Tento web využívá soubory cookies k poskytování služeb, shromažďování dat o návštěvnosti a personalizaci reklam. S používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací
Zdraví národaČlánkyPlody černého bezu tiší nervy i záněty
plody-cerneho-bezu-tisi-nervy-i-zanety.png

Plody černého bezu tiší nervy i záněty

Zveřejněno: 06.10.2017

Květ černého bezu je známý pomocník pro zdraví. Naše babičky však uměly zpracovat i bohaté střapce tmavých lesklých plodů, které právě dozrávají. Inspirujte se!

Květ černého bezu je známý pomocník pro zdraví. Naše babičky však uměly zpracovat i bohaté střapce tmavých lesklých plodů, které právě dozrávají.

Inspirujte se!

Slované už před dávnými lety považovali černý bez za posvátnou rostlinu. Věřili, že bezové keře dokážou ochránit před zlem, a proto je vysazovali v okolí svých obydlí. Nakysle sladké bobulky černého bezu jsou zdrojem vitaminů C, A a skupiny B. Obsažená kyselina jablečná pomáhá zvýšit fyzický výkon a snižuje únavu. Glykosid rutin je prospěšný pro pružnost cév.

V sychravějším období určitě oceníte, že bezinky posilují imunitu, pomáhají při léčbě nachlazení, při zánětu a zahlenění horních cest dýchacích. Můžete je využít také při zánětu trojklaného, mezižeberního nebo sedacího nervu, protože pozitivně působí na nervovou tkáň. Úlevu mohou přinést také při revmatismu.

TIP:

Popíjejte třikrát denně čaj ze sušených plodů nebo si pochutnejte na bezové marmeládě.

Sušené plody

Chomáčky bobulí zavěste a nechte uschnout. Dosušte je v otevřené troubě při 40 °C. Poté plody otrhejte, uložte do plátěného nebo papírového sáčku a používejte na přípravu čaje. Na jeden šálek stačí jedna lžička bezinek. Zalijte je vroucí vodou a nechte 10 minut odstát.

Marmeláda

Kuličky bezu očistěte, zalijte vodou a rozvařte na kaši. Tu po vychladnutí prolisujte, přidejte cukr podle chuti včetně želírovacího. Marmeládu pomalu vařte do zhoustnutí.

Jak jsem došla k šípku

Rakytník je zásobárna vitaminů a posiluje imunitu  

Doporučujeme


jak-promenit-prilohu-ve-skvely-hlavni-chod.png

Jak proměnit přílohu ve skvělý hlavní chod

16.02.2018Spousta lidí má zeleninu zažitou jako přílohu k masu nebo součást salátu. Přitom obzvlášť v zimě se s ní dá kouzlit na nejrůznější způsoby. Zaměřte se na druhy, které jsou u nás doma, jako je například růžičková kapusta, červená řepa, mrkev či celer. A protože bychom měli denně sníst kolem 400 gramů zeleniny, je skvělý nápad připravit si ji jako hlavní chod. Naše recepty zasytí, zahřejí a zároveň dodají potřebné živiny.
soutez-pro-deti-dovolena-s-panem-kapickou-je-tady.png

Soutěž pro děti DOVOLENÁ S PANEM KAPIČKOU je tady!

11.06.2019Soutěž pro děti DOVOLENÁ S KAPIČKOU je tady! Letní prázdniny se nezadržitelně blíží a všechny děti se už určitě těší na dva měsíce pohody, zábavy a dovádění. Než se ale rozběhnou k vodě, na chatu nebo tábor, stihnou si s námi ještě zasoutěžit! Na výherce čeká batůžek, omalovánky, tetovačky, náplasti a sportovní láhev, a ani rodiče nepřijdou zkrátka! Získají totiž balíček krevních testů na zjištění hladiny tuků a cukrů a celkové kondice jater a ledvin. Jak s námi soutěžit?
kocky-a-ledviny-proc-je-nutna-preventivni-pece.jpg

Kočky a ledviny – proč je nutná preventivní péče?

13.07.2018Kočky se nebojí žádné šarvátky a většinou z nich také vyváznou bez úhony, jako by doopravdy měly devět životů. Jednu neviditelnou slabinu ale sdílejí všechny z nich – ledviny, respektive závažné onemocnění ledvin, které může vyústit až v jejich kompletní selhání. Zákeřnost tohoto onemocnění spočívá v tom, že jeho příznaky jsou viditelné až ve chvíli, kdy už je pozdě. Spolehlivým způsobem, jak toto onemocnění včas odhalit, je laboratorní test krve nebo moči.