Tento web využívá soubory cookies k poskytování služeb, shromažďování dat o návštěvnosti a personalizaci reklam. S používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací
Zdraví národaČlánkyPečený čaj osvěží letní dny a v zimě provoní dům
peceny-caj-osvezi-letni-dny-a-v-zime-provoni-dum.png

Pečený čaj osvěží letní dny a v zimě provoní dům

Zveřejněno: 17.08.2017

V poslední době se s touto specialitou doslova roztrhl pytel... Pečený čaj zavařený ve sklenicích můžete běžně koupit v obchodech, ale nejlepší je udělat si to, co máte rádi, po svém. Ovocnou dobrotu ovoněnou kořením si vychutnejte už teď jako výbornou limonádu nebo si ji připravte do zásoby na zimu. Můžete ji také věnovat jako originální (a osobní!) dárek.

V poslední době se s touto specialitou doslova roztrhl pytel... Pečený čaj zavařený ve sklenicích můžete běžně koupit v obchodech, ale nejlepší je udělat si to, co máte rádi, po svém. Ovocnou dobrotu ovoněnou kořením si vychutnejte už teď jako výbornou limonádu nebo si ji připravte do zásoby na zimu. Můžete ji také věnovat jako originální (a osobní!) dárek.

Srpen přináší záplavu ovoce a byl by hřích si ho pro jeho vitaminy, výtečnou chuť a připomínku léta neuchovat. Výhodou je, že při přípravě pečeného čaje můžete použít jakékoliv ovoce, čerstvé i mražené, a nemusí být ani prvotřídní kvality. Klidně využijte plody spadané na zem. Získáte čaj bez konzervantů, umělých barviv a aromat, vytvořený přesně podle vaší chuti.

Díky svému čistě přírodnímu složení je perfektní i pro děti. Zkuste náš staročeský recept s užitečnými tipy!

Jak na to: Připravte si 2 kg ovoce, z něhož zhruba polovinu by měly tvořit kyselejší druhy (rybíz, citron). Větší plody nakrájejte, jablka a hrušky nemusíte loupat. Smíchejte s cukrem podle chuti a sladkosti ovoce. Použít lze také stévii nebo fruktózu. Rozprostřete do pekáče či na plech a pečte v troubě zhruba 30 minut na 200 °C. Občas zamíchejte. Koření přidejte až ke konci, jinak by mohlo zhořknout. Hřebíček a skořice je základ, můžete zkusit i badyán a anýz. Horkým ovocem naplňte skleničky a otočte je na 5 minut dnem vzhůru nebo zavařujte 20 minut při teplotě 80 °C. Dávkování: 2 polévkové lžíce pečeného čaje na 250 ml vody.

TIP: Studenou variantu čaje v létě doplňte ledem a čerstvou mátou. Voňavá šťavnatá směs je skvělá také s bílým jogurtem nebo müsli.

Maliny - chutný zdroj antioxidantů a prevence řady chorob

Zdraví prospěšný rekordman? Rozhodně rybíz!

Doporučujeme


5-tipu-jak-mit-pocit-uzasne-proziteho-vikendu.png

5 tipů, jak mít pocit úžasně prožitého víkendu

16.06.2017Také vám někdy v pondělí připadá, jako by víkend snad ani nebyl? Klíčem k příjemně naplněnému času, který neuteče jako voda, je poznávání nových věcí a ukládání zajímavých vzpomínek. 
renatin-blog-velikonoce-se-blizi-aneb-co-zaseju-to-sklizim.png

Renatin blog: Velikonoce se blíží aneb Co zaseju, to sklízím

23.03.2018Jasně že si můžete pořídit velikonoční výzdobu v obchodě. Ale není větší potěšení, když si vypěstujete a vyrobíte jarní dekorace po svém? Zvlášť s dětmi či vnoučaty pak můžete radost z vlastního díla znásobit. Já se tradičně pustím do těchto krás...
4-tipy-pro-posileni-imunity-s-vitaminem-d.png

4 tipy pro posílení imunity s vitaminem D

06.02.2018Také vám v zimě chybí sluníčko? Má vliv nejen na psychickou pohodu, ale i na tělesnou kondici.