby si uchovaly co nejvíc zdravých látek? 

Právě dozrává fialové ovoce nabité vitaminy skupiny B, minerály a antokyany, kterým se připisují antioxidační účinky. Jak nám švestky prospívají? A jak je zpracovat, aby si uchovaly co nejvíc zdravých látek?

Díky vyššímu obsahu přírodního cukru jsou švestky skvělým zdrojem rychlé energie. Pokud na vás začne odpoledne v práci padat únava, dejte si hrst těchto fialových plodů. Tradičně se toto ovoce, zvlášť sušené, používalo jako přírodní prostředek proti zácpě. Švestky totiž obsahují poměrně vysoké množství vlákniny, která zřejmě v kombinaci s přírodním cukrem působí projímavě.

Charakteristickou fialovou barvu dodávají švestkám takzvané antokyany. Tato barviva, která se vyskytují třeba i v borůvkách či malinách, jsou známá svými antioxidačními účinky. Kromě nich se v trnkách, jak se ovoci říká na Moravě, ve vyšším množství vyskytují vitaminy skupiny B, které jsou mimo jiné klíčové pro správně fungující nervový systém.

Z minerálních látek v nich najdeme například vápník, fosfor, železo a draslík. Ideální je samozřejmě konzumovat švestky syrové. Nicméně pokud si je chceme uchovat i na zimní měsíce, je vhodné je vypeckovat a zamrazit. Můžete si je také nasušit nebo z nich připravit povidla. Díky vysokému obsahu přírodního cukru už při tom nemusíte švestky doslazovat. K zdravější verzi povidel bez přidaného cukru je vhodnější použít švestky dozrávající na podzim. Mohou mít dokonce scvrklé konce a být přešlé lehkými mrazíky. Díky tomu se totiž obsah přírodního cukru ještě zvyšuje.    

Doporučujeme


mejte-sve-zdravi-pod-kontrolou-s-novou-sluzbou-synlab-czech.jpg

Mějte své zdraví pod kontrolou s novou službou synlab czech

14.09.2017Společnost synlab czech představuje laboratorní péči nové generace a zájemcům nyní nabízí své služby také prostřednictvím e-shopu. Naši odborníci sestavili atraktivní balíčky laboratorních vyšetření navržené tak, abyste dostali ucelený přehled o svém zdraví. Balíčky pokrývají nejčastější civilizační onemocnění a zároveň nabízejí i některá vyšetření, která nejsou začleněna do systému veřejného zdravotního pojištění.
jak-se-chranit-pred-nemocemi-spinavych-rukou.png

Jak se chránit před nemocemi špinavých rukou

29.01.2018Vedli nás k tomu už od dětství: umyj si ruce před jídlem a po použití toalety. Pokud jste si tuto vštěpovanou radu vzali k srdci, dobře pro vás. Výrazně tím omezujete riziko řady vážných nemocí. Chřipka, žloutenka typu A, toxoplazmóza, listerióza, ale i běžnější rýma a nachlazení se vám můžou vyhnout, pokud věnujete pouhých 20 vteřin této základní hygieně.
osvojte-si-lasku-k-jidlu-a-neplytvani.png

Osvojte si lásku k jídlu a neplýtvání

18.04.2018Životní styl „zero waste“ neboli život bez odpadu je poslední dobou na vzestupu. Jak název této filozofie napovídá, ideálem je nulový odpad. Snaha o prevenci a omezení plýtvání má za cíl ovlivnit vyčerpávání přírodních zdrojů a alarmující znečištění planety, které ohrožuje zdraví lidí, zvířat a rostlin. Základem je opětovné využívání všech možných zdrojů, s nimiž se v životě potkáváme. Co to znamená v praxi?