Tento web využívá soubory cookies k poskytování služeb, shromažďování dat o návštěvnosti a personalizaci reklam. S používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací
Zdraví národaČlánkySalmonelóza – jedno z nejčastějších letních onemocnění
salmoneloza-jedno-z-nejcastejsich-letnich-onemocneni.jpg

Salmonelóza – jedno z nejčastějších letních onemocnění

Zveřejněno: 06.06.2014

Zmrzlina, grilované maso, zeleninové saláty s majonézou a ovocné dorty se žloutkovým krémem – všechny tyhle pochoutky, které máme spojené s časem prázdnin a s letní dovolenou, mohou být zdrojem bakterií rodu Salmonella. Jak se před salmonelózou v létě chránit?

Vyšší letní teploty vytváří ideální podmínky pro množení bakterií. Logicky proto stoupá pravděpodobnost, že se potom některé z těchto bakterií dostanou i do našeho organismu. Zejména průjmová bakteriální onemocnění patří k častým letním nepříjemnostem, které nám a našim dětem mohou pokazit rodinnou dovolenou. Jednou z nejčastějších takových střevních infekcí v České republice je salmonelóza.

Jak se nakazíte a jaká je prevence?

K přenosu salmonelózy nejčastěji dochází tak, že zkonzumujeme potraviny, ve kterých se živé bakterie nachází – zejména se jedná o maso a vajíčka. Bakterie salmonely nedokáží přežít, pokud jsou vystaveny vyšší teplotě než 70° Celsia a to po dobu několika minut. Řádná tepelná úprava masa a vajíček je proto ideální prevence. V případě oblíbeného grilovaného masa to ale může být problém, protože ho sice často důkladně ogrilujeme zvrchu, uvnitř ale zůstává syrové nebo málo propečené. A právě v těchto částech pak zůstávají živé bakterie. Syrová vajíčka, která jsou dalším z častých zdrojů nakázy, se běžně dávají do majónezy, tiramisu nebo do žloutkových krémů. U zmrzliny dnes už nepředstavuje takové riziko použití málo tepelně upravených vajíček, protože většina točených a kopečkových zmrzlin se už vyrábí z různých práškových směsí a ne z čerstvých vajec. Bakterie se ale mohou vyskytnout i zde a to tehdy, pokud prodejce správně nedodržuje všechna hygienická opatření.

Příznaky salmonelózy

Po průniku bakterií Salmonella do našeho těla nějakou dobu trvá, než se objeví první problémy. Tzv. inkubační doba trvá obvykle 6 – 48 hodin. Pokud se vám tedy bakterie dostane do těla například v grilovaném steaku, který sníte k obědu, je pravděpodobné, že první problémy pocítíte už večer. Hlavním příznakem je akutní průjem, bolest břicha, zvracení a ve vážnějších případech horečka.

Léčba salmonelózy

Při průjmu dochází k dehydrataci, proto je nutné hodně doplňovat tekutiny. Vhodný je neslazený slabý čaj a voda. Je vhodné podávat živočišné uhlí a léky, které dezinfikují střeva jako je například Endiaron. Nemocný by ale hlavně měl dodržovat dietní režim. Mezi doporučované potraviny patří banány, suché pečivo, rýže nebo čistý masový vývar. Pokud průjem trvá několik dní, objeví se vysoká teplota nebo zvracení neustává, určitě se nespoléhejte na vlastní síly a vyhledejte lékaře! 

Doporučujeme


zradne-zahranicni-nemoci-proti-kterym-neexistuje-ockovani.jpg

Zrádné zahraniční nemoci, proti kterým neexistuje očkování

10.09.2018Infekční nemoci jsou u cestovatelů v exotických zemích poměrně běžné. Proti některým z nich jako například žloutenka A nebo B, břišní tyfus nebo žlutá zimnice je možné se chránit včasným očkováním, proti řadě dalších závažných onemocnění ale bohužel zatím očkovací vakcína neexistuje. Nejspolehlivějším způsobem, jak se po návratu ze zahraničí ujistit o svém zdraví a vyhnout následkům nebezpečných nemocí, je preventivní rozbor krve. Člověk tak ochrání sebe i své okolí, některá onemocnění jsou totiž vysoce nakažlivá.
predstavujeme-nej-limonadu-letosniho-leta.png

Představujeme NEJ limonádu letošního léta!

22.06.2018Dulenka neboli levandule patří mezi oblíbené jedlé rostliny a poslední dobou čím dál častěji nachází své místo právě v kuchyni. Modrofialové květy se přidávají do dezertů, sušenek, marmelád, polévek nebo jako součást marinád k masu. Punc originality má levandulový drink z vlastnoručně vyrobeného sirupu, který potěší vaše smysly.
renatin-blog-6-tipu-pro-perfektni-piknik.png

Renatin blog: 6 tipů pro perfektní piknik

03.05.2018Podle mě se dá „rozbít deka“ téměř všude, kde je zeleň, dobrý výhled a čerstvý vzduch. S oblibou piknikuji klidně jen pár kroků od domu, nevadí mi ruch města, ale své kouzlo má i romantický zámecký park nebo louka v přírodě.