Tento web využívá soubory cookies k poskytování služeb, shromažďování dat o návštěvnosti a personalizaci reklam. S používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací
Zdraví národaČlánkyNejlepší podzimní dobroty z řepy
nejlepsi-podzimni-dobroty-z-repy.png

Nejlepší podzimní dobroty z řepy

Zveřejněno: 03.11.2017

Červená řepa je královnou zdraví podzimního období. V kuchyni se s ní dá kouzlit na mnoho zajímavých způsobů. V každém případě doporučujeme věnovat jí v jídelníčku výsadní místo. Doplníte tak vitamin C, kyselinu listovou a draslík. Navíc přispějete k posílení imunity, krvetvorby a pročistíte tělo od škodlivin. Které recepty rozhodně stojí za to vyzkoušet?

Boršč

V hrnci zahřejte 2 lžíce oleje, přidejte 1 nakrájenou cibuli, 50 g anglické slaniny, prolisujte 2 stroužky česneku a orestujte. Přisypte nakrájenou kořenovou zeleninu (100 g mrkve, celeru a petržele), osolte a zvolna restujte. Přidejte 200 g nakrájeného zelí, 1 bramboru a 300 g vařeného hovězího masa nakrájeného na kostky. Podlijte hovězím vývarem a vložte celé koření (pepř, bobkový list, nové koření). Vařte do změknutí zeleniny. Nakonec přidejte 300 g loupaných rajčat z plechovky, 300 g očištěné, oloupané a nahrubo nastrouhané řepy a ještě chvíli povařte. Dochuťte citronovou šťávou a ozdobte zakysanou smetanou.

Pečená řepa se špenátem

Řepu očistěte, nakrájejte na měsíčky a vyskládejte do pekáče. Osolte, opepřete a pokapejte olivovým olejem. Navrch přidejte několik snítek tymiánu a pečte v troubě zhruba 40 minut. Potom povrch pokryjte čerstvým špenátem a rozdrobeným sýrem feta. Zakápněte olejem a dejte ještě na 10 minut zapéct.

Marinovaná řepa s čerstvým sýrem

Nejdříve si připravte marinádu. Vinný ocet (2 lžíce) svařte se solí (2 špetky) a cukrem (1 lžíce). Přidejte pepř, tymián, 2 lžíce květového medu, 100 ml olivového oleje, 3 lžíce pomerančového džusu a 1 lžíci sójové omáčky. Nastrouhejte cca 3 cm kousek čerstvého zázvoru, vymačkejte z něj šťávu, přidejte do směsi a vše smíchejte. Marinádu nalijte do sáčku a naložte do ní tenké plátky očištěné řepy. Nechte uležet aspoň 12 hodin. Carpaccio z řepy pak naaranžujte na talíř, rozdrobte na něj čerstvý sýr a nasucho opražená piniová semínka.

Doporučujeme


renatin-blog-co-jsem-se-naucila-pro-dobrou-naladu.png

Renatin blog: Co jsem se naučila pro dobrou náladu

09.02.2018Dlouhá léta jsem se profesně věnovala cílové skupině náctiletých, pro něž je ono magické „být sám sebou“ jedním z velkých úkolů, kterými mají v tomto ožehavém období projít. Člověk je stíhán myšlenkami, co by ne/měl, ne/chtěl a jak moc je jeho pravé já ovlivněno rodinou, kamarády a dalšími vzory.
rakytnik-je-zasobarna-vitaminu-a-posiluje-imunitu.png

Rakytník je zásobárna vitaminů a posiluje imunitu

11.09.2017Jeho latinský název Hippophae má původ ve staré řečtině a zjednodušeně znamená „třpytící se kůň“. Podle pověstí se prý koňům pasoucím se poblíž této dřeviny výborně dařilo a měli krásně lesklou srst. V Rusku mu přezdívají „sibiřský zázrak“ a v tradiční tibetské medicíně patří k oblíbeným prostředkům k regeneraci těla. Jeho plody si ale můžete natrhat i u nás. 
renatin-blog-velikonoce-se-blizi-aneb-co-zaseju-to-sklizim.png

Renatin blog: Velikonoce se blíží aneb Co zaseju, to sklízím

23.03.2018Jasně že si můžete pořídit velikonoční výzdobu v obchodě. Ale není větší potěšení, když si vypěstujete a vyrobíte jarní dekorace po svém? Zvlášť s dětmi či vnoučaty pak můžete radost z vlastního díla znásobit. Já se tradičně pustím do těchto krás...