Tento web využívá soubory cookies k poskytování služeb, shromažďování dat o návštěvnosti a personalizaci reklam. S používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací
Zdraví národaČlánkyPečený čaj osvěží letní dny a v zimě provoní dům
peceny-caj-osvezi-letni-dny-a-v-zime-provoni-dum.png

Pečený čaj osvěží letní dny a v zimě provoní dům

Zveřejněno: 17.08.2017

V poslední době se s touto specialitou doslova roztrhl pytel... Pečený čaj zavařený ve sklenicích můžete běžně koupit v obchodech, ale nejlepší je udělat si to, co máte rádi, po svém. Ovocnou dobrotu ovoněnou kořením si vychutnejte už teď jako výbornou limonádu nebo si ji připravte do zásoby na zimu. Můžete ji také věnovat jako originální (a osobní!) dárek.

V poslední době se s touto specialitou doslova roztrhl pytel... Pečený čaj zavařený ve sklenicích můžete běžně koupit v obchodech, ale nejlepší je udělat si to, co máte rádi, po svém. Ovocnou dobrotu ovoněnou kořením si vychutnejte už teď jako výbornou limonádu nebo si ji připravte do zásoby na zimu. Můžete ji také věnovat jako originální (a osobní!) dárek.

Srpen přináší záplavu ovoce a byl by hřích si ho pro jeho vitaminy, výtečnou chuť a připomínku léta neuchovat. Výhodou je, že při přípravě pečeného čaje můžete použít jakékoliv ovoce, čerstvé i mražené, a nemusí být ani prvotřídní kvality. Klidně využijte plody spadané na zem. Získáte čaj bez konzervantů, umělých barviv a aromat, vytvořený přesně podle vaší chuti.

Díky svému čistě přírodnímu složení je perfektní i pro děti. Zkuste náš staročeský recept s užitečnými tipy!

Jak na to: Připravte si 2 kg ovoce, z něhož zhruba polovinu by měly tvořit kyselejší druhy (rybíz, citron). Větší plody nakrájejte, jablka a hrušky nemusíte loupat. Smíchejte s cukrem podle chuti a sladkosti ovoce. Použít lze také stévii nebo fruktózu. Rozprostřete do pekáče či na plech a pečte v troubě zhruba 30 minut na 200 °C. Občas zamíchejte. Koření přidejte až ke konci, jinak by mohlo zhořknout. Hřebíček a skořice je základ, můžete zkusit i badyán a anýz. Horkým ovocem naplňte skleničky a otočte je na 5 minut dnem vzhůru nebo zavařujte 20 minut při teplotě 80 °C. Dávkování: 2 polévkové lžíce pečeného čaje na 250 ml vody.

TIP: Studenou variantu čaje v létě doplňte ledem a čerstvou mátou. Voňavá šťavnatá směs je skvělá také s bílým jogurtem nebo müsli.

Maliny - chutný zdroj antioxidantů a prevence řady chorob

Zdraví prospěšný rekordman? Rozhodně rybíz!

Doporučujeme


bylinka-kterou-si-nespletete-kontryhel.png

Bylinka, kterou si nespletete. Kontryhel!

08.06.2018Právě v tomto období je v rozkvětu kontryhel obecný, pro jehož anglický název „Our Lady's Mantle“ (plášť Panny Marie) byly inspirací listy, na nichž se třpytí kapky rosy či deště. Ve středověku se tyto malé drahokamy považovaly za „nebeskou vodu“ a využití nacházely v alchymii. Odtud pochází latinské jméno kontryhelu – Alchemilla. Tato tradiční léčivka je oblíbená hlavně u žen.
renatin-blog-6-tipu-pro-perfektni-piknik.png

Renatin blog: 6 tipů pro perfektní piknik

03.05.2018Podle mě se dá „rozbít deka“ téměř všude, kde je zeleň, dobrý výhled a čerstvý vzduch. S oblibou piknikuji klidně jen pár kroků od domu, nevadí mi ruch města, ale své kouzlo má i romantický zámecký park nebo louka v přírodě.
dokonala-dvojice-jahody-a-rebarbora.png

Dokonalá dvojice? Jahody a rebarbora!

25.05.2018Zhruba od poloviny května začíná sezóna rebarbory – zeleniny pro fajnšmekry. Zajímavá je tím, že i když chutná nakysle a zpracovává se jako ovoce, jedná se ve skutečnosti o zeleninu. A ne ledajakou.