Tento web využívá soubory cookies k poskytování služeb, shromažďování dat o návštěvnosti a personalizaci reklam. S používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací
Zdraví národaČlánkySliny – víc než obyčejná voda v ústech
sliny-vic-nez-obycejna-voda-v-ustech.png

Sliny – víc než obyčejná voda v ústech

Zveřejněno: 12.03.2017

Denně jich vyprodukujeme až dva litry, aniž bychom si toho všimli. Přitom jsou velice důležité. Ovlivňují trávení, stav zubů a kontrolují růst mikroorganismů v ústech.  

Denně jich vyprodukujeme až dva litry, aniž bychom si toho všimli. Přitom jsou velice důležité. Ovlivňují trávení, stav zubů a kontrolují růst mikroorganismů v ústech.

Slinu tvoří z 99 % voda. Zbývající procento jsou různé minerály (sodík, draslík, vápník, fluor a další), enzymy a mimo jiné také látka zvaná opiorfin, která dokáže tlumit bolest. Sekreci mají na starost tři páry slinných žláz a množství malých slinných žlázek, rozptýlených po dutině ústní.

Během žvýkání potravy vytvoří sliny i ze suché drobivé suroviny měkké a soudržné sousto, které díky své konzistenci pohodlně putuje dál do trávicího ústrojí. Slinám také vděčíme za radost z kulinářských požitků. Důkazem je snadný pokus. Zavřete oči a položte na jazyk kousek cukru nebo soli. Rozeznání chuti bude tím složitější, čím sušší bude jazyk. Teprve po uvolnění molekul cukru a soli v tekutině sliny vnímáme plně chuť jídla.

Člověk denně vyprodukuje až 2 litry slin. Množství závisí na druhu přijaté potravy a také na tom, jak často stravu přijímáme. Ve spánku produkce slin klesá k nule. Pokud je organismus nedostatečně hydratován, produkce slin se rovněž snižuje, protože tělo má tendenci s vodou šetřit.

Tipy pro zdravé vaření

Koření jídlu dodá chuť a usnadní trávení

Doporučujeme


podcenovany-supervitamin-d-nam-chybi-predevsim-v-zime.jpg

Podceňovaný supervitamín D nám chybí především v zimě

19.11.2018Podle výzkumu Státního zdravotního ústavu chybí vitamín D drtivé většině české populace. Přitom právě „déčko“ chrání naše tělo před infekcemi a běžnými i chronickými nemocemi. Dostatečné množství vitamínu D přispívá ke zdravé funkci srdce, mozku a k dobrému trávení. Nejnovější výzkumy navíc ukazují, že nízká hladina tohoto vitamínu může zvyšovat riziko infarktu a mít negativní vliv na plodnost.
jak-promenit-prilohu-ve-skvely-hlavni-chod.png

Jak proměnit přílohu ve skvělý hlavní chod

16.02.2018Spousta lidí má zeleninu zažitou jako přílohu k masu nebo součást salátu. Přitom obzvlášť v zimě se s ní dá kouzlit na nejrůznější způsoby. Zaměřte se na druhy, které jsou u nás doma, jako je například růžičková kapusta, červená řepa, mrkev či celer. A protože bychom měli denně sníst kolem 400 gramů zeleniny, je skvělý nápad připravit si ji jako hlavní chod. Naše recepty zasytí, zahřejí a zároveň dodají potřebné živiny.
nemuzete-otehotnet-jednoduchy-test-zjisti-zda-mate-v-poradku-vajecniky.jpg

Nemůžete otěhotnět? Jednoduchý test zjistí, zda máte v pořádku vaječníky

21.06.2019Stále více párů se potýká s problémy s otěhotněním. Příčinou potíží s početím miminka může být mnoho, nejčastějším důvodem je však nedostatečná ovariální rezerva neboli nízký počet oplodnitelných vajíček ve vaječnících. Jak na tom vaše vaječníky jsou, zjistíte pomocí testu AMH PLUS. Stačí si zajít na odběr krve.