Tento web využívá soubory cookies k poskytování služeb, shromažďování dat o návštěvnosti a personalizaci reklam. S používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací
Zdraví národaČlánkyNejlepší podzimní dobroty z řepy
nejlepsi-podzimni-dobroty-z-repy.png

Nejlepší podzimní dobroty z řepy

Zveřejněno: 03.11.2017

Červená řepa je královnou zdraví podzimního období. V kuchyni se s ní dá kouzlit na mnoho zajímavých způsobů. V každém případě doporučujeme věnovat jí v jídelníčku výsadní místo. Doplníte tak vitamin C, kyselinu listovou a draslík. Navíc přispějete k posílení imunity, krvetvorby a pročistíte tělo od škodlivin. Které recepty rozhodně stojí za to vyzkoušet?

Boršč

V hrnci zahřejte 2 lžíce oleje, přidejte 1 nakrájenou cibuli, 50 g anglické slaniny, prolisujte 2 stroužky česneku a orestujte. Přisypte nakrájenou kořenovou zeleninu (100 g mrkve, celeru a petržele), osolte a zvolna restujte. Přidejte 200 g nakrájeného zelí, 1 bramboru a 300 g vařeného hovězího masa nakrájeného na kostky. Podlijte hovězím vývarem a vložte celé koření (pepř, bobkový list, nové koření). Vařte do změknutí zeleniny. Nakonec přidejte 300 g loupaných rajčat z plechovky, 300 g očištěné, oloupané a nahrubo nastrouhané řepy a ještě chvíli povařte. Dochuťte citronovou šťávou a ozdobte zakysanou smetanou.

Pečená řepa se špenátem

Řepu očistěte, nakrájejte na měsíčky a vyskládejte do pekáče. Osolte, opepřete a pokapejte olivovým olejem. Navrch přidejte několik snítek tymiánu a pečte v troubě zhruba 40 minut. Potom povrch pokryjte čerstvým špenátem a rozdrobeným sýrem feta. Zakápněte olejem a dejte ještě na 10 minut zapéct.

Marinovaná řepa s čerstvým sýrem

Nejdříve si připravte marinádu. Vinný ocet (2 lžíce) svařte se solí (2 špetky) a cukrem (1 lžíce). Přidejte pepř, tymián, 2 lžíce květového medu, 100 ml olivového oleje, 3 lžíce pomerančového džusu a 1 lžíci sójové omáčky. Nastrouhejte cca 3 cm kousek čerstvého zázvoru, vymačkejte z něj šťávu, přidejte do směsi a vše smíchejte. Marinádu nalijte do sáčku a naložte do ní tenké plátky očištěné řepy. Nechte uležet aspoň 12 hodin. Carpaccio z řepy pak naaranžujte na talíř, rozdrobte na něj čerstvý sýr a nasucho opražená piniová semínka.

Doporučujeme


podcenovany-supervitamin-d-nam-chybi-predevsim-v-zime.jpg

Podceňovaný supervitamín D nám chybí především v zimě

19.11.2018Podle výzkumu Státního zdravotního ústavu chybí vitamín D drtivé většině české populace. Přitom právě „déčko“ chrání naše tělo před infekcemi a běžnými i chronickými nemocemi. Dostatečné množství vitamínu D přispívá ke zdravé funkci srdce, mozku a k dobrému trávení. Nejnovější výzkumy navíc ukazují, že nízká hladina tohoto vitamínu může zvyšovat riziko infarktu a mít negativní vliv na plodnost.
renatin-blog-co-jsem-se-naucila-pro-dobrou-naladu.png

Renatin blog: Co jsem se naučila pro dobrou náladu

09.02.2018Dlouhá léta jsem se profesně věnovala cílové skupině náctiletých, pro něž je ono magické „být sám sebou“ jedním z velkých úkolů, kterými mají v tomto ožehavém období projít. Člověk je stíhán myšlenkami, co by ne/měl, ne/chtěl a jak moc je jeho pravé já ovlivněno rodinou, kamarády a dalšími vzory.
bylinka-kterou-si-nespletete-kontryhel.png

Bylinka, kterou si nespletete. Kontryhel!

08.06.2018Právě v tomto období je v rozkvětu kontryhel obecný, pro jehož anglický název „Our Lady's Mantle“ (plášť Panny Marie) byly inspirací listy, na nichž se třpytí kapky rosy či deště. Ve středověku se tyto malé drahokamy považovaly za „nebeskou vodu“ a využití nacházely v alchymii. Odtud pochází latinské jméno kontryhelu – Alchemilla. Tato tradiční léčivka je oblíbená hlavně u žen.