Tento web využívá soubory cookies k poskytování služeb, shromažďování dat o návštěvnosti a personalizaci reklam. S používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací
Zdraví národaČlánkyPriessnitzův obklad – jak ho správně připravit?
priessnitzuv-obklad-jak-ho-spravne-pripravit.jpg

Priessnitzův obklad – jak ho správně připravit?

Zveřejněno: 18.12.2015

Bolest v krku, horečka, suchý kašel, bolesti svalů a kloubů. Všechny tyto potíže dokáže zmírnit takzvaný Priessnitzův obklad. Víte ale, jak ho správně připravit, aby skutečně fungoval? 

Bolest v krku, horečka, suchý kašel, bolesti svalů a kloubů. Všechny tyto potíže dokáže zmírnit takzvaný Priessnitzův obklad. Víte ale, jak ho správně připravit, aby skutečně fungoval?

Vincenz Priessnitz položil počátkem 19. století základy moderní vodoléčby a současného lázeňství. Kromě léčebných účinků vody zdůrazňoval také příznivý zdravotní účinek čerstvého vzduchu, práce a pohybu. Zřejmě nejrozšířenější metodou, kterou používáme běžně i v domácích podmínkách, je dodnes právě zábal nesoucí jeho jméno.

Priessnitzův obklad funguje ve třech fázích a skládá se ze tří částí. Na postižené místo (nejčastěji krk) nejprve přiložíme látku namočenou ve studené vodě. Dáváme při tom pozor, aby látka těsně přiléhala na kůži. Díky studenému obkladu se zhruba během tří minut zúží cévy v místě jeho působení. Na mokrou látku přiložíme suchou a neprodyšnou vrstvu. Nejčastěji se používá silné plátno nebo igelit. Teplota pod obkladem se stabilizuje, cévy se postupně rozšiřují a místo se díky tomu prokrví. Poslední vrstva je opět suchá látka, jako například utěrka, šátek nebo tenký ručník. Díky té se postižené místo postupně stále víc zahřívá. Obklad by se měl aplikovat po dobu 2 – 3 hodin. Poté by se měl sejmout a před dalším zábalem bychom měli nechat aspoň tři hodiny pauzu.

Nejčastěji se obklad aplikuje na krk při angínách, chřipkách a nachlazeních. Při suchém a dráždivém kašli ho ale můžete přikládat také na hrudník. Při ucpaných nosních dutinách lze zábal aplikovat na čelo a lze jej použít i při bolestech svalů a kloubů. 

Doporučujeme


jak-promenit-prilohu-ve-skvely-hlavni-chod.png

Jak proměnit přílohu ve skvělý hlavní chod

16.02.2018Spousta lidí má zeleninu zažitou jako přílohu k masu nebo součást salátu. Přitom obzvlášť v zimě se s ní dá kouzlit na nejrůznější způsoby. Zaměřte se na druhy, které jsou u nás doma, jako je například růžičková kapusta, červená řepa, mrkev či celer. A protože bychom měli denně sníst kolem 400 gramů zeleniny, je skvělý nápad připravit si ji jako hlavní chod. Naše recepty zasytí, zahřejí a zároveň dodají potřebné živiny.
zjistete-sve-alergie-skutecne-setrnou-metodou.png

Zjistěte své alergie skutečně šetrnou metodou

10.08.2018Alergie dokážou potrápit. Často jde o celoživotní onemocnění, které může propuknout jak v dětství, tak v dospělém věku. Nutností pro správnou diagnózu a léčbu je odhalení konkrétních alergenů.
predstavujeme-nej-limonadu-letosniho-leta.png

Představujeme NEJ limonádu letošního léta!

22.06.2018Dulenka neboli levandule patří mezi oblíbené jedlé rostliny a poslední dobou čím dál častěji nachází své místo právě v kuchyni. Modrofialové květy se přidávají do dezertů, sušenek, marmelád, polévek nebo jako součást marinád k masu. Punc originality má levandulový drink z vlastnoručně vyrobeného sirupu, který potěší vaše smysly.