Tento web využívá soubory cookies k poskytování služeb, shromažďování dat o návštěvnosti a personalizaci reklam. S používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací
Zdraví národaČlánkyPřipravte se na jaro s čekankou
pripravte-se-na-jaro-s-cekankou.png

Připravte se na jaro s čekankou

Zveřejněno: 02.03.2017

Máte pocit, že vaše tělo potřebuje po dlouhé zimě trochu povzbudit a pročistit? Zkuste čekanku. Obsahuje velké množství vlákniny, čímž příznivě ovlivňuje trávení. Je vhodná pro diabetiky a doporučuje se při potížích s játry. 

Máte pocit, že vaše tělo potřebuje po dlouhé zimě trochu povzbudit a pročistit? Zkuste čekanku.

Obsahuje velké množství vlákniny, čímž příznivě ovlivňuje trávení. Je vhodná pro diabetiky a doporučuje se při potížích s játry.

V českých pokrmech se tato zelenina příliš neobjevuje, ale například Italové rádi přidávají čekankové puky do salátů a rizota nebo je připravují zapečené se sýrem. Výborný je i zeleninový vývar s rozmixovanými čekankovými puky.

Čekanka obsahuje kromě vyššího množství vlákniny také dostatek vody, a proto má močopudné účinky. Dále je bohatá na draslík, železo, vápník, hořčík, sodík a fosfor. Díky vitaminům B, C a K, kyselině listové a minerálům je čekanka po náročné zimě ideální pro povzbuzení unaveného organismu. Pomáhá ho pročistit od škodlivin a přispívá k ochraně proti bakteriím a virům. V neposlední řadě čekanka podporuje dobrý chod celé trávicí soustavy.

Bylinný čaj z čekankové natě se doporučuje při potížích s močovými cestami, ale také lidem s častými žaludečními problémy.   Na rozdíl od sušené natě byste čekankové puky měli spotřebovat co nejdříve. Skladujte je v temnu, vlhku a při nižší teplotě. Přirozeně nahořklou chuť puků zmírňuje tepelná úprava. Pokud jste čekankové puky zatím neochutnali, máte nyní ideální příležitost. Jedná se totiž o typickou zimní sezonní pochoutku.   

Polévka zahřeje a prospěje zdraví

Tipy pro zdravé vaření

Doporučujeme


hlidejte-si-hladinu-cukru-v-krvi.jpg

Hlídejte si hladinu cukru v krvi

08.03.2019Diabetes mellitus čili cukrovka je složitá porucha látkové přeměny, které se projevuje zvýšenou hladinou cukru v krvi. Kvůli celosvětovému rozšíření si cukrovka vysloužila pojmenování epidemie třetího tisíciletí. Jen v Česku se aktuálně léčí přibližně 900 tisíc diabetiků. Nemoc může být dána geneticky, většinou je však způsobena nezdravým životním stylem, nadváhou a nedostatečnou fyzickou aktivitou. Pokud je cukrovka neléčená delší dobu, může vést k závažným zdravotním komplikacím. Pozorujete-li nadměrnou žízeň nebo časté močení, zajděte za svým praktickým lékařem nebo si nechte preventivně vyšetřit hladinu cukru v krvi.
nakaza-tetanem-hrozi-i-dnes-overte-si-stav-protilatek.jpg

Nákaza tetanem hrozí i dnes. Ověřte si stav protilátek

03.06.2019Každý rok onemocní ve světě tetanem milion lidí. Jak vyplývá z údajů Světové zdravotnické organizace, i přes nejlepší možnou lékařskou péči polovina infikovaných nákaze podlehne. Od roku 1958, kdy bylo v České republice zavedeno pravidelné očkování proti tomuto onemocnění, u nás případy nákazy téměř vymizely. Bakterie způsobující tuto infekci jsou však v přírodě stále přítomné a onemocnění tetanem se v tuzemsku dosud ojediněle objevuje. Může za to především nedodržování pravidelných termínů přeočkování, které jsou pro ochranu před nemocí velmi významné. Díky nim je v organismu vytvořena potřebná hladina specifických protilátek. Pokud si nepamatujete, kdy jste se naposledy nechali přeočkovat, a nevíte, zdali jste proti tetanu stále chráněni, zajděte si na krevní test.
jak-promenit-prilohu-ve-skvely-hlavni-chod.png

Jak proměnit přílohu ve skvělý hlavní chod

16.02.2018Spousta lidí má zeleninu zažitou jako přílohu k masu nebo součást salátu. Přitom obzvlášť v zimě se s ní dá kouzlit na nejrůznější způsoby. Zaměřte se na druhy, které jsou u nás doma, jako je například růžičková kapusta, červená řepa, mrkev či celer. A protože bychom měli denně sníst kolem 400 gramů zeleniny, je skvělý nápad připravit si ji jako hlavní chod. Naše recepty zasytí, zahřejí a zároveň dodají potřebné živiny.