Tento web využívá soubory cookies k poskytování služeb, shromažďování dat o návštěvnosti a personalizaci reklam. S používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací
Zdraví národaČlánkyNeprávem pozapomenutá pohanka – mimo jiné zdroj rutinu, který napomáhá pružnosti cév
nepravem-pozapomenuta-pohanka-mimo-jine-zdroj-rutinu-ktery-napomaha-pruznosti-cev.jpg

Neprávem pozapomenutá pohanka – mimo jiné zdroj rutinu, který napomáhá pružnosti cév

Zveřejněno: 05.09.2016

Obliba pohanky v posledních letech stoupá. Zdravím nabitá a bezlepková surovina je pro mnohé lidi novinkou. Pravda ale je, že zrovna v našich zeměpisných končinách má její konzumace dlouhou tradici. Například v 16. a 17. století u nás patřila k nejčastějším jídlům. Proč je dobře, že lidé tuto plodinu v dnešní době znovu začali zařazovat do jídelníčků? 

Obliba pohanky v posledních letech stoupá. Zdravím nabitá a bezlepková surovina je pro mnohé lidi novinkou. Pravda ale je, že zrovna v našich zeměpisných končinách má její konzumace dlouhou tradici.

Například v 16. a 17. století u nás patřila k nejčastějším jídlům. Proč je dobře, že lidé tuto plodinu v dnešní době znovu začali zařazovat do jídelníčků? Pohanka je zcela bez lepku, a proto si ji mohou bez obav dopřávat také celiaci a lidé trpící alergií na lepek. Zvlášť bohatá je na vitaminy skupiny B, ale najdeme v ní také vitaminy C a E. Kromě vitaminů obsahuje tato potravina vysoké množství různých aminokyselin. Pro lidské zdraví je zvlášť důležitá esenciální aminokyselina zvaná lysin. Protože ten si lidské tělo nedokáže samo vyrobit, je nutné jej přijímat v potravě. Právě pohanka je k tomu ideální.

Tato aminokyselina je důležitá mimo jiné pro správné budování svalové hmoty, takže hraje důležitou roli při rekonvalescenci po různých operativních zákrocích nebo zraněních. Zejména kvůli vyššímu obsahu lysinu by pohanku měli konzumovat častěji lidé, kteří trpí opary. S jejich prevencí totiž lysin dokáže pomoci.

Další ceněnou látkou, která je v pohance obsažena ve vysokém množství, je rutin. Mezi jeho největší zdravotní přínosy patří schopnost zpevňovat cévní stěny a zvyšovat jejich pružnost. Všichni, kdo chtějí mít zdravý oběhový systém, by proto na pohanku neměli zapomínat.

Pohanka má v kuchyni všestranné použití, proto se v široké škále jejího využití dá najít recept téměř pro každého. Vařená pohanka ve formě krup se může kombinovat s dušenou či syrovou zeleninou. Přidává se do polévek, lze ji kombinovat s houbami v podobě pohankového kuby nebo ji můžete smíchat s rýží a ovocem a připravit ji nasladko. 

Doporučujeme


predstavujeme-nej-limonadu-letosniho-leta.png

Představujeme NEJ limonádu letošního léta!

22.06.2018Dulenka neboli levandule patří mezi oblíbené jedlé rostliny a poslední dobou čím dál častěji nachází své místo právě v kuchyni. Modrofialové květy se přidávají do dezertů, sušenek, marmelád, polévek nebo jako součást marinád k masu. Punc originality má levandulový drink z vlastnoručně vyrobeného sirupu, který potěší vaše smysly.
dokonala-dvojice-jahody-a-rebarbora.png

Dokonalá dvojice? Jahody a rebarbora!

25.05.2018Zhruba od poloviny května začíná sezóna rebarbory – zeleniny pro fajnšmekry. Zajímavá je tím, že i když chutná nakysle a zpracovává se jako ovoce, jedná se ve skutečnosti o zeleninu. A ne ledajakou.
planujete-cestu-do-zahranici-nezapomente-se-ockovat.jpg

Plánujete cestu do zahraničí? Nezapomeňte se očkovat!

31.07.2018Kdo by chtěl před odjezdem na dovolenou myslet na něco jiného než koupání, sluníčko, odpočinek a dobrodružství… Vysněný výlet se ale snadno může změnit v noční můru, když podceníte prevenci infekčních onemocnění. Nejrizikovější jsou země Afriky, Asie a Střední a Jižní Ameriky. Zcela bezpečné ale nejsou ani státy jižní Evropy. Přečtěte si, před kterými nemocemi je vhodné se nechat očkovat.