Tento web využívá soubory cookies k poskytování služeb, shromažďování dat o návštěvnosti a personalizaci reklam. S používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací
Zdraví národaČlánkyNasbírejte si šípky – v chladných měsících vám dodají vitamin C
nasbirejte-si-sipky-v-chladnych-mesicich-vam-dodaji-vitamin-c.jpg

Nasbírejte si šípky – v chladných měsících vám dodají vitamin C

Zveřejněno: 23.09.2016

Koncem září začíná doba ideální ke sběru šípků. Červené bobulky jsou doslova napěchované vitaminem C, ale najdete v nich také vitaminy skupiny B a provitamin A. Z minerálních látek jsou šípky bohaté na draslík a hořčík. Jak je uchovat, abychom z jejich síly mohli těžit i v zimě? 

Koncem září začíná doba ideální ke sběru šípků. Červené bobulky jsou doslova napěchované vitaminem C, ale najdete v nich také vitaminy skupiny B a provitamin A. Z minerálních látek jsou šípky bohaté na draslík a hořčík. Jak je uchovat, abychom z jejich síly mohli těžit i v zimě?

Nejznámější způsob je sušení, například tradičním způsobem na plechu nebo v dřevěné lísce vyložené papírem. Pokud máte sušičku na ovoce, dá se to rychleji zvládnout i v ní. A další možností je nasušit plody v troubě. V takovém případě byste ale měli nechat její dvířka otevřená a teplotu udržovat pouze kolem 55 °C. Správně usušený šípek by si měl zachovat svou červenou až tmavě rudou barvu, rozhodně by neměl být tmavý či dokonce černý.

Nejjednodušší způsob, jak v chladných měsících dostat z usušených šípků do organismu látky prospěšné zdraví, je popíjet šípkový čaj. Zhruba 20 gramů sušených šípků se vhodí do litru vody, uvaří se a nechá vylouhovat. Pomalejší varianta, kterou někteří označují za šetrnější, je, když stejné množství sušených šípků necháte louhovat v litru teplé vody přes noc. Těsně před tím, než chcete čaj pít, zahřejte nálev na teplotu kousek pod bod varu. Z vlastnoručně nasbíraných šípků ale můžete připravit také sirup nebo marmeládu. 

Doporučujeme


dokonala-dvojice-jahody-a-rebarbora.png

Dokonalá dvojice? Jahody a rebarbora!

25.05.2018Zhruba od poloviny května začíná sezóna rebarbory – zeleniny pro fajnšmekry. Zajímavá je tím, že i když chutná nakysle a zpracovává se jako ovoce, jedná se ve skutečnosti o zeleninu. A ne ledajakou.
kocky-a-ledviny-proc-je-nutna-preventivni-pece.jpg

Kočky a ledviny – proč je nutná preventivní péče?

13.07.2018Kočky se nebojí žádné šarvátky a většinou z nich také vyváznou bez úhony, jako by doopravdy měly devět životů. Jednu neviditelnou slabinu ale sdílejí všechny z nich – ledviny, respektive závažné onemocnění ledvin, které může vyústit až v jejich kompletní selhání. Zákeřnost tohoto onemocnění spočívá v tom, že jeho příznaky jsou viditelné až ve chvíli, kdy už je pozdě. Spolehlivým způsobem, jak toto onemocnění včas odhalit, je laboratorní test krve nebo moči.
renatin-blog-6-tipu-pro-perfektni-piknik.png

Renatin blog: 6 tipů pro perfektní piknik

03.05.2018Podle mě se dá „rozbít deka“ téměř všude, kde je zeleň, dobrý výhled a čerstvý vzduch. S oblibou piknikuji klidně jen pár kroků od domu, nevadí mi ruch města, ale své kouzlo má i romantický zámecký park nebo louka v přírodě.