Tento web využívá soubory cookies k poskytování služeb, shromažďování dat o návštěvnosti a personalizaci reklam. S používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací
Zdraví národaČlánkyProč máme husí kůži a zíváme? Chladíme si tak mozek a zastrašujeme nepřátele
proc-mame-husi-kuzi-a-zivame-chladime-si-tak-mozek-a-zastrasujeme-nepratele.jpg

Proč máme husí kůži a zíváme? Chladíme si tak mozek a zastrašujeme nepřátele

Zveřejněno: 29.05.2015

Všichni známe tyto tělesné projevy moc dobře. Aspoň jednou za den si zívneme, a protože je to nakažlivé, někteří z vás už určitě zívají i při čtení téhle věty. Stejně jako zívání i husí kůže je něco, co nás nijak nepřekvapí. Naskočí nejen tehdy, když je nám chladno, ale taky když něco silně zasáhne naše emoce. Víte ale, co je příčinou zívání a husí kůže? 

V minulosti lidé věřili, že když si při zívání nezakryjete ústa, uletí vaše duše. Dnes už si sice dáváme ruku před ústa při zívání úplně z jiných důvodů, nicméně i v 21. století panuje kolem zívání řada nejasností. Mnozí z vás asi slyšeli teorii o tom, že zíváme proto, že náš mozek potřebuje víc kyslíku. Rozsáhlá vědecká studie z loňského roku ale tvrdí, že pravým důvodem zívání je termoregulace. Zívání prý slouží jako prevence přehřátí mozku. Stejně tak jako mají své chlazení počítače, má ho i náš mozek, který je svým způsobem také extrémně výkonný počítač. Únava, ospalost a stres – tedy situace, při kterých obvykle začneme zívat, jsou podle vědců spojeny se změnami teploty v mozku. A proto právě ve chvílích únavy, ale i stresu zíváme víc než jindy.

A husí kůže? Její příčinou je kontrakce mikrosvalů, které obklopují jednotlivé chlupy. U osrstěných zvířat pomáhá napřímení chlupů lépe udržovat teplo, a navíc díky vzpřímené srsti vypadají ve chvílích ohrožení větší. Nám lidem už husí kůže nepomůže ani k udržení tepla ani k zastrašení protivníka. Stejně tak jako v případě kostrče, díky níž víme, že jsme kdysi měli ocas, nám husí kůže připomíná, že nás v dávných dobách před nepřízní počasí chránila místo oblečení srst. 

Doporučujeme


5-tipu-jak-mit-pocit-uzasne-proziteho-vikendu.png

5 tipů, jak mít pocit úžasně prožitého víkendu

16.06.2017Také vám někdy v pondělí připadá, jako by víkend snad ani nebyl? Klíčem k příjemně naplněnému času, který neuteče jako voda, je poznávání nových věcí a ukládání zajímavých vzpomínek. 
jak-promenit-prilohu-ve-skvely-hlavni-chod.png

Jak proměnit přílohu ve skvělý hlavní chod

16.02.2018Spousta lidí má zeleninu zažitou jako přílohu k masu nebo součást salátu. Přitom obzvlášť v zimě se s ní dá kouzlit na nejrůznější způsoby. Zaměřte se na druhy, které jsou u nás doma, jako je například růžičková kapusta, červená řepa, mrkev či celer. A protože bychom měli denně sníst kolem 400 gramů zeleniny, je skvělý nápad připravit si ji jako hlavní chod. Naše recepty zasytí, zahřejí a zároveň dodají potřebné živiny.
4-tipy-pro-posileni-imunity-s-vitaminem-d.png

4 tipy pro posílení imunity s vitaminem D

06.02.2018Také vám v zimě chybí sluníčko? Má vliv nejen na psychickou pohodu, ale i na tělesnou kondici.