Tento web využívá soubory cookies k poskytování služeb, shromažďování dat o návštěvnosti a personalizaci reklam. S používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací
Zdraví národaČlánkyPříjemná vůně a potěcha pro oko
prijemna-vune-a-potecha-pro-oko.jpg

Příjemná vůně a potěcha pro oko

Zveřejněno: 01.06.2016

Bylinky – koření na maso, těstoviny, saláty či skvělé doplnění limonád a ovocných šťáv.  

Bylinky – koření na maso, těstoviny, saláty či skvělé doplnění limonád a ovocných šťáv. Pokud chcete bylinky pěstovat přímo v kuchyni na okenním parapetu, protože nemáte k dispozici balkon či zahradu, měli byste si vybrat takové, které jsou nenáročné a zároveň mají široké využití.

Třeba takovou mátu můžete používat čerstvou, ale taky si ji i nasušit do zásoby. Z jejích lístků připravíte chutný a zdravý čaj, v létě ji můžete přidat do citronové či okurkové limonády a dozdobíte jí také různé dezerty. Další bylinka, která se dá snadno pěstovat doma v květináči, je bazalka. Ta je ideální zejména v kombinaci s rajčaty. Pokud k nim přidáte ještě mozzarellu, můžete si díky čerstvé bazalce pochutnat na tradiční italské salátové kombinaci zvané caprese. Pesto z rozmixované bazalky, olivového oleje, česneku a parmazánu skvěle dochutí těstoviny a nasekaná bazalka se hodí i do zeleninových polévek.

Ti, kteří mají rádi ryby a maso, by si určitě měli v kuchyni pěstovat tymián. Toto aromatické koření se rovněž dobře snoubí s grilovanou zeleninou. Další nenáročná a silně aromatická bylinka, která by ve vaší kuchyni neměla chybět, je rozmarýn. Stejně tak jako tymián dochutí rozmarýn maso a ryby, přidat ho ale můžete také k zapečeným bramborám a do salátů. Kdo má potíže s usínáním a je ve stresu, by neměl zapomenout na meduňku. Čaj z jejích listů pomáhá usnout, zklidňuje nervy, tlumí pocity úzkosti a paniky a v neposlední řadě pomáhá při zažívacích obtížích, migrénách a menstruačních bolestech.

Bylinky je nejlepší zalévat odstátou vodou, která má pokojovou teplotu. Se zálivkou je to v případě většiny z nich stejné jako u pokojových rostlin – je potřeba je zalévat přiměřeně a dát si pozor na přelití, přičemž bazalka a máta vyžadují vydatnější přísun vody. Lepší je rostliny zalévat ráno nebo večer, a nikoliv ve chvíli, kdy na ně svítí přímé slunce. Stanoviště by mělo být slunné, proto je nejlepší okenní parapet na jižní či západní straně. 

Doporučujeme


dokonala-dvojice-jahody-a-rebarbora.png

Dokonalá dvojice? Jahody a rebarbora!

25.05.2018Zhruba od poloviny května začíná sezóna rebarbory – zeleniny pro fajnšmekry. Zajímavá je tím, že i když chutná nakysle a zpracovává se jako ovoce, jedná se ve skutečnosti o zeleninu. A ne ledajakou.
jak-promenit-prilohu-ve-skvely-hlavni-chod.png

Jak proměnit přílohu ve skvělý hlavní chod

16.02.2018Spousta lidí má zeleninu zažitou jako přílohu k masu nebo součást salátu. Přitom obzvlášť v zimě se s ní dá kouzlit na nejrůznější způsoby. Zaměřte se na druhy, které jsou u nás doma, jako je například růžičková kapusta, červená řepa, mrkev či celer. A protože bychom měli denně sníst kolem 400 gramů zeleniny, je skvělý nápad připravit si ji jako hlavní chod. Naše recepty zasytí, zahřejí a zároveň dodají potřebné živiny.
vymente-jarni-unavu-za-prival-energie.png

Vyměňte jarní únavu za příval energie!

13.03.2018Připadá vám jarní únava jen jako téma k postěžování si kamarádům u kafe? Nemyslete si, vyčerpání organismu po zimě může přepadnout i vás.