Tento web využívá soubory cookies k poskytování služeb, shromažďování dat o návštěvnosti a personalizaci reklam. S používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací
Zdraví národaČlánkyŠvestky – čím nám prospívají a jak je zpracovat?
svestky-cim-nam-prospivaji-a-jak-je-zpracovat.jpg

Švestky – čím nám prospívají a jak je zpracovat?

Zveřejněno: 12.08.2016

Právě dozrává fialové ovoce nabité vitaminy skupiny B, minerály a antokyany, kterým se připisují antioxidační účinky. Jak nám švestky prospívají? A jak je zpracovat, aby si uchovaly co nejvíc zdravých látek? 

Právě dozrává fialové ovoce nabité vitaminy skupiny B, minerály a antokyany, kterým se připisují antioxidační účinky. Jak nám švestky prospívají? A jak je zpracovat, aby si uchovaly co nejvíc zdravých látek?

Díky vyššímu obsahu přírodního cukru jsou švestky skvělým zdrojem rychlé energie. Pokud na vás začne odpoledne v práci padat únava, dejte si hrst těchto fialových plodů. Tradičně se toto ovoce, zvlášť sušené, používalo jako přírodní prostředek proti zácpě. Švestky totiž obsahují poměrně vysoké množství vlákniny, která zřejmě v kombinaci s přírodním cukrem působí projímavě.

Charakteristickou fialovou barvu dodávají švestkám takzvané antokyany. Tato barviva, která se vyskytují třeba i v borůvkách či malinách, jsou známá svými antioxidačními účinky. Kromě nich se v trnkách, jak se ovoci říká na Moravě, ve vyšším množství vyskytují vitaminy skupiny B, které jsou mimo jiné klíčové pro správně fungující nervový systém.

Z minerálních látek v nich najdeme například vápník, fosfor, železo a draslík. Ideální je samozřejmě konzumovat švestky syrové. Nicméně pokud si je chceme uchovat i na zimní měsíce, je vhodné je vypeckovat a zamrazit. Můžete si je také nasušit nebo z nich připravit povidla. Díky vysokému obsahu přírodního cukru už při tom nemusíte švestky doslazovat. K zdravější verzi povidel bez přidaného cukru je vhodnější použít švestky dozrávající na podzim. Mohou mít dokonce scvrklé konce a být přešlé lehkými mrazíky. Díky tomu se totiž obsah přírodního cukru ještě zvyšuje.    

Doporučujeme


renatin-blog-velikonoce-se-blizi-aneb-co-zaseju-to-sklizim.png

Renatin blog: Velikonoce se blíží aneb Co zaseju, to sklízím

23.03.2018Jasně že si můžete pořídit velikonoční výzdobu v obchodě. Ale není větší potěšení, když si vypěstujete a vyrobíte jarní dekorace po svém? Zvlášť s dětmi či vnoučaty pak můžete radost z vlastního díla znásobit. Já se tradičně pustím do těchto krás...
rakytnik-je-zasobarna-vitaminu-a-posiluje-imunitu.png

Rakytník je zásobárna vitaminů a posiluje imunitu

11.09.2017Jeho latinský název Hippophae má původ ve staré řečtině a zjednodušeně znamená „třpytící se kůň“. Podle pověstí se prý koňům pasoucím se poblíž této dřeviny výborně dařilo a měli krásně lesklou srst. V Rusku mu přezdívají „sibiřský zázrak“ a v tradiční tibetské medicíně patří k oblíbeným prostředkům k regeneraci těla. Jeho plody si ale můžete natrhat i u nás. 
proc-je-patek-trinacteho-smolny.png

Proč je pátek třináctého smolný

13.04.2018Tento den je u mnoha lidí zažitý jako nešťastný. Očekávání katastrofy ji však možná ještě více přivolává, protože jak se říká, všechno začíná v hlavě. Obavy může následovat nervózní chování, které k neštěstí přispěje nebo ho způsobí.