Tento web využívá soubory cookies k poskytování služeb, shromažďování dat o návštěvnosti a personalizaci reklam. S používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací
Zdraví národaČlánkyNabijte se energií česneku s medvědí silou!
nabijte-se-energii-cesneku-s-medvedi-silou.png

Nabijte se energií česneku s medvědí silou!

Zveřejněno: 17.03.2017

Za své jméno tahle typická jarní bylina údajně vděčí právě medvědům, kteří po dlouhém zimním spánku její lístky s životodárnou silou vyhledávají. 

Za své jméno tahle typická jarní bylina údajně vděčí právě medvědům, kteří po dlouhém zimním spánku její lístky s životodárnou silou vyhledávají.

Medvědí česnek podporuje trávení a pomáhá ničit střevní parazity. Kvůli silně antibakteriálnímu allicinu se užívá při chřipce, angíně a nachlazení. Allicin je účinný také v boji proti prvokům Trichomonas vaginalis, kteří mohou za kvasinková onemocnění.

Bylinka obsahuje také významnou dávku vitaminu C. Pro srovnání: ve 100 g je ho zhruba kolem 150 mg oproti pouhým 4 mg, které má jablko o stejné hmotnosti. Jak dostat maximum prospěšných látek z tohoto jarního životabudiče? Nejlépe začerstva, nasekáním listů do studených i teplých pokrmů. Zacházejte s ním například jako s rukolou, polníčkem či špenátem. Perfektní je do pomazánek, salátů, polévek... Medvědí česnek lze i usušit, ale byla by škoda přijít o jeho typickou vůni.

Pozor! Máte jen omezenou dobu, kdy si tuto pochoutku můžete užít. Její sezóna začíná na přelomu února a března a končí v květnu. Seženete ji na trhu či v supermarketu nebo si ji zajděte sami nasbírat do vlhkých stinných lesů, hlavně lužních. Medvědí česnek poznáte podle typicky štiplavé vůně. Doma ho zamrazte do zásoby nebo z něj udělejte skvělé pesto. Jak? Rozmixujte medvědí česnek, kešu oříšky, olivový olej, jemně nastrouhaný parmezán a sůl.

TIP: Ocitli jste se na místě, které vám připomíná lán konvalinek, ale bez zvonkovitých květů? Pokud se zrovna nenacházíte v přírodní rezervaci (tam hrozí pokuta!), můžete se rovnou pustit do sklizně. Rozhodně se však důkladně přesvědčte, že cítíte česnekový odér (promnutím lístků mezi prsty). Konvalinky jsou totiž jedovaté a případná záměna jejich listů za medvědí česnek by neskončila dobře.

Věděli jste, že... Výhodou medvědího česneku je fakt, že i když chutná a voní jako ten klasický, po jeho konzumaci rozhodně nebudete tak silně cítit.   

První jarní byliny, jako mladá kopřiva, medvědí česnek a pampeliška, nastartují organismus po dlouhé zimě

Tipy pro zdravé vaření

Doporučujeme


renatin-blog-10-duvodu-proc-miluju-leto.png

Renatin blog: 10 důvodů, proč miluju léto

27.06.2018Že je sluníčko důležité pro tvorbu vitaminu D, už všichni víme. :-) Pro mě je léto hlavně o emocích, pocitech a zážitcích, které mi pak dokážou proslunit další dny. Když se řekne léto, běží mi hlavou...
proc-ma-pro-vas-laboratorni-vysetreni-smysl.png

Proč má pro vás laboratorní vyšetření smysl

24.04.2018Berete návštěvu lékaře spojenou s laboratorním vyšetřením jako nutnost nebo běžnou rutinu? Možná netušíte, jak cenné údaje o vašem těle může poskytnout, co se děje v zákulisí odběrového pracoviště a jak můžete výsledek vyšetření sami ovlivnit.
jak-promenit-prilohu-ve-skvely-hlavni-chod.png

Jak proměnit přílohu ve skvělý hlavní chod

16.02.2018Spousta lidí má zeleninu zažitou jako přílohu k masu nebo součást salátu. Přitom obzvlášť v zimě se s ní dá kouzlit na nejrůznější způsoby. Zaměřte se na druhy, které jsou u nás doma, jako je například růžičková kapusta, červená řepa, mrkev či celer. A protože bychom měli denně sníst kolem 400 gramů zeleniny, je skvělý nápad připravit si ji jako hlavní chod. Naše recepty zasytí, zahřejí a zároveň dodají potřebné živiny.