Tento web využívá soubory cookies k poskytování služeb, shromažďování dat o návštěvnosti a personalizaci reklam. S používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací
Zdraví národaČlánkyNeprávem pozapomenutá pohanka – mimo jiné zdroj rutinu, který napomáhá pružnosti cév
nepravem-pozapomenuta-pohanka-mimo-jine-zdroj-rutinu-ktery-napomaha-pruznosti-cev.jpg

Neprávem pozapomenutá pohanka – mimo jiné zdroj rutinu, který napomáhá pružnosti cév

Zveřejněno: 05.09.2016

Obliba pohanky v posledních letech stoupá. Zdravím nabitá a bezlepková surovina je pro mnohé lidi novinkou. Pravda ale je, že zrovna v našich zeměpisných končinách má její konzumace dlouhou tradici. Například v 16. a 17. století u nás patřila k nejčastějším jídlům. Proč je dobře, že lidé tuto plodinu v dnešní době znovu začali zařazovat do jídelníčků? 

Obliba pohanky v posledních letech stoupá. Zdravím nabitá a bezlepková surovina je pro mnohé lidi novinkou. Pravda ale je, že zrovna v našich zeměpisných končinách má její konzumace dlouhou tradici.

Například v 16. a 17. století u nás patřila k nejčastějším jídlům. Proč je dobře, že lidé tuto plodinu v dnešní době znovu začali zařazovat do jídelníčků? Pohanka je zcela bez lepku, a proto si ji mohou bez obav dopřávat také celiaci a lidé trpící alergií na lepek. Zvlášť bohatá je na vitaminy skupiny B, ale najdeme v ní také vitaminy C a E. Kromě vitaminů obsahuje tato potravina vysoké množství různých aminokyselin. Pro lidské zdraví je zvlášť důležitá esenciální aminokyselina zvaná lysin. Protože ten si lidské tělo nedokáže samo vyrobit, je nutné jej přijímat v potravě. Právě pohanka je k tomu ideální.

Tato aminokyselina je důležitá mimo jiné pro správné budování svalové hmoty, takže hraje důležitou roli při rekonvalescenci po různých operativních zákrocích nebo zraněních. Zejména kvůli vyššímu obsahu lysinu by pohanku měli konzumovat častěji lidé, kteří trpí opary. S jejich prevencí totiž lysin dokáže pomoci.

Další ceněnou látkou, která je v pohance obsažena ve vysokém množství, je rutin. Mezi jeho největší zdravotní přínosy patří schopnost zpevňovat cévní stěny a zvyšovat jejich pružnost. Všichni, kdo chtějí mít zdravý oběhový systém, by proto na pohanku neměli zapomínat.

Pohanka má v kuchyni všestranné použití, proto se v široké škále jejího využití dá najít recept téměř pro každého. Vařená pohanka ve formě krup se může kombinovat s dušenou či syrovou zeleninou. Přidává se do polévek, lze ji kombinovat s houbami v podobě pohankového kuby nebo ji můžete smíchat s rýží a ovocem a připravit ji nasladko. 

Doporučujeme


v-pripade-chronickych-infekci-mohou-pomoci-autovakciny.jpg

V případě chronických infekcí mohou pomoci autovakcíny

16.11.2018Trpíte opakovanými záněty dýchacích cest nebo močového měchýře? Pokud jde o akutní zánětlivé onemocnění, určitě je na místě léčba antibiotiky. V poslední době ale často dochází k jejich nadužívání, čímž se zvyšuje odolnost bakterií a antibiotika tak přestávají být účinná. Jejich dlouhodobé užívání má navíc negativní dopad na vaši mikroflóru, kde ničí „dobré“ bakterie, a narušuje tak celý imunitní systém. Jestliže se vám některé infekce často vracejí, můžete si nechat připravit autovakcínu, která posiluje aktivitu imunitního systému proti konkrétnímu původci vašeho onemocnění. Její hlavní výhodou je, že na rozdíl od antibiotik neničí ostatní bakterie v těle.
renatin-blog-velikonoce-se-blizi-aneb-co-zaseju-to-sklizim.png

Renatin blog: Velikonoce se blíží aneb Co zaseju, to sklízím

23.03.2018Jasně že si můžete pořídit velikonoční výzdobu v obchodě. Ale není větší potěšení, když si vypěstujete a vyrobíte jarní dekorace po svém? Zvlášť s dětmi či vnoučaty pak můžete radost z vlastního díla znásobit. Já se tradičně pustím do těchto krás...
osvojte-si-lasku-k-jidlu-a-neplytvani.png

Osvojte si lásku k jídlu a neplýtvání

18.04.2018Životní styl „zero waste“ neboli život bez odpadu je poslední dobou na vzestupu. Jak název této filozofie napovídá, ideálem je nulový odpad. Snaha o prevenci a omezení plýtvání má za cíl ovlivnit vyčerpávání přírodních zdrojů a alarmující znečištění planety, které ohrožuje zdraví lidí, zvířat a rostlin. Základem je opětovné využívání všech možných zdrojů, s nimiž se v životě potkáváme. Co to znamená v praxi?