Tento web využívá soubory cookies k poskytování služeb, shromažďování dat o návštěvnosti a personalizaci reklam. S používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací
Zdraví národaČlánkyPozor na skryté zdroje soli! Jste si jistí, že jí nekonzumujete přespříliš?
pozor-na-skryte-zdroje-soli-jste-si-jisti-ze-ji-nekonzumujete-presprilis.png

Pozor na skryté zdroje soli! Jste si jistí, že jí nekonzumujete přespříliš?

Zveřejněno: 19.10.2016

Proč si dávat pozor na sůl? Pravidelný příjem nadměrného množství soli zatěžuje především ledviny a oběhový systém. V dlouhodobějším horizontu si přemrštěným solením můžete přivodit také vysoký krevní tlak. A s ním jde ruku v ruce celá řada zdravotních rizik – mimo jiné infarkt a mrtvice. Zamýšleli jste se někdy, kolik soli za den sníte?

Proč si dávat pozor na sůl? Pravidelný příjem nadměrného množství soli zatěžuje především ledviny a oběhový systém. V dlouhodobějším horizontu si přemrštěným solením můžete přivodit také vysoký krevní tlak. A s ním jde ruku v ruce celá řada zdravotních rizik – mimo jiné infarkt a mrtvice. Zamýšleli jste se někdy, kolik soli za den sníte?

Za nadměrný přísun soli se považuje množství větší než 5 gramů denně. Odborníci ale upozorňují, že někteří Češi přijímají až třikrát vyšší množství. Doporučenou dávku překračují i předškolní děti, což je alarmující. Doporučený denní příjem soli pro děti ve věku 4 až 6 let je přitom 3 gramy. Možná si teď říkáte, že přece tolik nesolíte a slánku doma používáte minimálně.

Avšak dosolování hotových pokrmů a přisolování potravin při vaření tvoří jen malou část z celkové spotřeby kuchyňské soli. Většinu ji totiž často zkonzumujeme, aniž bychom si to uvědomovali. Třeba jako nedílnou součást uzenin, paštik, balených pomazánek, pečiva, instantních polévek, konzerv, průmyslově vyráběných omáček a dalších polotovarů. Abyste příjem soli snížili, stačí dodržovat pár snadných tipů.

Vařte z primárních surovin a snažte se omezit konzumaci polotovarů. Než byste pomazánky kupovali, připravte si doma vlastní. Místo nakládané zeleniny, která obsahuje soli poměrně dost, si dopřejte tu čerstvou. Nepoužívejte předpřipravené kořenicí směsi, i ty mohou obsahovat vyšší množství soli. Zkuste k dochucení využít sušené bylinky, česnek a cibuli. Začněte zkrátka při nákupu studovat etikety potravin a hledejte na nich i množství obsažené soli. V neposlední řadě nezapomínejte na to, že se stravovací návyky utváří už v dětství. Neučte tedy děti jíst přesolená jídla už v útlém věku, mohly by si na solení zvyknout, a zadělat si tak na vážné zdravotní potíže.

Doporučujeme


jak-se-chranit-pred-nemocemi-spinavych-rukou.png

Jak se chránit před nemocemi špinavých rukou

29.01.2018Vedli nás k tomu už od dětství: umyj si ruce před jídlem a po použití toalety. Pokud jste si tuto vštěpovanou radu vzali k srdci, dobře pro vás. Výrazně tím omezujete riziko řady vážných nemocí. Chřipka, žloutenka typu A, toxoplazmóza, listerióza, ale i běžnější rýma a nachlazení se vám můžou vyhnout, pokud věnujete pouhých 20 vteřin této základní hygieně.
renatin-blog-poznejte-me-overene-pecovatele-o-zdravou-pokozku.png

Renatin blog: Poznejte mé ověřené pečovatele o zdravou pokožku

08.04.2018Atopický ekzém, akné, lupénka... Pokud máte štěstí, o těchto kožních problémech jste možná jen slyšeli. Kdo je zažil na vlastní kůži, ví, jak jsou úporné. Omezují nejen fyzicky, ale i psychicky. Člověk se za ně jednoduše stydí.
stitna-zlaza-u-zvirat-nebezpecny-a-drahy-nepritel.png

Štítná žláza u zvířat – nebezpečný a drahý nepřítel

20.03.2018Ročně Češi vynaloží až dvě miliardy korun na zdravotní péči o domácí mazlíčky. Stejně jako u lidí přitom pouhý krevní rozbor napoví, co zvíře trápí, a lze tedy včas zahájit léčbu, která pak může být nejen účinnější, ale i levnější. Jak ukazují zjištění laboratoří synlab czech, velmi častým problémem psů i koček je onemocnění štítné žlázy. Často však u nich bývá odhaleno pozdě a o zvíře tak není adekvátně postaráno.