Tento web využívá soubory cookies k poskytování služeb, shromažďování dat o návštěvnosti a personalizaci reklam. S používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací
Zdraví národaČlánkyProč ořechy před konzumací namáčet?
proc-orechy-pred-konzumaci-namacet.png

Proč ořechy před konzumací namáčet?

Zveřejněno: 01.02.2017

Ořechy jsou zdravá a rychlá svačinka, kterou si s sebou můžeme brát kamkoliv. Mnozí z nás ořechy denně jedí kvůli jejich bohatému obsahu zdravých tuků. Už méně lidí si je však připravuje tak, aby byly lépe stravitelné. Proto je důležité zodpovědět si nejprve otázku: měly by se ořechy máčet?

Ořechy jsou zdravá a rychlá svačinka, kterou si s sebou můžeme brát kamkoliv. Mnozí z nás ořechy denně jedí kvůli jejich bohatému obsahu zdravých tuků. Už méně lidí si je však připravuje tak, aby byly lépe stravitelné. Proto je důležité zodpovědět si nejprve otázku: měly by se ořechy máčet? Určitě měly!

Máčení ořechy zbaví kyseliny fytové a enzymových inhibitorů. Co to přesně znamená? Všechno pěkně popořadě. Kyselina fytová ořechům slouží jako zásobárna fosforu a chrání je, dokud nejsou v prostředí vhodném pro klíčení. Pokud sníme ořechy, které nebyly namočené, kyselina fytová se naváže na minerály v našem trávicím systému a tím zamezuje snadnému trávení. Když ořechy stráví potřebný čas ve vodě, uvolní se nejen prach a případné plísně na jejich povrchu, ale i zmiňovaná kyselina fytová. Ořechy se tak začnou „probouzet k životu“.

Ještě jedno neznámé sousloví jsme o pár odstavců výše použili – enzymové inhibitory. Taktéž pomocníci, díky kterým ořech nezačne klíčit, dokud na to nemá vhodné (vlhké) prostředí. Tyto inhibitory ovšem zároveň blokují trávicí enzymy. Sníme-li tedy dostatečné množství nenamočených ořechů, výsledkem je možná dobrý pocit na jazyku, ale zároveň pocity těžkosti v žaludku. Namáčení ořechů nejenže zlepšuje jejich stravitelnost, díky sníženému množství kyseliny fytové také zamezuje úbytku minerálů v těle a umožňuje lepší vstřebávání živin.

Namáčet by se měly ve slané vodě, protože sůl chemický proces v ořeších ještě podpoří. Různé ořechy vyžadují různě dlouhý čas strávený ve vodě, proto přidáváme následující výčet těch nejběžnějších:

kešu – 2 h máčení

arašídy – 12 h

mandle – 10 h

lískové ořechy – 7 h

vlašské ořechy – 4 h

pekanové ořechy – 5 h 

Co jste možná nevěděli o pálivých chilli papričkách    

Doporučujeme


vymente-jarni-unavu-za-prival-energie.png

Vyměňte jarní únavu za příval energie!

13.03.2018Připadá vám jarní únava jen jako téma k postěžování si kamarádům u kafe? Nemyslete si, vyčerpání organismu po zimě může přepadnout i vás.
cisla-nelzou-je-mene-infarktu-a-astmatu.png

Čísla nelžou! Je méně infarktů a astmatu

29.05.2018Negativní dopady kouření jsou v dnešní době všem dobře známé. Přesto rok od jeho zákazu v českých restauracích a dalších veřejných prostorách přetrvávají snahy o změkčení protikuřáckého zákona.
proc-nepodcenovat-spalnicky.png

Proč nepodceňovat spalničky

10.05.2018Spalničky patří mezi nejvíce nakažlivé infekce. Dříve je lékaři považovali za téměř vymýcené, v současné době však dochází k návratu této nemoci.