Tento web využívá soubory cookies k poskytování služeb, shromažďování dat o návštěvnosti a personalizaci reklam. S používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací
Zdraví národaČlánkySalmonelóza – jedno z nejčastějších letních onemocnění
salmoneloza-jedno-z-nejcastejsich-letnich-onemocneni.jpg

Salmonelóza – jedno z nejčastějších letních onemocnění

Zveřejněno: 06.06.2014

Zmrzlina, grilované maso, zeleninové saláty s majonézou a ovocné dorty se žloutkovým krémem – všechny tyhle pochoutky, které máme spojené s časem prázdnin a s letní dovolenou, mohou být zdrojem bakterií rodu Salmonella. Jak se před salmonelózou v létě chránit?

Vyšší letní teploty vytváří ideální podmínky pro množení bakterií. Logicky proto stoupá pravděpodobnost, že se potom některé z těchto bakterií dostanou i do našeho organismu. Zejména průjmová bakteriální onemocnění patří k častým letním nepříjemnostem, které nám a našim dětem mohou pokazit rodinnou dovolenou. Jednou z nejčastějších takových střevních infekcí v České republice je salmonelóza.

Jak se nakazíte a jaká je prevence?

K přenosu salmonelózy nejčastěji dochází tak, že zkonzumujeme potraviny, ve kterých se živé bakterie nachází – zejména se jedná o maso a vajíčka. Bakterie salmonely nedokáží přežít, pokud jsou vystaveny vyšší teplotě než 70° Celsia a to po dobu několika minut. Řádná tepelná úprava masa a vajíček je proto ideální prevence. V případě oblíbeného grilovaného masa to ale může být problém, protože ho sice často důkladně ogrilujeme zvrchu, uvnitř ale zůstává syrové nebo málo propečené. A právě v těchto částech pak zůstávají živé bakterie. Syrová vajíčka, která jsou dalším z častých zdrojů nakázy, se běžně dávají do majónezy, tiramisu nebo do žloutkových krémů. U zmrzliny dnes už nepředstavuje takové riziko použití málo tepelně upravených vajíček, protože většina točených a kopečkových zmrzlin se už vyrábí z různých práškových směsí a ne z čerstvých vajec. Bakterie se ale mohou vyskytnout i zde a to tehdy, pokud prodejce správně nedodržuje všechna hygienická opatření.

Příznaky salmonelózy

Po průniku bakterií Salmonella do našeho těla nějakou dobu trvá, než se objeví první problémy. Tzv. inkubační doba trvá obvykle 6 – 48 hodin. Pokud se vám tedy bakterie dostane do těla například v grilovaném steaku, který sníte k obědu, je pravděpodobné, že první problémy pocítíte už večer. Hlavním příznakem je akutní průjem, bolest břicha, zvracení a ve vážnějších případech horečka.

Léčba salmonelózy

Při průjmu dochází k dehydrataci, proto je nutné hodně doplňovat tekutiny. Vhodný je neslazený slabý čaj a voda. Je vhodné podávat živočišné uhlí a léky, které dezinfikují střeva jako je například Endiaron. Nemocný by ale hlavně měl dodržovat dietní režim. Mezi doporučované potraviny patří banány, suché pečivo, rýže nebo čistý masový vývar. Pokud průjem trvá několik dní, objeví se vysoká teplota nebo zvracení neustává, určitě se nespoléhejte na vlastní síly a vyhledejte lékaře! 

Doporučujeme


jaka-je-skupina-vaseho-srdce.png

Jaká je skupina vašeho srdce?

10.04.2018Kolik znáte hudebních skupin? Desítky? Stovky? A znáte skupinu, která vám může zachránit život? Podle průzkumu nezná svou krevní skupinu téměř každý druhý Čech.
stitna-zlaza-u-zvirat-nebezpecny-a-drahy-nepritel.png

Štítná žláza u zvířat – nebezpečný a drahý nepřítel

20.03.2018Ročně Češi vynaloží až dvě miliardy korun na zdravotní péči o domácí mazlíčky. Stejně jako u lidí přitom pouhý krevní rozbor napoví, co zvíře trápí, a lze tedy včas zahájit léčbu, která pak může být nejen účinnější, ale i levnější. Jak ukazují zjištění laboratoří synlab czech, velmi častým problémem psů i koček je onemocnění štítné žlázy. Často však u nich bývá odhaleno pozdě a o zvíře tak není adekvátně postaráno.
jak-promenit-prilohu-ve-skvely-hlavni-chod.png

Jak proměnit přílohu ve skvělý hlavní chod

16.02.2018Spousta lidí má zeleninu zažitou jako přílohu k masu nebo součást salátu. Přitom obzvlášť v zimě se s ní dá kouzlit na nejrůznější způsoby. Zaměřte se na druhy, které jsou u nás doma, jako je například růžičková kapusta, červená řepa, mrkev či celer. A protože bychom měli denně sníst kolem 400 gramů zeleniny, je skvělý nápad připravit si ji jako hlavní chod. Naše recepty zasytí, zahřejí a zároveň dodají potřebné živiny.