Tento web využívá soubory cookies k poskytování služeb, shromažďování dat o návštěvnosti a personalizaci reklam. S používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací
Zdraví národaČlánkyProč ořechy před konzumací namáčet?
proc-orechy-pred-konzumaci-namacet.png

Proč ořechy před konzumací namáčet?

Zveřejněno: 01.02.2017

Ořechy jsou zdravá a rychlá svačinka, kterou si s sebou můžeme brát kamkoliv. Mnozí z nás ořechy denně jedí kvůli jejich bohatému obsahu zdravých tuků. Už méně lidí si je však připravuje tak, aby byly lépe stravitelné. Proto je důležité zodpovědět si nejprve otázku: měly by se ořechy máčet?

Ořechy jsou zdravá a rychlá svačinka, kterou si s sebou můžeme brát kamkoliv. Mnozí z nás ořechy denně jedí kvůli jejich bohatému obsahu zdravých tuků. Už méně lidí si je však připravuje tak, aby byly lépe stravitelné. Proto je důležité zodpovědět si nejprve otázku: měly by se ořechy máčet? Určitě měly!

Máčení ořechy zbaví kyseliny fytové a enzymových inhibitorů. Co to přesně znamená? Všechno pěkně popořadě. Kyselina fytová ořechům slouží jako zásobárna fosforu a chrání je, dokud nejsou v prostředí vhodném pro klíčení. Pokud sníme ořechy, které nebyly namočené, kyselina fytová se naváže na minerály v našem trávicím systému a tím zamezuje snadnému trávení. Když ořechy stráví potřebný čas ve vodě, uvolní se nejen prach a případné plísně na jejich povrchu, ale i zmiňovaná kyselina fytová. Ořechy se tak začnou „probouzet k životu“.

Ještě jedno neznámé sousloví jsme o pár odstavců výše použili – enzymové inhibitory. Taktéž pomocníci, díky kterým ořech nezačne klíčit, dokud na to nemá vhodné (vlhké) prostředí. Tyto inhibitory ovšem zároveň blokují trávicí enzymy. Sníme-li tedy dostatečné množství nenamočených ořechů, výsledkem je možná dobrý pocit na jazyku, ale zároveň pocity těžkosti v žaludku. Namáčení ořechů nejenže zlepšuje jejich stravitelnost, díky sníženému množství kyseliny fytové také zamezuje úbytku minerálů v těle a umožňuje lepší vstřebávání živin.

Namáčet by se měly ve slané vodě, protože sůl chemický proces v ořeších ještě podpoří. Různé ořechy vyžadují různě dlouhý čas strávený ve vodě, proto přidáváme následující výčet těch nejběžnějších:

kešu – 2 h máčení

arašídy – 12 h

mandle – 10 h

lískové ořechy – 7 h

vlašské ořechy – 4 h

pekanové ořechy – 5 h 

Co jste možná nevěděli o pálivých chilli papričkách    

Doporučujeme


renatin-blog-co-jsem-se-naucila-pro-dobrou-naladu.png

Renatin blog: Co jsem se naučila pro dobrou náladu

09.02.2018Dlouhá léta jsem se profesně věnovala cílové skupině náctiletých, pro něž je ono magické „být sám sebou“ jedním z velkých úkolů, kterými mají v tomto ožehavém období projít. Člověk je stíhán myšlenkami, co by ne/měl, ne/chtěl a jak moc je jeho pravé já ovlivněno rodinou, kamarády a dalšími vzory.
stitna-zlaza-u-zvirat-nebezpecny-a-drahy-nepritel.png

Štítná žláza u zvířat – nebezpečný a drahý nepřítel

20.03.2018Ročně Češi vynaloží až dvě miliardy korun na zdravotní péči o domácí mazlíčky. Stejně jako u lidí přitom pouhý krevní rozbor napoví, co zvíře trápí, a lze tedy včas zahájit léčbu, která pak může být nejen účinnější, ale i levnější. Jak ukazují zjištění laboratoří synlab czech, velmi častým problémem psů i koček je onemocnění štítné žlázy. Často však u nich bývá odhaleno pozdě a o zvíře tak není adekvátně postaráno.
kterym-napojum-dat-na-jare-zelenou.png

Kterým nápojům dát na jaře zelenou

27.03.2018Také milujete jaro? Všechno kvete a svět je najednou plný barev. Pokud bychom měli v tomto čase vybrat tu nejlepší, je to rozhodně zelená! Listy všech možných odstínů mixujte v nekonečných smoothie kombinacích. Čím vám zelené nápoje prospějí?