Tento web využívá soubory cookies k poskytování služeb, shromažďování dat o návštěvnosti a personalizaci reklam. S používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací
Zdraví národaČlánkyPozor na skryté zdroje soli! Jste si jistí, že jí nekonzumujete přespříliš?
pozor-na-skryte-zdroje-soli-jste-si-jisti-ze-ji-nekonzumujete-presprilis.png

Pozor na skryté zdroje soli! Jste si jistí, že jí nekonzumujete přespříliš?

Zveřejněno: 19.10.2016

Proč si dávat pozor na sůl? Pravidelný příjem nadměrného množství soli zatěžuje především ledviny a oběhový systém. V dlouhodobějším horizontu si přemrštěným solením můžete přivodit také vysoký krevní tlak. A s ním jde ruku v ruce celá řada zdravotních rizik – mimo jiné infarkt a mrtvice. Zamýšleli jste se někdy, kolik soli za den sníte?

Proč si dávat pozor na sůl? Pravidelný příjem nadměrného množství soli zatěžuje především ledviny a oběhový systém. V dlouhodobějším horizontu si přemrštěným solením můžete přivodit také vysoký krevní tlak. A s ním jde ruku v ruce celá řada zdravotních rizik – mimo jiné infarkt a mrtvice. Zamýšleli jste se někdy, kolik soli za den sníte?

Za nadměrný přísun soli se považuje množství větší než 5 gramů denně. Odborníci ale upozorňují, že někteří Češi přijímají až třikrát vyšší množství. Doporučenou dávku překračují i předškolní děti, což je alarmující. Doporučený denní příjem soli pro děti ve věku 4 až 6 let je přitom 3 gramy. Možná si teď říkáte, že přece tolik nesolíte a slánku doma používáte minimálně.

Avšak dosolování hotových pokrmů a přisolování potravin při vaření tvoří jen malou část z celkové spotřeby kuchyňské soli. Většinu ji totiž často zkonzumujeme, aniž bychom si to uvědomovali. Třeba jako nedílnou součást uzenin, paštik, balených pomazánek, pečiva, instantních polévek, konzerv, průmyslově vyráběných omáček a dalších polotovarů. Abyste příjem soli snížili, stačí dodržovat pár snadných tipů.

Vařte z primárních surovin a snažte se omezit konzumaci polotovarů. Než byste pomazánky kupovali, připravte si doma vlastní. Místo nakládané zeleniny, která obsahuje soli poměrně dost, si dopřejte tu čerstvou. Nepoužívejte předpřipravené kořenicí směsi, i ty mohou obsahovat vyšší množství soli. Zkuste k dochucení využít sušené bylinky, česnek a cibuli. Začněte zkrátka při nákupu studovat etikety potravin a hledejte na nich i množství obsažené soli. V neposlední řadě nezapomínejte na to, že se stravovací návyky utváří už v dětství. Neučte tedy děti jíst přesolená jídla už v útlém věku, mohly by si na solení zvyknout, a zadělat si tak na vážné zdravotní potíže.

Doporučujeme


jaka-je-skupina-vaseho-srdce.png

Jaká je skupina vašeho srdce?

10.04.2018Kolik znáte hudebních skupin? Desítky? Stovky? A znáte skupinu, která vám může zachránit život? Podle průzkumu nezná svou krevní skupinu téměř každý druhý Čech.
proc-nepodcenovat-spalnicky.png

Proč nepodceňovat spalničky

10.05.2018Spalničky patří mezi nejvíce nakažlivé infekce. Dříve je lékaři považovali za téměř vymýcené, v současné době však dochází k návratu této nemoci.
pet-rad-jak-se-pripravit-na-odber-krve.jpg

Pět rad, jak se připravit na odběr krve

28.11.2018Krevní test dokáže odhalit spoustu potíží, od banálních infekcí až po závažná onemocnění. Díky preventivnímu vyšetření je můžete začít řešit dříve, než se rozvinou a zkomplikují. Pro správné vyhodnocení výsledků je důležitá kvalita krevního rozboru, na kterou může mít vliv celá řada maličkostí. Je jasné, že sladká limonáda zvedne hladinu krevního cukru, výsledky ale může ovlivnit například i rozčilení nebo chůze do schodů. Na odběr krve je proto dobré chodit v co nejlepší náladě a mít při tom na paměti několik základních doporučení. Čeho je tedy dobré se před odběrem vyvarovat?