Tento web využívá soubory cookies k poskytování služeb, shromažďování dat o návštěvnosti a personalizaci reklam. S používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací
Zdraví národaČlánkySkladujte jídlo správně a vychutnáte si ho lépe
skladujte-jidlo-spravne-a-vychutnate-si-ho-lepe.png

Skladujte jídlo správně a vychutnáte si ho lépe

Zveřejněno: 10.05.2017

Proč banány nepatří do lednice? Kam s bramborami, aby neklíčily? Odhalte nejčastější chyby v uskladnění potravin a pochutnávejte si zdravěji.

Proč banány nepatří do lednice? Kam s bramborami, aby neklíčily? Odhalte nejčastější chyby v uskladnění potravin a pochutnávejte si zdravěji. Vyhození zkaženého jídla se občas nevyhne nikdo.

Nejčastější příčinou je nevhodné uskladnění a zacházení s načatými potravinami. Dochází tak ke změnám způsobeným mechanickým poškozením, nesprávnou teplotou, vlhkostí, světlem, vzdušným kyslíkem a mikroorganismy (bakterie, plísně, kvasinky). Zjistěte, které jídlo kam patří, a šetřete své zdraví i peníze.

Mimo lednici

Čisté, suché a chladné prostředí (do 25 °C) je vyhovujícím místem pro skladování pečiva, suchých potravin (uzavřených v nádobě či sáčku), neotevřených konzerv a sklenic. Některé plody pocházející z tropických krajů jsou citlivé na chlad, který jim nedělá dobře. Banány byste proto neměli skladovat v lednici, ale při pokojové teplotě. Do lednice nedávejte ani brambory. Kvůli vysokému obsahu škrobu, jemuž nízké teploty nesvědčí, se doporučuje brambory skladovat například ve sklepě, ideálně při teplotě 4–7 °C. Pokud je ale nakupujete průběžně po menším množství, můžete je krátkodobě skladovat i při vyšších teplotách. V obou případech ale platí, že byste měli vybrat místo bez přístupu světla. Zelené a silně naklíčené brambory v důsledku uchování na světle či v teple mohou být zdravotně rizikové kvůli jedovatému solaninu. Ovoce a zelenina, které potřebují zrání (rajčata, avokádo, hrušky), můžete nechat „dojít“ při pokojové teplotě, mimo přímé sluneční světlo.

Do chladu

Patří sem všechny potraviny označené větou „uchovávejte v chladu“, jako jsou mléčné výrobky, maso a také hotová jídla. Teplota pod 5 °C se postará o zpomalení růstu škodlivých mikroorganismů. Nedoporučuje se nechávat v lednici otevřené plechovky. Jejich obsah totiž může dostat nepříjemně kovovou příchuť. Veškeré syrové maso skladujte v uzavřených obalech. Zabráníte tak šíření zdraví škodlivých mikrobů, jež mohou způsobit otravu jídlem a dají se zlikvidovat až vařením.

K ledu

Zmrazit je možné téměř všechny potraviny před dobou spotřeby. Kvalita tohoto jídla však po třech až 12 měsících postupně klesá. Teplota v mrazničce by neměla stoupnout nad –18 °C. Pokud chcete rozmrazené jídlo znovu zmrazit, mělo by být předtím tepelně upravené. Mikrovlnná trouba může být vaším pomocníkem v rychlém rozmrazení, ale pozor na nerovnoměrný ohřev, který nemusí zničit všechny mikroby. Po rozmrazení byste měli potravinu co nejrychleji tepelně zpracovat a sníst. 

Víte, že… „Spotřebujte do...“ je datum použitelnosti. Pokud je tato doba prošlá, potraviny se nepovažují za bezpečné. „Minimální trvanlivost do...“ najdete většinou na potravinách, které se tak rychle nekazí. V případě této prošlé lhůty nemusí být výrobek nutně zdraví nebezpečný, ale výrobce nezaručuje jeho chuťové ani výživové kvality. Odpovědnost za zdravotní nezávadnost potraviny s prošlou dobou minimální trvanlivosti přebírá prodejce.

Jak si uspořádat potraviny v lednici, abyste jedli zdravěji?

Využijte bezové květy pro své zdraví

Doporučujeme


objednejte-se-na-bezplatne-vysetreni-hladiny-cukru-v-krvi.jpg

Objednejte se na bezplatné vyšetření hladiny cukru v krvi

16.11.2017Od 20. až do 29. listopadu se všichni zájemci starší 18 let mohou na webu nextlifeapp.cz objednat na vyšetření hladiny cukru v krvi, které dokáže odhalit již počáteční stadium cukrovky neboli diabetu 2. typu.
5-tipu-jak-mit-pocit-uzasne-proziteho-vikendu.png

5 tipů, jak mít pocit úžasně prožitého víkendu

16.06.2017Také vám někdy v pondělí připadá, jako by víkend snad ani nebyl? Klíčem k příjemně naplněnému času, který neuteče jako voda, je poznávání nových věcí a ukládání zajímavých vzpomínek. 
rakytnik-je-zasobarna-vitaminu-a-posiluje-imunitu.png

Rakytník je zásobárna vitaminů a posiluje imunitu

11.09.2017Jeho latinský název Hippophae má původ ve staré řečtině a zjednodušeně znamená „třpytící se kůň“. Podle pověstí se prý koňům pasoucím se poblíž této dřeviny výborně dařilo a měli krásně lesklou srst. V Rusku mu přezdívají „sibiřský zázrak“ a v tradiční tibetské medicíně patří k oblíbeným prostředkům k regeneraci těla. Jeho plody si ale můžete natrhat i u nás.