Tento web využívá soubory cookies k poskytování služeb, shromažďování dat o návštěvnosti a personalizaci reklam. S používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací
Zdraví národaČlánkyStrava jako prevence rakoviny tlustého střeva
strava-jako-prevence-rakoviny-tlusteho-streva.png

Strava jako prevence rakoviny tlustého střeva

Zveřejněno: 27.04.2017

Ano, váš jídelníček skutečně může mít vliv na snížení či zvýšení rizika rakoviny, zejména pokud jde o tlusté střevo. Tuto souvislost potvrzují mnohé studie.  

Ano, váš jídelníček skutečně může mít vliv na snížení či zvýšení rizika rakoviny, zejména pokud jde o tlusté střevo. Tuto souvislost potvrzují mnohé studie. Určitě už jste slyšeli, že strava bohatá na vlákninu dělá střevnímu prostředí dobře, zatímco červené maso a uzeniny moc ne. Možná ale nevíte, jakou roli v tom všem hrají zástupy bakterií, souhrnně nazývané mikrobiom, jež osidlují lidské střevo.

Americká studie, která se právě touto kolonií bakterií v lidském trávicím traktu zabývala, ukázala, že pro správně fungující střevní mikrobiom je náš jídelníček klíčový. Dvě skupiny testovaných lidí si kvůli této studii vyměnily stravovací návyky. Skupina Američanů, kteří byli zvyklí na vysoký příjem živočišných bílkovin a tuků, začala konzumovat nízkotučnou stravu s vlákninou (luštěniny, čerstvé ovoce a zeleninu, kukuřičné výrobky). Druhá skupina, pocházející z venkovských oblastí Jižní Afriky, kde je obecně velmi nízký výskyt rakoviny tlustého střeva a lidé zde konzumují potraviny bohaté na vlákninu, měla po dobu testování jíst převážně maso, uzeniny a smažené hranolky.

Pouhé dva týdny stačily, aby se podoba mikrobiomu ve střevech testovaných lidí začala měnit. Se změnou stravovacích návyků se zkrátka změnil i střevní mikrobiom obou testovaných skupin. Střeva lidí, kteří začali jíst zdravě, osídlily ochranné mikroby, jejichž přítomnost bývá spojována s prevencí rakoviny. Na sliznici lidí, kteří pouhé dva týdny jedli extrémně nezdravě, se počaly objevovat stopy zánětu a bakteriální mikroflóra se už po takto krátkém čase začala měnit. Střevní mikrobiom představuje velmi dynamický systém. Rychle mu svým jídelníčkem můžeme uškodit, ale dobrá zpráva je, že ho také sami můžeme během krátkého času výrazně ovlivnit k lepšímu.

Jedno jablko denně dokáže divy

Proč by Češi měli přijímat víc vlákniny?

Doporučujeme


v-pripade-chronickych-infekci-mohou-pomoci-autovakciny.jpg

V případě chronických infekcí mohou pomoci autovakcíny

16.11.2018Trpíte opakovanými záněty dýchacích cest nebo močového měchýře? Pokud jde o akutní zánětlivé onemocnění, určitě je na místě léčba antibiotiky. V poslední době ale často dochází k jejich nadužívání, čímž se zvyšuje odolnost bakterií a antibiotika tak přestávají být účinná. Jejich dlouhodobé užívání má navíc negativní dopad na vaši mikroflóru, kde ničí „dobré“ bakterie, a narušuje tak celý imunitní systém. Jestliže se vám některé infekce často vracejí, můžete si nechat připravit autovakcínu, která posiluje aktivitu imunitního systému proti konkrétnímu původci vašeho onemocnění. Její hlavní výhodou je, že na rozdíl od antibiotik neničí ostatní bakterie v těle.
jak-se-branit-inhalacnim-alergenum.jpg

Jak se bránit inhalačním alergenům

20.11.2018Při alergickém onemocnění je obecně nejvhodnější prevencí vyloučení kontaktu s alergeny. V případě inhalačních alergenů to může být poměrně obtížný úkol, šíří se totiž vzduchem a vyskytují se venku i v domácnosti, některé dokonce celoročně. Potíží většiny alergiků navíc je, že jsou přecitlivělí na více alergenů zároveň. Někdy tak bývá složité rozeznat pravou příčinu příznaků. V takových případech může být spolehlivým ukazatelem rozbor krve. Následně je vhodné dodržovat určitá preventivní opatření a kontakt s alergeny díky nim téměř vyloučit, či alespoň významně omezit. Konkrétní doporučení se liší podle typu alergenu, jedno je ale spojuje: pravidelný a důsledný úklid domova.
predstavujeme-nej-limonadu-letosniho-leta.png

Představujeme NEJ limonádu letošního léta!

22.06.2018Dulenka neboli levandule patří mezi oblíbené jedlé rostliny a poslední dobou čím dál častěji nachází své místo právě v kuchyni. Modrofialové květy se přidávají do dezertů, sušenek, marmelád, polévek nebo jako součást marinád k masu. Punc originality má levandulový drink z vlastnoručně vyrobeného sirupu, který potěší vaše smysly.