Tento web využívá soubory cookies k poskytování služeb, shromažďování dat o návštěvnosti a personalizaci reklam. S používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací
Zdraví národaČlánkyStévie – ideální náhrada cukru pro diabetiky a pro lidi s nadváhou
stevie-idealni-nahrada-cukru-pro-diabetiky-a-pro-lidi-s-nadvahou.png

Stévie – ideální náhrada cukru pro diabetiky a pro lidi s nadváhou

Zveřejněno: 02.10.2015

Stévie sladká je přírodní sladidlo, které se na český trh dostalo poměrně nedávno. Během necelých čtyř let si tato původem jihoamerická rostlina získala celou řadu zastánců, kteří jí dávají přednost před klasickým cukrem. Ke slazení se výtažek ze stévie používá buď ve formě tabletek či sirupu, ale můžete ji pěstovat i sami doma a využívat pak její sušené lístky.

Stévie sladká je přírodní sladidlo, které se na český trh dostalo poměrně nedávno. Během necelých čtyř let si tato původem jihoamerická rostlina získala celou řadu zastánců, kteří jí dávají přednost před klasickým cukrem. Ke slazení se výtažek ze stévie používá buď ve formě tabletek či sirupu, ale můžete ji pěstovat i sami doma a využívat pak její sušené lístky.

Hlavní sladkou složkou v listech stévie, která je vzdálená příbuzná našich kopretin a sedmikrásek, je látka zvaná steviosid. Ten je 200-300krát sladší než klasický cukr. Jak informuje Státní zdravotní ústav, na základě dostupných výzkumů bylo zjištěno, že její sladidlo nemá téměř žádné kalorie, na rozdíl od klasického cukru nepřispívá k tvorbě zubních kazů a je vhodné i pro diabetiky a osoby trpící fenylketonurií.

Historie stévie jako přírodního sladidla je velmi dlouhá – v Jižní Americe ji indiáni používali stovky let hlavně pro slazení tradičního nápoje maté. V Evropě jako přírodní sladidlo funguje až od roku 2011. Dnes stéviové kapky, sirupy nebo pastilky seženete téměř ve všech větších prodejnách potravin. Ke slazení můžete používat sušené nebo čerstvé lístky této rostliny. I ty jsou sladší než klasický cukr. Osladit stévií můžete čaj a kávu, ale i moučníky, marmelády, pudinky a další sladké potraviny.

V Jižní Americe se nálev z lístků této rostliny tradičně používal proti pálení žáhy a při trávicích obtížích. Stévii si můžete vypěstovat sami doma v květináči, na slunném záhoně nebo ve skleníku. Je teplomilná a při teplotách nižších než 5 °C uvadá. Pokud byste ji chtěli pěstovat doma v květináči, měli byste ji v teplých měsících roku nechávat na čerstvém vzduchu. Stévie pěstovaná výhradně v interiéru totiž nedokáže v listech vytvořit dostatečné množství sladkých látek. 

Doporučujeme


jaka-je-skupina-vaseho-srdce.png

Jaká je skupina vašeho srdce?

10.04.2018Kolik znáte hudebních skupin? Desítky? Stovky? A znáte skupinu, která vám může zachránit život? Podle průzkumu nezná svou krevní skupinu téměř každý druhý Čech.
zjistete-sve-alergie-skutecne-setrnou-metodou.png

Zjistěte své alergie skutečně šetrnou metodou

10.08.2018Alergie dokážou potrápit. Často jde o celoživotní onemocnění, které může propuknout jak v dětství, tak v dospělém věku. Nutností pro správnou diagnózu a léčbu je odhalení konkrétních alergenů.
dokonala-dvojice-jahody-a-rebarbora.png

Dokonalá dvojice? Jahody a rebarbora!

25.05.2018Zhruba od poloviny května začíná sezóna rebarbory – zeleniny pro fajnšmekry. Zajímavá je tím, že i když chutná nakysle a zpracovává se jako ovoce, jedná se ve skutečnosti o zeleninu. A ne ledajakou.