Tento web využívá soubory cookies k poskytování služeb, shromažďování dat o návštěvnosti a personalizaci reklam. S používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací
Zdraví národaČlánkyPlody černého bezu tiší nervy i záněty
plody-cerneho-bezu-tisi-nervy-i-zanety.png

Plody černého bezu tiší nervy i záněty

Zveřejněno: 06.10.2017

Květ černého bezu je známý pomocník pro zdraví. Naše babičky však uměly zpracovat i bohaté střapce tmavých lesklých plodů, které právě dozrávají. Inspirujte se!

Květ černého bezu je známý pomocník pro zdraví. Naše babičky však uměly zpracovat i bohaté střapce tmavých lesklých plodů, které právě dozrávají.

Inspirujte se!

Slované už před dávnými lety považovali černý bez za posvátnou rostlinu. Věřili, že bezové keře dokážou ochránit před zlem, a proto je vysazovali v okolí svých obydlí. Nakysle sladké bobulky černého bezu jsou zdrojem vitaminů C, A a skupiny B. Obsažená kyselina jablečná pomáhá zvýšit fyzický výkon a snižuje únavu. Glykosid rutin je prospěšný pro pružnost cév.

V sychravějším období určitě oceníte, že bezinky posilují imunitu, pomáhají při léčbě nachlazení, při zánětu a zahlenění horních cest dýchacích. Můžete je využít také při zánětu trojklaného, mezižeberního nebo sedacího nervu, protože pozitivně působí na nervovou tkáň. Úlevu mohou přinést také při revmatismu.

TIP:

Popíjejte třikrát denně čaj ze sušených plodů nebo si pochutnejte na bezové marmeládě.

Sušené plody

Chomáčky bobulí zavěste a nechte uschnout. Dosušte je v otevřené troubě při 40 °C. Poté plody otrhejte, uložte do plátěného nebo papírového sáčku a používejte na přípravu čaje. Na jeden šálek stačí jedna lžička bezinek. Zalijte je vroucí vodou a nechte 10 minut odstát.

Marmeláda

Kuličky bezu očistěte, zalijte vodou a rozvařte na kaši. Tu po vychladnutí prolisujte, přidejte cukr podle chuti včetně želírovacího. Marmeládu pomalu vařte do zhoustnutí.

Jak jsem došla k šípku

Rakytník je zásobárna vitaminů a posiluje imunitu  

Doporučujeme


jak-promenit-prilohu-ve-skvely-hlavni-chod.png

Jak proměnit přílohu ve skvělý hlavní chod

16.02.2018Spousta lidí má zeleninu zažitou jako přílohu k masu nebo součást salátu. Přitom obzvlášť v zimě se s ní dá kouzlit na nejrůznější způsoby. Zaměřte se na druhy, které jsou u nás doma, jako je například růžičková kapusta, červená řepa, mrkev či celer. A protože bychom měli denně sníst kolem 400 gramů zeleniny, je skvělý nápad připravit si ji jako hlavní chod. Naše recepty zasytí, zahřejí a zároveň dodají potřebné živiny.
proc-nepodcenovat-spalnicky.png

Proč nepodceňovat spalničky

10.05.2018Spalničky patří mezi nejvíce nakažlivé infekce. Dříve je lékaři považovali za téměř vymýcené, v současné době však dochází k návratu této nemoci.
zradne-zahranicni-nemoci-proti-kterym-neexistuje-ockovani.jpg

Zrádné zahraniční nemoci, proti kterým neexistuje očkování

10.09.2018Infekční nemoci jsou u cestovatelů v exotických zemích poměrně běžné. Proti některým z nich jako například žloutenka A nebo B, břišní tyfus nebo žlutá zimnice je možné se chránit včasným očkováním, proti řadě dalších závažných onemocnění ale bohužel zatím očkovací vakcína neexistuje. Nejspolehlivějším způsobem, jak se po návratu ze zahraničí ujistit o svém zdraví a vyhnout následkům nebezpečných nemocí, je preventivní rozbor krve. Člověk tak ochrání sebe i své okolí, některá onemocnění jsou totiž vysoce nakažlivá.