Tento web využívá soubory cookies k poskytování služeb, shromažďování dat o návštěvnosti a personalizaci reklam. S používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací
Zdraví národaČlánkyNeprávem pozapomenutá pohanka – mimo jiné zdroj rutinu, který napomáhá pružnosti cév
nepravem-pozapomenuta-pohanka-mimo-jine-zdroj-rutinu-ktery-napomaha-pruznosti-cev.jpg

Neprávem pozapomenutá pohanka – mimo jiné zdroj rutinu, který napomáhá pružnosti cév

Zveřejněno: 05.09.2016

Obliba pohanky v posledních letech stoupá. Zdravím nabitá a bezlepková surovina je pro mnohé lidi novinkou. Pravda ale je, že zrovna v našich zeměpisných končinách má její konzumace dlouhou tradici. Například v 16. a 17. století u nás patřila k nejčastějším jídlům. Proč je dobře, že lidé tuto plodinu v dnešní době znovu začali zařazovat do jídelníčků? 

Obliba pohanky v posledních letech stoupá. Zdravím nabitá a bezlepková surovina je pro mnohé lidi novinkou. Pravda ale je, že zrovna v našich zeměpisných končinách má její konzumace dlouhou tradici.

Například v 16. a 17. století u nás patřila k nejčastějším jídlům. Proč je dobře, že lidé tuto plodinu v dnešní době znovu začali zařazovat do jídelníčků? Pohanka je zcela bez lepku, a proto si ji mohou bez obav dopřávat také celiaci a lidé trpící alergií na lepek. Zvlášť bohatá je na vitaminy skupiny B, ale najdeme v ní také vitaminy C a E. Kromě vitaminů obsahuje tato potravina vysoké množství různých aminokyselin. Pro lidské zdraví je zvlášť důležitá esenciální aminokyselina zvaná lysin. Protože ten si lidské tělo nedokáže samo vyrobit, je nutné jej přijímat v potravě. Právě pohanka je k tomu ideální.

Tato aminokyselina je důležitá mimo jiné pro správné budování svalové hmoty, takže hraje důležitou roli při rekonvalescenci po různých operativních zákrocích nebo zraněních. Zejména kvůli vyššímu obsahu lysinu by pohanku měli konzumovat častěji lidé, kteří trpí opary. S jejich prevencí totiž lysin dokáže pomoci.

Další ceněnou látkou, která je v pohance obsažena ve vysokém množství, je rutin. Mezi jeho největší zdravotní přínosy patří schopnost zpevňovat cévní stěny a zvyšovat jejich pružnost. Všichni, kdo chtějí mít zdravý oběhový systém, by proto na pohanku neměli zapomínat.

Pohanka má v kuchyni všestranné použití, proto se v široké škále jejího využití dá najít recept téměř pro každého. Vařená pohanka ve formě krup se může kombinovat s dušenou či syrovou zeleninou. Přidává se do polévek, lze ji kombinovat s houbami v podobě pohankového kuby nebo ji můžete smíchat s rýží a ovocem a připravit ji nasladko. 

Doporučujeme


5-tipu-jak-mit-pocit-uzasne-proziteho-vikendu.png

5 tipů, jak mít pocit úžasně prožitého víkendu

16.06.2017Také vám někdy v pondělí připadá, jako by víkend snad ani nebyl? Klíčem k příjemně naplněnému času, který neuteče jako voda, je poznávání nových věcí a ukládání zajímavých vzpomínek. 
objednejte-se-na-bezplatne-vysetreni-hladiny-cukru-v-krvi.jpg

Objednejte se na bezplatné vyšetření hladiny cukru v krvi

16.11.2017Od 20. až do 29. listopadu se všichni zájemci starší 18 let mohou na webu nextlifeapp.cz objednat na vyšetření hladiny cukru v krvi, které dokáže odhalit již počáteční stadium cukrovky neboli diabetu 2. typu.
rakytnik-je-zasobarna-vitaminu-a-posiluje-imunitu.png

Rakytník je zásobárna vitaminů a posiluje imunitu

11.09.2017Jeho latinský název Hippophae má původ ve staré řečtině a zjednodušeně znamená „třpytící se kůň“. Podle pověstí se prý koňům pasoucím se poblíž této dřeviny výborně dařilo a měli krásně lesklou srst. V Rusku mu přezdívají „sibiřský zázrak“ a v tradiční tibetské medicíně patří k oblíbeným prostředkům k regeneraci těla. Jeho plody si ale můžete natrhat i u nás.