Tento web využívá soubory cookies k poskytování služeb, shromažďování dat o návštěvnosti a personalizaci reklam. S používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací
Zdraví národaČlánkyNadměrný příjem kuchyňské soli je rizikovější, než si řada lidí myslí
nadmerny-prijem-kuchynske-soli-je-rizikovejsi-nez-si-rada-lidi-mysli.jpg

Nadměrný příjem kuchyňské soli je rizikovější, než si řada lidí myslí

Zveřejněno: 10.09.2014

Zatímco Světová zdravotnická organizace doporučuje dospělým přijmout denně maximálně cca 5 gramů soli, průměrný denní příjem soli na osobu se v ČR pohybuje okolo 15 gramů. Zvýšený příjem soli je přitom ze zdravotního hlediska velmi rizikový. Nadměrný příjem sodíku, který se v kuchyňské soli neboli v chloridu sodném vyskytuje, se totiž podílí na zvyšování krevního tlaku a ten může zapříčinit vážná kardiovaskulární onemocnění.

Kardiovaskulární choroby jsou v ČR nejčastější příčinou úmrtí. Přesto bohužel většina lidí stále podceňuje závažnost rizik spojených se vznikem těchto onemocnění a dělá pro prevenci méně, než by se mělo. Jedním z významných faktorů, které se podílí na zvyšování krevního tlaku a tím přispívají k rozvoji nemocí srdce a cév, je nadměrná konzumace soli. Z výsledků národní studie Státního zdravotního ústavu vyšli Češi jako skuteční “přeborníci“ ve spotřebě soli. V Evropě konzumují víc soli než Češi už jen Turci, Maďaři, Chorvati a Makedonci.

Největší množství soli se nám do organismu nedostane tak, že bychom si sami přisolili hotový pokrm. Sůl nejčastěji nevědomky přijímáme už v samotných potravinách. Mezi ty s nejvyšším obsahem soli patří uzeniny, tavené a plísňové sýry, slané pečivo, smažené bramborové lupínky, ale také různé instantní polévky, vakuově balená předpřipravená jídla, bujóny, konzervy, paštiky a nakládané potraviny jako například olivy nebo okurky. Kvůli současným stravovacím návykům je proto nedostatek sodíku v organismu problém, se kterým se v české populaci téměř nesetkáme.

Naopak nadbytek sodíku je poměrně častý jev, o kterém bohužel řada lidí ani nemusí vědět až do chvíle, než se dostaví zdravotní problémy. Nadbytek sodíku v organismu způsobuje zadržování tekutin v těle, které je následně příčinou vysokého krevního tlaku. Hypertenze pak přímo souvisí se zvýšeným rizikem vzniku kardiovaskulárních chorob, jako je například infarkt nebo mrtvice.

Chcete-li snížit příjem sodíku, jezte hodně syrového ovoce a zeleniny a omezte spotřebu konzervovaných a instantních výrobků. Místo klasické soli zkuste uvařená jídla dochutit česnekem, cibulí, citrónem nebo čerstvými bylinkami. Místo slaného pečiva zkuste mlsat nesolené ořechy nebo semínka. Konzumujete-li větší množství sodíku (tedy soli), doporučují odborníci dbát i na dostatečný přísun draslíku, který ve srovnání se sodíkem naopak krevní tlak snižuje. Mezi potraviny s vyšším obsahem draslíku patří banány, vařené brambory, rajčata, luštěniny a houby.

Chcete-li vědět, jak vysokou hladinu sodíku, draslíku a dalších klíčových minerálů, v těle máte, nechte se až do konce září zdarma otestovat v rámci projektu Zdraví národa společnosti synlab. Seznam testovacích míst najdete zde: http://www.zdravinaroda.cz/seznam-spolupracujicich-lekaru  

Doporučujeme


personalizovana-medicina-jako-pomocnik-v-onkologii.png

Personalizovaná medicína jako pomocník v onkologii

20.11.2018Každý člověk je jedinečný, a tak se může stát, že různí pacienti se stejnou nemocí reagují na shodnou léčbu jinak. Účinky léčby totiž značně ovlivňují individuální charakteristiky jednotlivých lidí, jako jsou genetické dispozice nebo celkový zdravotní stav. Personalizovaná medicína je obor, který se cíleně zaměřuje na jednotlivce a snaží se upravit léčebné a diagnostické postupy tak, aby byly ušity na míru konkrétnímu pacientovi, a tím pádem byly účinnější. Výrazně pomáhá zejména v onkologické terapii.
zloutenka-c-skryta-hrozba-kterou-je-nutne-vcas-odhalit.jpg

Žloutenka C – skrytá hrozba, kterou je nutné včas odhalit

07.09.2018Žloutenka je nebezpečným virovým onemocněním, které může skončit až smrtí. Nejznámější jsou typy A, B a C. Zejména u hepatitidy C se v posledních letech zjišťuje, že je mnohem rozšířenější, než se dosud předpokládalo. Není totiž podle vnějších příznaků snadno odhalitelná a vyskytuje se i mimo tradiční rizikové skupiny, jako jsou drogově závislí. Zpozornět by měli především lidé, kteří dostali darovanou krev před rokem 1992, kdy se žloutenka C teprve začala diagnostikovat. Pokud je dlouhou dobu neléčená, způsobuje vážné poškození jater, které může vést až k úmrtí. Spolehlivě ji lze odhalit jen pomocí krevních testů.
rakytnik-je-zasobarna-vitaminu-a-posiluje-imunitu.png

Rakytník je zásobárna vitaminů a posiluje imunitu

11.09.2017Jeho latinský název Hippophae má původ ve staré řečtině a zjednodušeně znamená „třpytící se kůň“. Podle pověstí se prý koňům pasoucím se poblíž této dřeviny výborně dařilo a měli krásně lesklou srst. V Rusku mu přezdívají „sibiřský zázrak“ a v tradiční tibetské medicíně patří k oblíbeným prostředkům k regeneraci těla. Jeho plody si ale můžete natrhat i u nás.