Tento web využívá soubory cookies k poskytování služeb, shromažďování dat o návštěvnosti a personalizaci reklam. S používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací
Zdraví národaČlánkySkladujte jídlo správně a vychutnáte si ho lépe
skladujte-jidlo-spravne-a-vychutnate-si-ho-lepe.png

Skladujte jídlo správně a vychutnáte si ho lépe

Zveřejněno: 10.05.2017

Proč banány nepatří do lednice? Kam s bramborami, aby neklíčily? Odhalte nejčastější chyby v uskladnění potravin a pochutnávejte si zdravěji.

Proč banány nepatří do lednice? Kam s bramborami, aby neklíčily? Odhalte nejčastější chyby v uskladnění potravin a pochutnávejte si zdravěji. Vyhození zkaženého jídla se občas nevyhne nikdo.

Nejčastější příčinou je nevhodné uskladnění a zacházení s načatými potravinami. Dochází tak ke změnám způsobeným mechanickým poškozením, nesprávnou teplotou, vlhkostí, světlem, vzdušným kyslíkem a mikroorganismy (bakterie, plísně, kvasinky). Zjistěte, které jídlo kam patří, a šetřete své zdraví i peníze.

Mimo lednici

Čisté, suché a chladné prostředí (do 25 °C) je vyhovujícím místem pro skladování pečiva, suchých potravin (uzavřených v nádobě či sáčku), neotevřených konzerv a sklenic. Některé plody pocházející z tropických krajů jsou citlivé na chlad, který jim nedělá dobře. Banány byste proto neměli skladovat v lednici, ale při pokojové teplotě. Do lednice nedávejte ani brambory. Kvůli vysokému obsahu škrobu, jemuž nízké teploty nesvědčí, se doporučuje brambory skladovat například ve sklepě, ideálně při teplotě 4–7 °C. Pokud je ale nakupujete průběžně po menším množství, můžete je krátkodobě skladovat i při vyšších teplotách. V obou případech ale platí, že byste měli vybrat místo bez přístupu světla. Zelené a silně naklíčené brambory v důsledku uchování na světle či v teple mohou být zdravotně rizikové kvůli jedovatému solaninu. Ovoce a zelenina, které potřebují zrání (rajčata, avokádo, hrušky), můžete nechat „dojít“ při pokojové teplotě, mimo přímé sluneční světlo.

Do chladu

Patří sem všechny potraviny označené větou „uchovávejte v chladu“, jako jsou mléčné výrobky, maso a také hotová jídla. Teplota pod 5 °C se postará o zpomalení růstu škodlivých mikroorganismů. Nedoporučuje se nechávat v lednici otevřené plechovky. Jejich obsah totiž může dostat nepříjemně kovovou příchuť. Veškeré syrové maso skladujte v uzavřených obalech. Zabráníte tak šíření zdraví škodlivých mikrobů, jež mohou způsobit otravu jídlem a dají se zlikvidovat až vařením.

K ledu

Zmrazit je možné téměř všechny potraviny před dobou spotřeby. Kvalita tohoto jídla však po třech až 12 měsících postupně klesá. Teplota v mrazničce by neměla stoupnout nad –18 °C. Pokud chcete rozmrazené jídlo znovu zmrazit, mělo by být předtím tepelně upravené. Mikrovlnná trouba může být vaším pomocníkem v rychlém rozmrazení, ale pozor na nerovnoměrný ohřev, který nemusí zničit všechny mikroby. Po rozmrazení byste měli potravinu co nejrychleji tepelně zpracovat a sníst. 

Víte, že… „Spotřebujte do...“ je datum použitelnosti. Pokud je tato doba prošlá, potraviny se nepovažují za bezpečné. „Minimální trvanlivost do...“ najdete většinou na potravinách, které se tak rychle nekazí. V případě této prošlé lhůty nemusí být výrobek nutně zdraví nebezpečný, ale výrobce nezaručuje jeho chuťové ani výživové kvality. Odpovědnost za zdravotní nezávadnost potraviny s prošlou dobou minimální trvanlivosti přebírá prodejce.

Jak si uspořádat potraviny v lednici, abyste jedli zdravěji?

Využijte bezové květy pro své zdraví

Doporučujeme


planujete-cestu-do-zahranici-nezapomente-se-ockovat.jpg

Plánujete cestu do zahraničí? Nezapomeňte se očkovat!

31.07.2018Kdo by chtěl před odjezdem na dovolenou myslet na něco jiného než koupání, sluníčko, odpočinek a dobrodružství… Vysněný výlet se ale snadno může změnit v noční můru, když podceníte prevenci infekčních onemocnění. Nejrizikovější jsou země Afriky, Asie a Střední a Jižní Ameriky. Zcela bezpečné ale nejsou ani státy jižní Evropy. Přečtěte si, před kterými nemocemi je vhodné se nechat očkovat.
renatin-blog-co-jsem-se-naucila-pro-dobrou-naladu.png

Renatin blog: Co jsem se naučila pro dobrou náladu

09.02.2018Dlouhá léta jsem se profesně věnovala cílové skupině náctiletých, pro něž je ono magické „být sám sebou“ jedním z velkých úkolů, kterými mají v tomto ožehavém období projít. Člověk je stíhán myšlenkami, co by ne/měl, ne/chtěl a jak moc je jeho pravé já ovlivněno rodinou, kamarády a dalšími vzory.
ktere-caje-muzete-pit-kazdy-den.png

Které čaje můžete pít každý den?

31.07.2018Možná někdy marně přemýšlíte, co by vám pomohlo zbavit se únavy, podrážděnosti nebo bolesti hlavy. Přitom řešení může být překvapivě snadné. Napít se. Na vodě totiž závisí fungování všech orgánových systémů. Proč neosvěžit pitný režim, abyste tekutiny doplňovali s chutí?