Tento web využívá soubory cookies k poskytování služeb, shromažďování dat o návštěvnosti a personalizaci reklam. S používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací
Zdraví národaČlánkySkladujte jídlo správně a vychutnáte si ho lépe
skladujte-jidlo-spravne-a-vychutnate-si-ho-lepe.png

Skladujte jídlo správně a vychutnáte si ho lépe

Zveřejněno: 10.05.2017

Proč banány nepatří do lednice? Kam s bramborami, aby neklíčily? Odhalte nejčastější chyby v uskladnění potravin a pochutnávejte si zdravěji.

Proč banány nepatří do lednice? Kam s bramborami, aby neklíčily? Odhalte nejčastější chyby v uskladnění potravin a pochutnávejte si zdravěji. Vyhození zkaženého jídla se občas nevyhne nikdo.

Nejčastější příčinou je nevhodné uskladnění a zacházení s načatými potravinami. Dochází tak ke změnám způsobeným mechanickým poškozením, nesprávnou teplotou, vlhkostí, světlem, vzdušným kyslíkem a mikroorganismy (bakterie, plísně, kvasinky). Zjistěte, které jídlo kam patří, a šetřete své zdraví i peníze.

Mimo lednici

Čisté, suché a chladné prostředí (do 25 °C) je vyhovujícím místem pro skladování pečiva, suchých potravin (uzavřených v nádobě či sáčku), neotevřených konzerv a sklenic. Některé plody pocházející z tropických krajů jsou citlivé na chlad, který jim nedělá dobře. Banány byste proto neměli skladovat v lednici, ale při pokojové teplotě. Do lednice nedávejte ani brambory. Kvůli vysokému obsahu škrobu, jemuž nízké teploty nesvědčí, se doporučuje brambory skladovat například ve sklepě, ideálně při teplotě 4–7 °C. Pokud je ale nakupujete průběžně po menším množství, můžete je krátkodobě skladovat i při vyšších teplotách. V obou případech ale platí, že byste měli vybrat místo bez přístupu světla. Zelené a silně naklíčené brambory v důsledku uchování na světle či v teple mohou být zdravotně rizikové kvůli jedovatému solaninu. Ovoce a zelenina, které potřebují zrání (rajčata, avokádo, hrušky), můžete nechat „dojít“ při pokojové teplotě, mimo přímé sluneční světlo.

Do chladu

Patří sem všechny potraviny označené větou „uchovávejte v chladu“, jako jsou mléčné výrobky, maso a také hotová jídla. Teplota pod 5 °C se postará o zpomalení růstu škodlivých mikroorganismů. Nedoporučuje se nechávat v lednici otevřené plechovky. Jejich obsah totiž může dostat nepříjemně kovovou příchuť. Veškeré syrové maso skladujte v uzavřených obalech. Zabráníte tak šíření zdraví škodlivých mikrobů, jež mohou způsobit otravu jídlem a dají se zlikvidovat až vařením.

K ledu

Zmrazit je možné téměř všechny potraviny před dobou spotřeby. Kvalita tohoto jídla však po třech až 12 měsících postupně klesá. Teplota v mrazničce by neměla stoupnout nad –18 °C. Pokud chcete rozmrazené jídlo znovu zmrazit, mělo by být předtím tepelně upravené. Mikrovlnná trouba může být vaším pomocníkem v rychlém rozmrazení, ale pozor na nerovnoměrný ohřev, který nemusí zničit všechny mikroby. Po rozmrazení byste měli potravinu co nejrychleji tepelně zpracovat a sníst. 

Víte, že… „Spotřebujte do...“ je datum použitelnosti. Pokud je tato doba prošlá, potraviny se nepovažují za bezpečné. „Minimální trvanlivost do...“ najdete většinou na potravinách, které se tak rychle nekazí. V případě této prošlé lhůty nemusí být výrobek nutně zdraví nebezpečný, ale výrobce nezaručuje jeho chuťové ani výživové kvality. Odpovědnost za zdravotní nezávadnost potraviny s prošlou dobou minimální trvanlivosti přebírá prodejce.

Jak si uspořádat potraviny v lednici, abyste jedli zdravěji?

Využijte bezové květy pro své zdraví

Doporučujeme


co-se-doopravdy-deje-behem-spanku.png

Co se doopravdy děje během spánku

13.02.2018Dobrý spánek je pro zdraví nezbytný. Osm hodin je podle odborníků optimální čas odpočinku pro dospělého člověka. Dlouhodobá spánková deprivace může zvyšovat riziko zdravotních problémů, jako je vysoký krevní tlak, srdeční choroby nebo cukrovka.
renatin-blog-20-napadu-jak-si-uzit-jaro.png

Renatin blog: 20 nápadů, jak si užít jaro

20.04.2018Jarní období je plné možností. Tady je můj žebříček aktivit, které mám ráda. A co víc – dají se provádět pod širákem! Některé se řadí mezi starou dobrou klasiku, jiné jsou jen náhodné blázniviny. Spousta z nich se dá podnikat s dětmi, kterými občas neuškodí se zase stát...
renatin-blog-velikonoce-se-blizi-aneb-co-zaseju-to-sklizim.png

Renatin blog: Velikonoce se blíží aneb Co zaseju, to sklízím

23.03.2018Jasně že si můžete pořídit velikonoční výzdobu v obchodě. Ale není větší potěšení, když si vypěstujete a vyrobíte jarní dekorace po svém? Zvlášť s dětmi či vnoučaty pak můžete radost z vlastního díla znásobit. Já se tradičně pustím do těchto krás...