Tento web využívá soubory cookies k poskytování služeb, shromažďování dat o návštěvnosti a personalizaci reklam. S používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací
Zdraví národaČlánkyProč ořechy před konzumací namáčet?
proc-orechy-pred-konzumaci-namacet.png

Proč ořechy před konzumací namáčet?

Zveřejněno: 01.02.2017

Ořechy jsou zdravá a rychlá svačinka, kterou si s sebou můžeme brát kamkoliv. Mnozí z nás ořechy denně jedí kvůli jejich bohatému obsahu zdravých tuků. Už méně lidí si je však připravuje tak, aby byly lépe stravitelné. Proto je důležité zodpovědět si nejprve otázku: měly by se ořechy máčet?

Ořechy jsou zdravá a rychlá svačinka, kterou si s sebou můžeme brát kamkoliv. Mnozí z nás ořechy denně jedí kvůli jejich bohatému obsahu zdravých tuků. Už méně lidí si je však připravuje tak, aby byly lépe stravitelné. Proto je důležité zodpovědět si nejprve otázku: měly by se ořechy máčet? Určitě měly!

Máčení ořechy zbaví kyseliny fytové a enzymových inhibitorů. Co to přesně znamená? Všechno pěkně popořadě. Kyselina fytová ořechům slouží jako zásobárna fosforu a chrání je, dokud nejsou v prostředí vhodném pro klíčení. Pokud sníme ořechy, které nebyly namočené, kyselina fytová se naváže na minerály v našem trávicím systému a tím zamezuje snadnému trávení. Když ořechy stráví potřebný čas ve vodě, uvolní se nejen prach a případné plísně na jejich povrchu, ale i zmiňovaná kyselina fytová. Ořechy se tak začnou „probouzet k životu“.

Ještě jedno neznámé sousloví jsme o pár odstavců výše použili – enzymové inhibitory. Taktéž pomocníci, díky kterým ořech nezačne klíčit, dokud na to nemá vhodné (vlhké) prostředí. Tyto inhibitory ovšem zároveň blokují trávicí enzymy. Sníme-li tedy dostatečné množství nenamočených ořechů, výsledkem je možná dobrý pocit na jazyku, ale zároveň pocity těžkosti v žaludku. Namáčení ořechů nejenže zlepšuje jejich stravitelnost, díky sníženému množství kyseliny fytové také zamezuje úbytku minerálů v těle a umožňuje lepší vstřebávání živin.

Namáčet by se měly ve slané vodě, protože sůl chemický proces v ořeších ještě podpoří. Různé ořechy vyžadují různě dlouhý čas strávený ve vodě, proto přidáváme následující výčet těch nejběžnějších:

kešu – 2 h máčení

arašídy – 12 h

mandle – 10 h

lískové ořechy – 7 h

vlašské ořechy – 4 h

pekanové ořechy – 5 h 

Co jste možná nevěděli o pálivých chilli papričkách    

Doporučujeme


bylinka-kterou-si-nespletete-kontryhel.png

Bylinka, kterou si nespletete. Kontryhel!

08.06.2018Právě v tomto období je v rozkvětu kontryhel obecný, pro jehož anglický název „Our Lady's Mantle“ (plášť Panny Marie) byly inspirací listy, na nichž se třpytí kapky rosy či deště. Ve středověku se tyto malé drahokamy považovaly za „nebeskou vodu“ a využití nacházely v alchymii. Odtud pochází latinské jméno kontryhelu – Alchemilla. Tato tradiční léčivka je oblíbená hlavně u žen.
osvojte-si-lasku-k-jidlu-a-neplytvani.png

Osvojte si lásku k jídlu a neplýtvání

18.04.2018Životní styl „zero waste“ neboli život bez odpadu je poslední dobou na vzestupu. Jak název této filozofie napovídá, ideálem je nulový odpad. Snaha o prevenci a omezení plýtvání má za cíl ovlivnit vyčerpávání přírodních zdrojů a alarmující znečištění planety, které ohrožuje zdraví lidí, zvířat a rostlin. Základem je opětovné využívání všech možných zdrojů, s nimiž se v životě potkáváme. Co to znamená v praxi?
renatin-blog-6-tipu-pro-perfektni-piknik.png

Renatin blog: 6 tipů pro perfektní piknik

03.05.2018Podle mě se dá „rozbít deka“ téměř všude, kde je zeleň, dobrý výhled a čerstvý vzduch. S oblibou piknikuji klidně jen pár kroků od domu, nevadí mi ruch města, ale své kouzlo má i romantický zámecký park nebo louka v přírodě.