Tento web využívá soubory cookies k poskytování služeb, shromažďování dat o návštěvnosti a personalizaci reklam. S používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací
Zdraví národaČlánkyPředstavujeme NEJ limonádu letošního léta!
predstavujeme-nej-limonadu-letosniho-leta.png

Představujeme NEJ limonádu letošního léta!

Zveřejněno: 22.06.2018

Dulenka neboli levandule patří mezi oblíbené jedlé rostliny a poslední dobou čím dál častěji nachází své místo právě v kuchyni. Modrofialové květy se přidávají do dezertů, sušenek, marmelád, polévek nebo jako součást marinád k masu. Punc originality má levandulový drink z vlastnoručně vyrobeného sirupu, který potěší vaše smysly.

JAK NA TO:

Do velké sklenice (například od okurek) vsypte 1 kg cukru a zalijte ho 1,5 litru vroucí vody. Přidejte bio citron nakrájený na plátky a šťávu z dalších tří citronů. Přisypte 100 g čerstvých květů levandule a vše dobře promíchejte. Směs nechte pod plátýnkem při pokojové teplotě 48 hodin odpočívat. Jedenkrát denně ji zamíchejte. Sirup slijte přes jemné sítko do lahve a uchovejte ho v lednici. Drink připravíte rozředěním s minerálkou a ledem. Pro dokonalý efekt nápoj ozdobte citronem a kvítkem levandule.

Víte, že…

  • Můžete použít zdravější tmavý cukr, barva sirupu pak bude zlatavá.
  • O výraznější chuť se postarají dva kousky celé skořice, které necháte louhovat ve směsi.
  • Když šťáva neprojde varem, zachová si více cenných látek.
  • Pokud chcete sirup uchovat déle, použijte místo šťávy z citronů 20 g kyseliny citronové, šťávu na závěr svařte, ještě teplou směsí naplňte lahve a zavíčkujte je.

Bonus: Krásná, voňavá & nenáročná

Pěstování levandule lékařské je hračka. Vysadit ji můžete na zahrádce či do truhlíku na balkoně. Vydrží i sucha, vadí jí pouze příliš zamokřená půda a větrno. Jen tak nějaký hmyz či škůdci si na ni nepřijdou, protože je přirozeně odpuzuje.

Bylinka, kterou si nespletete. Kontryhel!

Renatin blog: Síla kouzelných vůní

Doporučujeme


stitna-zlaza-u-zvirat-nebezpecny-a-drahy-nepritel.png

Štítná žláza u zvířat – nebezpečný a drahý nepřítel

20.03.2018Ročně Češi vynaloží až dvě miliardy korun na zdravotní péči o domácí mazlíčky. Stejně jako u lidí přitom pouhý krevní rozbor napoví, co zvíře trápí, a lze tedy včas zahájit léčbu, která pak může být nejen účinnější, ale i levnější. Jak ukazují zjištění laboratoří synlab czech, velmi častým problémem psů i koček je onemocnění štítné žlázy. Často však u nich bývá odhaleno pozdě a o zvíře tak není adekvátně postaráno.
jak-promenit-prilohu-ve-skvely-hlavni-chod.png

Jak proměnit přílohu ve skvělý hlavní chod

16.02.2018Spousta lidí má zeleninu zažitou jako přílohu k masu nebo součást salátu. Přitom obzvlášť v zimě se s ní dá kouzlit na nejrůznější způsoby. Zaměřte se na druhy, které jsou u nás doma, jako je například růžičková kapusta, červená řepa, mrkev či celer. A protože bychom měli denně sníst kolem 400 gramů zeleniny, je skvělý nápad připravit si ji jako hlavní chod. Naše recepty zasytí, zahřejí a zároveň dodají potřebné živiny.
proc-je-patek-trinacteho-smolny.png

Proč je pátek třináctého smolný

13.04.2018Tento den je u mnoha lidí zažitý jako nešťastný. Očekávání katastrofy ji však možná ještě více přivolává, protože jak se říká, všechno začíná v hlavě. Obavy může následovat nervózní chování, které k neštěstí přispěje nebo ho způsobí.