Tento web využívá soubory cookies k poskytování služeb, shromažďování dat o návštěvnosti a personalizaci reklam. S používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací
Zdraví národaČlánkyOtrava oxidem uhelnatým – hrozí i vám?
otrava-oxidem-uhelnatym-hrozi-i-vam.jpg

Otrava oxidem uhelnatým – hrozí i vám?

Zveřejněno: 27.11.2015

Odborníci varují, že Češi dlouhodobě podceňují otravu oxidem uhelnatým. Každý rok je při tom jen v Praze zhruba šedesát případů otravy tímto bezbarvým plynem. Nebezpečí otravy vám hrozí nejen tehdy, když máte doma karmu, ale i v případě, že k vytápění používáte kamna na dřevo a uhlí. Protože začala topná sezóna, stoupá i riziko otrav. Jaké jsou příznaky? A víte, jak postiženému poskytnout první pomoc? 

Odborníci varují, že Češi dlouhodobě podceňují otravu oxidem uhelnatým. Každý rok je při tom jen v Praze zhruba šedesát případů otravy tímto bezbarvým plynem. Nebezpečí otravy vám hrozí nejen tehdy, když máte doma karmu, ale i v případě, že k vytápění používáte kamna na dřevo a uhlí. Protože začala topná sezóna, stoupá i riziko otrav. Jaké jsou příznaky? A víte, jak postiženému poskytnout první pomoc?

Oxid uhelnatý je bez barvy a zápachu, proto člověk nepozná, že se koncentrace plynu v místnosti zvyšuje. Řešením je pořídit si speciální detektor tohoto plynu, který vás upozorní, když se jeho množství ve vzduchu začne nebezpečně zvyšovat. Takový detektor je ale nutné koupit u ověřeného výrobce a nechat si ho odborně namontovat. Spoléhat se na nefunkční detektor oxidu uhelnatého se totiž snadno může stát osudným.

Mezi lidmi panuje mylná představa, že otrava oxidem uhelnatým hrozí jen těm, kteří ohřívají vodu pomocí karmy. Vzhledem k tomu, že oxid uhelnatý vzniká kdykoliv během nedokonalého spalování, hrozí vám otrava i při topení dřevem nebo uhlím v klasických kamnech. Kromě pravidelné revize plynových spotřebičů je proto nezbytné, nechat si každoročně zkontrolovat komín a spalinové cesty.

Revizní technici varují také před nedostatečným přívodem vzduchu do prostor, kde se karma nebo plynový kotel nacházejí. Pokud si pořídíte nová plastová okna, která místnost dokonale uzavřou, měli byste pravidelně větrat nebo ve zdi místnosti zřídit průduch.

Jaké jsou příznaky této otravy?

Sám na sobě je člověk bohužel vůbec nemusí poznat. Mohou zahrnovat lehkou malátnost, ospalost a případně bolesti hlavy. Takové projevy otravy jsou ale snadno zaměnitelné za pouhou únavu, a proto je lidé mohou přejít bez povšimnutí. Někteří intoxikovaní lidé mohou pociťovat i pocit euforie a zvýšeného sebevědomí. Při přetrvávajícím pobytu v zamořeném prostředí už ale postižený upadá do bezvědomí a následuje smrt. Pokud byste chtěli někomu s příznaky otravy oxidem uhelnatým poskytnout první pomoc, dávejte pozor, abyste se sami jedovatého plynu nenadýchali. Postiženého vyneste ven na čerstvý vzduch. Pokud to není možné, pokuste se místnost dokonale vyvětrat. Co nejrychleji zavolejte rychlou záchrannou pomoc, a to i tehdy, když se intoxikovaný probral z bezvědomí nebo je celou dobu při vědomí. Pokud postižený nedýchá, zahajte umělé dýchaní. Pokud mu netepe srdce, začněte s masáží srdce. 

Doporučujeme


renatin-blog-20-napadu-jak-si-uzit-jaro.png

Renatin blog: 20 nápadů, jak si užít jaro

20.04.2018Jarní období je plné možností. Tady je můj žebříček aktivit, které mám ráda. A co víc – dají se provádět pod širákem! Některé se řadí mezi starou dobrou klasiku, jiné jsou jen náhodné blázniviny. Spousta z nich se dá podnikat s dětmi, kterými občas neuškodí se zase stát...
ledviny-se-samy-vcas-neozvou.jpg

Ledviny se samy včas neozvou

01.11.2018Zdravotními problémy s tímto nepostradatelným orgánem trpí každý desátý člověk, mnoho z nich o tom ale neví. Ledviny totiž téměř nikdy nebolí a první příznaky jejich onemocnění se začínají objevovat až s velkým zpožděním. O to důležitější je prevence, která spočívá ve zdravém životním stylu, pravidelných prohlídkách u lékaře a testech krve nebo moči.
predstavujeme-nej-limonadu-letosniho-leta.png

Představujeme NEJ limonádu letošního léta!

22.06.2018Dulenka neboli levandule patří mezi oblíbené jedlé rostliny a poslední dobou čím dál častěji nachází své místo právě v kuchyni. Modrofialové květy se přidávají do dezertů, sušenek, marmelád, polévek nebo jako součást marinád k masu. Punc originality má levandulový drink z vlastnoručně vyrobeného sirupu, který potěší vaše smysly.