Tento web využívá soubory cookies k poskytování služeb, shromažďování dat o návštěvnosti a personalizaci reklam. S používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací
Zdraví národaČlánkyPříjemná vůně a potěcha pro oko
prijemna-vune-a-potecha-pro-oko.jpg

Příjemná vůně a potěcha pro oko

Zveřejněno: 01.06.2016

Bylinky – koření na maso, těstoviny, saláty či skvělé doplnění limonád a ovocných šťáv.  

Bylinky – koření na maso, těstoviny, saláty či skvělé doplnění limonád a ovocných šťáv. Pokud chcete bylinky pěstovat přímo v kuchyni na okenním parapetu, protože nemáte k dispozici balkon či zahradu, měli byste si vybrat takové, které jsou nenáročné a zároveň mají široké využití.

Třeba takovou mátu můžete používat čerstvou, ale taky si ji i nasušit do zásoby. Z jejích lístků připravíte chutný a zdravý čaj, v létě ji můžete přidat do citronové či okurkové limonády a dozdobíte jí také různé dezerty. Další bylinka, která se dá snadno pěstovat doma v květináči, je bazalka. Ta je ideální zejména v kombinaci s rajčaty. Pokud k nim přidáte ještě mozzarellu, můžete si díky čerstvé bazalce pochutnat na tradiční italské salátové kombinaci zvané caprese. Pesto z rozmixované bazalky, olivového oleje, česneku a parmazánu skvěle dochutí těstoviny a nasekaná bazalka se hodí i do zeleninových polévek.

Ti, kteří mají rádi ryby a maso, by si určitě měli v kuchyni pěstovat tymián. Toto aromatické koření se rovněž dobře snoubí s grilovanou zeleninou. Další nenáročná a silně aromatická bylinka, která by ve vaší kuchyni neměla chybět, je rozmarýn. Stejně tak jako tymián dochutí rozmarýn maso a ryby, přidat ho ale můžete také k zapečeným bramborám a do salátů. Kdo má potíže s usínáním a je ve stresu, by neměl zapomenout na meduňku. Čaj z jejích listů pomáhá usnout, zklidňuje nervy, tlumí pocity úzkosti a paniky a v neposlední řadě pomáhá při zažívacích obtížích, migrénách a menstruačních bolestech.

Bylinky je nejlepší zalévat odstátou vodou, která má pokojovou teplotu. Se zálivkou je to v případě většiny z nich stejné jako u pokojových rostlin – je potřeba je zalévat přiměřeně a dát si pozor na přelití, přičemž bazalka a máta vyžadují vydatnější přísun vody. Lepší je rostliny zalévat ráno nebo večer, a nikoliv ve chvíli, kdy na ně svítí přímé slunce. Stanoviště by mělo být slunné, proto je nejlepší okenní parapet na jižní či západní straně. 

Doporučujeme


zloutenka-c-skryta-hrozba-kterou-je-nutne-vcas-odhalit.jpg

Žloutenka C – skrytá hrozba, kterou je nutné včas odhalit

07.09.2018Žloutenka je nebezpečným virovým onemocněním, které může skončit až smrtí. Nejznámější jsou typy A, B a C. Zejména u hepatitidy C se v posledních letech zjišťuje, že je mnohem rozšířenější, než se dosud předpokládalo. Není totiž podle vnějších příznaků snadno odhalitelná a vyskytuje se i mimo tradiční rizikové skupiny, jako jsou drogově závislí. Zpozornět by měli především lidé, kteří dostali darovanou krev před rokem 1992, kdy se žloutenka C teprve začala diagnostikovat. Pokud je dlouhou dobu neléčená, způsobuje vážné poškození jater, které může vést až k úmrtí. Spolehlivě ji lze odhalit jen pomocí krevních testů.
osvojte-si-lasku-k-jidlu-a-neplytvani.png

Osvojte si lásku k jídlu a neplýtvání

18.04.2018Životní styl „zero waste“ neboli život bez odpadu je poslední dobou na vzestupu. Jak název této filozofie napovídá, ideálem je nulový odpad. Snaha o prevenci a omezení plýtvání má za cíl ovlivnit vyčerpávání přírodních zdrojů a alarmující znečištění planety, které ohrožuje zdraví lidí, zvířat a rostlin. Základem je opětovné využívání všech možných zdrojů, s nimiž se v životě potkáváme. Co to znamená v praxi?
neobjasnene-zdravotni-potize-na-vine-muze-byt-potravinova-intolerance.jpg

Neobjasněné zdravotní potíže? Na vině může být potravinová intolerance

05.10.2018Zažívací problémy, bolesti hlavy a kloubů, akné, únava. Seznam potíží, které může způsobovat potravinová intolerance, je však mnohem delší. Málokdo by hádal, že může být příčinou i takových problémů jako nespavost, snížená imunita, úzkostné stavy či deprese. Spolehlivou metodou k odhalení potravinové intolerance je krevní test, který identifikuje konkrétní problematické potraviny a umožní tak další léčbu.