Tento web využívá soubory cookies k poskytování služeb, shromažďování dat o návštěvnosti a personalizaci reklam. S používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací
Zdraví národaČlánkyProč ořechy před konzumací namáčet?
proc-orechy-pred-konzumaci-namacet.png

Proč ořechy před konzumací namáčet?

Zveřejněno: 01.02.2017

Ořechy jsou zdravá a rychlá svačinka, kterou si s sebou můžeme brát kamkoliv. Mnozí z nás ořechy denně jedí kvůli jejich bohatému obsahu zdravých tuků. Už méně lidí si je však připravuje tak, aby byly lépe stravitelné. Proto je důležité zodpovědět si nejprve otázku: měly by se ořechy máčet?

Ořechy jsou zdravá a rychlá svačinka, kterou si s sebou můžeme brát kamkoliv. Mnozí z nás ořechy denně jedí kvůli jejich bohatému obsahu zdravých tuků. Už méně lidí si je však připravuje tak, aby byly lépe stravitelné. Proto je důležité zodpovědět si nejprve otázku: měly by se ořechy máčet? Určitě měly!

Máčení ořechy zbaví kyseliny fytové a enzymových inhibitorů. Co to přesně znamená? Všechno pěkně popořadě. Kyselina fytová ořechům slouží jako zásobárna fosforu a chrání je, dokud nejsou v prostředí vhodném pro klíčení. Pokud sníme ořechy, které nebyly namočené, kyselina fytová se naváže na minerály v našem trávicím systému a tím zamezuje snadnému trávení. Když ořechy stráví potřebný čas ve vodě, uvolní se nejen prach a případné plísně na jejich povrchu, ale i zmiňovaná kyselina fytová. Ořechy se tak začnou „probouzet k životu“.

Ještě jedno neznámé sousloví jsme o pár odstavců výše použili – enzymové inhibitory. Taktéž pomocníci, díky kterým ořech nezačne klíčit, dokud na to nemá vhodné (vlhké) prostředí. Tyto inhibitory ovšem zároveň blokují trávicí enzymy. Sníme-li tedy dostatečné množství nenamočených ořechů, výsledkem je možná dobrý pocit na jazyku, ale zároveň pocity těžkosti v žaludku. Namáčení ořechů nejenže zlepšuje jejich stravitelnost, díky sníženému množství kyseliny fytové také zamezuje úbytku minerálů v těle a umožňuje lepší vstřebávání živin.

Namáčet by se měly ve slané vodě, protože sůl chemický proces v ořeších ještě podpoří. Různé ořechy vyžadují různě dlouhý čas strávený ve vodě, proto přidáváme následující výčet těch nejběžnějších:

kešu – 2 h máčení

arašídy – 12 h

mandle – 10 h

lískové ořechy – 7 h

vlašské ořechy – 4 h

pekanové ořechy – 5 h 

Co jste možná nevěděli o pálivých chilli papričkách    

Doporučujeme


zjistete-sve-alergie-skutecne-setrnou-metodou.png

Zjistěte své alergie skutečně šetrnou metodou

06.03.2018Alergie dokážou potrápit. Často jde o celoživotní onemocnění, které může propuknout jak v dětství, tak v dospělém věku. Nutností pro správnou diagnózu a léčbu je odhalení konkrétních alergenů.
renatin-blog-velikonoce-se-blizi-aneb-co-zaseju-to-sklizim.png

Renatin blog: Velikonoce se blíží aneb Co zaseju, to sklízím

23.03.2018Jasně že si můžete pořídit velikonoční výzdobu v obchodě. Ale není větší potěšení, když si vypěstujete a vyrobíte jarní dekorace po svém? Zvlášť s dětmi či vnoučaty pak můžete radost z vlastního díla znásobit. Já se tradičně pustím do těchto krás...
5-tipu-jak-mit-pocit-uzasne-proziteho-vikendu.png

5 tipů, jak mít pocit úžasně prožitého víkendu

16.06.2017Také vám někdy v pondělí připadá, jako by víkend snad ani nebyl? Klíčem k příjemně naplněnému času, který neuteče jako voda, je poznávání nových věcí a ukládání zajímavých vzpomínek.