Tento web využívá soubory cookies k poskytování služeb, shromažďování dat o návštěvnosti a personalizaci reklam. S používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací
Zdraví národaČlánkySkladujte jídlo správně a vychutnáte si ho lépe
skladujte-jidlo-spravne-a-vychutnate-si-ho-lepe.png

Skladujte jídlo správně a vychutnáte si ho lépe

Zveřejněno: 10.05.2017

Proč banány nepatří do lednice? Kam s bramborami, aby neklíčily? Odhalte nejčastější chyby v uskladnění potravin a pochutnávejte si zdravěji.

Proč banány nepatří do lednice? Kam s bramborami, aby neklíčily? Odhalte nejčastější chyby v uskladnění potravin a pochutnávejte si zdravěji. Vyhození zkaženého jídla se občas nevyhne nikdo.

Nejčastější příčinou je nevhodné uskladnění a zacházení s načatými potravinami. Dochází tak ke změnám způsobeným mechanickým poškozením, nesprávnou teplotou, vlhkostí, světlem, vzdušným kyslíkem a mikroorganismy (bakterie, plísně, kvasinky). Zjistěte, které jídlo kam patří, a šetřete své zdraví i peníze.

Mimo lednici

Čisté, suché a chladné prostředí (do 25 °C) je vyhovujícím místem pro skladování pečiva, suchých potravin (uzavřených v nádobě či sáčku), neotevřených konzerv a sklenic. Některé plody pocházející z tropických krajů jsou citlivé na chlad, který jim nedělá dobře. Banány byste proto neměli skladovat v lednici, ale při pokojové teplotě. Do lednice nedávejte ani brambory. Kvůli vysokému obsahu škrobu, jemuž nízké teploty nesvědčí, se doporučuje brambory skladovat například ve sklepě, ideálně při teplotě 4–7 °C. Pokud je ale nakupujete průběžně po menším množství, můžete je krátkodobě skladovat i při vyšších teplotách. V obou případech ale platí, že byste měli vybrat místo bez přístupu světla. Zelené a silně naklíčené brambory v důsledku uchování na světle či v teple mohou být zdravotně rizikové kvůli jedovatému solaninu. Ovoce a zelenina, které potřebují zrání (rajčata, avokádo, hrušky), můžete nechat „dojít“ při pokojové teplotě, mimo přímé sluneční světlo.

Do chladu

Patří sem všechny potraviny označené větou „uchovávejte v chladu“, jako jsou mléčné výrobky, maso a také hotová jídla. Teplota pod 5 °C se postará o zpomalení růstu škodlivých mikroorganismů. Nedoporučuje se nechávat v lednici otevřené plechovky. Jejich obsah totiž může dostat nepříjemně kovovou příchuť. Veškeré syrové maso skladujte v uzavřených obalech. Zabráníte tak šíření zdraví škodlivých mikrobů, jež mohou způsobit otravu jídlem a dají se zlikvidovat až vařením.

K ledu

Zmrazit je možné téměř všechny potraviny před dobou spotřeby. Kvalita tohoto jídla však po třech až 12 měsících postupně klesá. Teplota v mrazničce by neměla stoupnout nad –18 °C. Pokud chcete rozmrazené jídlo znovu zmrazit, mělo by být předtím tepelně upravené. Mikrovlnná trouba může být vaším pomocníkem v rychlém rozmrazení, ale pozor na nerovnoměrný ohřev, který nemusí zničit všechny mikroby. Po rozmrazení byste měli potravinu co nejrychleji tepelně zpracovat a sníst. 

Víte, že… „Spotřebujte do...“ je datum použitelnosti. Pokud je tato doba prošlá, potraviny se nepovažují za bezpečné. „Minimální trvanlivost do...“ najdete většinou na potravinách, které se tak rychle nekazí. V případě této prošlé lhůty nemusí být výrobek nutně zdraví nebezpečný, ale výrobce nezaručuje jeho chuťové ani výživové kvality. Odpovědnost za zdravotní nezávadnost potraviny s prošlou dobou minimální trvanlivosti přebírá prodejce.

Jak si uspořádat potraviny v lednici, abyste jedli zdravěji?

Využijte bezové květy pro své zdraví

Doporučujeme


jaka-je-skupina-vaseho-srdce.png

Jaká je skupina vašeho srdce?

10.04.2018Kolik znáte hudebních skupin? Desítky? Stovky? A znáte skupinu, která vám může zachránit život? Podle průzkumu nezná svou krevní skupinu téměř každý druhý Čech.
proc-nepodcenovat-spalnicky.png

Proč nepodceňovat spalničky

10.05.2018Spalničky patří mezi nejvíce nakažlivé infekce. Dříve je lékaři považovali za téměř vymýcené, v současné době však dochází k návratu této nemoci.
nevite-ktere-pylove-alergeny-vas-trapi-zajdete-si-na-krevni-test.jpg

Nevíte, které pylové alergeny vás trápí? Zajděte si na krevní test.

03.06.2019Rok se s rokem sešel a opět tu máme bujaré jarní období. S probouzením přírody se vzduchem začíná šířit také velké množství alergenů, které dle údajů České společnosti alergologie a klinické imunologie negativně ovlivňuje zdraví až 2,5 milionu Čechů. Nejpočetnější skupina alergiků je citlivá na pyly trav a břízy, kterých je ovzduší plné v období od března do května. Trpíte-li na jaře častým kýcháním, rýmou, bolestmi hlavy či svěděním očí, pravděpodobně máte alergii na některé z pylů.