

Ředkvičky pomohou tělu s plísněmi i škodlivými bakteriemi
Zveřejněno: 15.06.2016
Začátkem léta vrcholí sezóna červených ředkviček. Křupavá kořenová zelenina obsahuje nezanedbatelné množství vitaminu C, kyselinu listovou a v neposlední řadě antibakteriálně působící silice a oleje. Chroupáním ředkviček navíc tělu dodáte potřebnou vlákninu.
Začátkem léta vrcholí sezóna červených ředkviček. Křupavá kořenová zelenina obsahuje nezanedbatelné množství vitaminu C, kyselinu listovou a v neposlední řadě antibakteriálně působící silice a oleje. Chroupáním ředkviček navíc tělu dodáte potřebnou vlákninu.
Příčinou štiplavé a někdy až pálivé chuti ředkviček jsou takzvané hořčičné oleje a silice. Slouží jako ochrana před škůdci, ale stejnou službu prokáží i těm, kdo se tuto zeleninu rozhodnou zařadit do jídelníčku. V trávicím traktu totiž tyto látky omezují množení škodlivých plísní a bakterií, které mohou způsobovat průjmy, žaludeční obtíže nebo nadýmání. Pokud jste tedy náchylní zrovna k tomuto typu zdravotních potíží, měli byste si ředkvičky dopřávat častěji.
Možná vás překvapí, že ředkvičky údajně mohou pomoci i při nachlazení. I tento pozitivní účinek mají výše zmiňované silice. Pokud chcete maximalizovat zdravotní přínosy ředkviček a zachovat v nich co nejvíc látek prospěšných zdraví, měli byste je konzumovat syrové a nenakrájené. Pokud si je chcete nakrájet například na celozrnné pečivo s tvarohem nebo do zeleninového salátu, je ideální je krájet až těsně před jídlem.
Zdravou svačinkou je například ředkvičkový salát s mladou cibulkou, klíčky a olivovým olejem. Nakrájené ředkvičky ale můžete smíchat také se zálivkou z bílého jogurtu a česneku. Jejich využití je všestranné a výhodou je i to, že v lednici poměrně dlouho vydrží. Zvlášť pokud z nich odkrojíte zelené natě, které bulvám jinak ubírají vláhu.
Doporučujeme

Mateřství až po třicítce? Plánování těhotenství usnadní vyšetření ovariální rezervy
22.01.2019Mateřství až po třicítce? Plánování těhotenství usnadní vyšetření ovariální rezervy Ačkoliv se jako optimální věk pro početí prvního dítěte uvádí 25 let, řada žen má v současnosti tendenci odkládat mateřství na pozdější dobu. Se stoupajícím věkem se ale přirozeně snižuje počet uvolňovaných vajíček i jejich kvalita, čímž klesá také pravděpodobnost otěhotnění . Pokud patříte mezi ženy, které plánují první těhotenství až po třicátém roce života, můžete si jednoduchým krevním testem nechat ověřit svoji ovariální rezervu, tedy počet vajíček schopných oplodnění. Díky tomu budete vědět, jak si mateřství načasovat.
Renatin blog: 6 tipů pro perfektní piknik
03.05.2018Podle mě se dá „rozbít deka“ téměř všude, kde je zeleň, dobrý výhled a čerstvý vzduch. S oblibou piknikuji klidně jen pár kroků od domu, nevadí mi ruch města, ale své kouzlo má i romantický zámecký park nebo louka v přírodě.
Co se doopravdy děje během spánku
22.02.2018Dobrý spánek je pro zdraví nezbytný. Osm hodin je podle odborníků optimální čas odpočinku pro dospělého člověka. Dlouhodobá spánková deprivace může zvyšovat riziko zdravotních problémů, jako je vysoký krevní tlak, srdeční choroby nebo cukrovka.Nejčtenější
Priessnitzův obklad – jak ho správně připravit? Úpal a úžeh – jaký je v nich rozdíl a jaká je první pomoc? Co způsobuje záškuby při usínání? Tělo bez orgánů - bez kterých se dá normálně žít?Co jste možná nevěděli o krevních skupináchZdravotní témata
Všechna témata




