Tento web využívá soubory cookies k poskytování služeb, shromažďování dat o návštěvnosti a personalizaci reklam. S používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací
Zdraví národaČlánkyNeobjasněné zdravotní potíže? Na vině může být potravinová intolerance
neobjasnene-zdravotni-potize-na-vine-muze-byt-potravinova-intolerance.jpg

Neobjasněné zdravotní potíže? Na vině může být potravinová intolerance

Zveřejněno: 05.10.2018

Zažívací problémy, bolesti hlavy a kloubů, akné, únava. Seznam potíží, které může způsobovat potravinová intolerance, je však mnohem delší. Málokdo by hádal, že může být příčinou i takových problémů jako nespavost, snížená imunita, úzkostné stavy či deprese. Spolehlivou metodou k odhalení potravinové intolerance je krevní test, který identifikuje konkrétní problematické potraviny a umožní tak další léčbu.

Potravinová intolerance je nesnášenlivost nebo přecitlivělost organismu na určitou složku potravy, která je způsobena nedostatkem vhodných trávicích enzymů v zažívacím traktu. Nejedná se ale o alergii, při níž organismus reaguje na alergeny v podstatě okamžitě, potravinová intolerance se projeví až po delší době. „Potravinové alergie je mnohem snazší rozpoznat, protože alergická reakce se obvykle dostavuje do několika minut, maximálně dvě hodiny po požití alergenu. Symptomy potravinové intolerance oproti tomu nastupují až po několika hodinách, dnech, nebo dokonce týdnech od konzumace problematické potraviny,“ vysvětluje MUDr. Marek Antoš z naší pražské laboratoře SYNLAB a dodává, že to představuje hlavní důvod, proč si většina lidí své problémy s danou potravinou vůbec nemusí spojit.

Na vině je genetika i špatně zvolená strava

Nesnášenlivost některých potravin je buďto dána geneticky, nebo si za ni můžeme sami špatným jídelníčkem. Přejídání, nevhodné úpravy jídla jako například smažení a kombinace více potravin s vysokým obsahem tuků, sacharidů a proteinů najednou můžou za to, že tělo nezvládá produkovat dostatek trávicích enzymů, které přijímanou potravu zpracovávají. Občas může být na vině i nedostatečné rozžvýkání potravy.

Problematický lepek a laktóza

Mezi potraviny, které nejčastěji vyvolávají intoleranci, patří kravské mléko a obiloviny – konkrétně jde o intoleranci laktózy a lepku. Potíže však může způsobovat i celá řada dalších potravin, jako jsou různé druhy ovoce, zeleniny, oříšků nebo masa.

Snížená schopnost trávení laktózy se podle celosvětových statistik v různé míře objevuje zhruba u pětašedesáti procent populace, intolerancí lepku trpí přibližně šest procent lidí. Zajímavostí je, že vysokou toleranci vůči laktóze mají severoevropské národy, zatímco američtí indiáni a Eskymáci schopnost trávit laktózu zcela postrádají.

Jak zjistit potravinovou intoleranci

Nejspolehlivější metodou, jak odhalit problematické potraviny, je krevní test , který vám do týdne poskytne jasné výsledky. „V laboratořích SYNLAB máme k dispozici testy dva, jeden testuje krev na 108 potravinových alergenů, a druhý, rozsáhlejší na 216 potenciálních škodlivin. Intoleranci je ale možné testovat i u řady dalších látek, jako jsou různá léčiva nebo barviva,“ uvádí MUDr. Marek Antoš. Test je vhodný pro všechny, kteří u sebe pozorují výše uvedené příznaky typické pro potravinovou intoleranci, a přitom jim nebylo diagnostikováno jiné onemocnění.

Léčba eliminačním jídelníčkem

Jakmile zjistíte, jaké potraviny vám způsobují potíže, vyřaďte je ze svého jídelníčku a nahraďte je jinou adekvátní potravinou z hlediska živin. Základem všeho je vyváženost, tedy aby nedošlo k nutriční podvýživě a tělo mělo stále dostatek vitamínů a minerálů. O tom, jak je vhodné kompenzovat chybějící složky potravy odpovídající náhradou, je dobré se poradit s výživovým odborníkem a nechat si vypracovat osobní eliminační jídelníček.

Problematické potraviny je potřeba vyřadit alespoň na dobu tří měsíců, první pocit úlevy by se přitom měl dostavit po několika týdnech. Vyřazení problematických potravin z jídelníčku je zatím jedinou možností léčby potravinové intolerance. V některých případech dojde po určité době k samovolné nápravě funkcí organismu, a tak je možné začít potraviny znovu konzumovat, jindy musí být vyloučení z jídelníčku trvalé.

Čím nahradit nejčastější škůdce?

Mléko i obiloviny jsou sice významným zdrojem živin, i tak ale existuje řada potravin, které je mohou nahradit. V případě kravského mléka jde jak o živočišné náhrady, tedy mléko kozí, ovčí nebo buvolí, tak i o rostlinné alternativy – mléko sójové, rýžové, kokosové a další. Při hledání náhrady za kravské mléko může v některých případech vzniknout intolerance i vůči mléku jiných přežvýkavců, proto je doporučujeme konzumovat jen po přechodnou dobu a pravidelně je v dietě střídat.

Co se lepku týče, je nejvíce obsažen v pšenici, žitu a ječmeni. Některé obiloviny ale lepek neobsahují vůbec –jde například o rýži, kukuřici, pohanku nebo proso. Další významnou bezlepkovou plodinou jsou brambory. V dnešní době už je bezlepková strava poměrně dobře dostupná a na pultech obchodů narazíte i na různé druhy bezlepkového pečiva. Snadno se dají sehnat také základní suroviny na domácí pečení.

Krevní test potravinových intolerancí si můžete nechat udělat bez objednání a bez čekání na jakémkoliv našem odběrovém pracovišti SYNLAB. Cena vyšetření 108 potravinových alergenů je 4.100 Kč, 216 potravinových alergenů je 6.500 Kč.

Mohlo by Vás zajímat:

Co byste měli vědět o laktózové intoleranci

Celiakie - mnoho Čechů vůbec neví, že tuto nemoc má

Doporučujeme


nedostatkem-testosteronu-trpi-krome-padesatniku-i-cim-dal-vice-mladych-muzu.jpg

Nedostatkem testosteronu trpí kromě padesátníků i čím dál více mladých mužů

22.01.2019Syndrom nedostatku testosteronu neboli mužský „přechod“ je v mnohém podobný ženskému klimakteriu. K jeho nástupu dochází zpravidla mezi 45. a 60. rokem věku, kdy hladina tohoto hormonu může klesnout až o 70 %. Stále častěji však jeho nedostatkem trpí i mladší muži. Kromě přirozeného procesu stárnutí má na výši hladiny testosteronu v krvi vliv také řada externích faktorů, například stres nebo špatná strava. Právě zdravá životospráva je tak základní cestou, jak mohou muži množství tohoto hormonu pozitivně ovlivnit a snížit tím související zdravotní rizika, mezi která vedle pocitu únavy, ztráty síly či sklonům k přibírání v oblasti břicha patří i závažná onemocnění jako cukrovka či onemocnění srdce.
rakytnik-je-zasobarna-vitaminu-a-posiluje-imunitu.png

Rakytník je zásobárna vitaminů a posiluje imunitu

11.09.2017Jeho latinský název Hippophae má původ ve staré řečtině a zjednodušeně znamená „třpytící se kůň“. Podle pověstí se prý koňům pasoucím se poblíž této dřeviny výborně dařilo a měli krásně lesklou srst. V Rusku mu přezdívají „sibiřský zázrak“ a v tradiční tibetské medicíně patří k oblíbeným prostředkům k regeneraci těla. Jeho plody si ale můžete natrhat i u nás. 
soutez-ukaz-knir-o-5-phi-testu.jpg

Soutěž „Ukaž knír“ o 5 PHI testů

14.11.2018Listopad je již tradičně měsícem boje proti rakovině prostaty, kterou v České republice ročně onemocní téměř 8 000 mužů. U této příležitosti si pánové po celém světě pečlivě pěstují svůj knír, čímž dávají najevo, že jsou součástí hnutí, které se snaží změnit tvář mužského zdraví k lepšímu. SYNLAB tuto iniciativu podporuje, a proto vyhlašujeme soutěž o pět testů PHI, které slouží k určení indexu zdravé prostaty.