Tento web využívá soubory cookies k poskytování služeb, shromažďování dat o návštěvnosti a personalizaci reklam. S používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací
Zdraví národaČlánkyMýty rozšířené o potravinách – je hnědý cukr zdravější než bílý?
myty-rozsirene-o-potravinach-je-hnedy-cukr-zdravejsi-nez-bily.jpg

Mýty rozšířené o potravinách – je hnědý cukr zdravější než bílý?

Zveřejněno: 19.01.2015

Stále víc lidí se dnes začíná zajímat o zásady zdravé výživy. Bohužel tento trend už zaregistrovali i obchodníci a snaží se v nakupujících všemožně vyvolat dojem, že zrovna jejich výrobky jsou ty nejzdravější. Myslíte si, že hnědý cukr je automaticky zdravější než hnědý? A co když to tak není? 

Hnědý cukr je zdravější než rafinovaný bílý

Energeticky jsou na tom hnědý a bílý cukr stejně. Tedy úplně přesně řečeno má sice hnědý cukr o něco méně kalorií než bílý, ale je to tak zanedbatelný rozdíl, že v celkovém energetickém příjmu to vůbec nehraje roli. Bílý cukr se vyrábí takzvanou rafinací. Při ní se odstraňují nežádoucí příměsi z cukrové hmoty. Tedy i vitamínů, minerálů, ale třeba i zbytky hnojiv. Nerafinovaný hnědý cukr, který obsahuje třtinovou melasu, sice nějaké množství vitamínů a minerálních látek obsahuje, ale vážně se jedná o tak minimální množství, že rozdíl ve srovnání s bílým cukrem je zanedbatelný.

Tmavé pečivo je celozrnné a zdravější

Z hlediska prevence mnoha civilizačních chorob doporučují odborníci zvýšení příjmu vlákniny, a proto i upřednostňovat celozrnné výrobky. Většina nakupujících se ovšem mylně domnívá, že veškeré pečivo tmavší barvy je automaticky celozrnné. Tak tomu ale není. Tmavou barvu totiž pečivo může získat i díky způsobu pražení ječmene nebo žita či díky přídavku karamelové složky či kávoviny. Takovéto pečivo ale vůbec nemusí být celozrnné. Pokud si chcete být jistí, že kupujete celozrnné pekařské výrobky, podívejte se na jejich složení. Pokud se ve složení uvádí na prvním místě hladká mouka a celozrnná až na druhém nebo třetím, nejedná se o celozrnný výrobek.

Označení CZ na obalu znamená české maso

Řada spotřebitelů chce dnes podporovat lokální chovatele, a proto se čím dál víc lidí hledá na etiketách potravin místo původu. Podle informací Ministerstva zemědělství ale označení CZ v případě masa a masných výrobků neznamená, že se jedná o maso v České republice chovaných zvířat. Zkratka CZ znamená, že se tohle maso na území České republiky naposledy zpracovávalo. Tedy, že ho zde třeba pouze vakuově zabalili nebo namleli. 

Doporučujeme


renatin-blog-poznejte-me-overene-pecovatele-o-zdravou-pokozku.png

Renatin blog: Poznejte mé ověřené pečovatele o zdravou pokožku

08.04.2018Atopický ekzém, akné, lupénka... Pokud máte štěstí, o těchto kožních problémech jste možná jen slyšeli. Kdo je zažil na vlastní kůži, ví, jak jsou úporné. Omezují nejen fyzicky, ale i psychicky. Člověk se za ně jednoduše stydí.
jak-se-chranit-pred-nemocemi-spinavych-rukou.png

Jak se chránit před nemocemi špinavých rukou

29.01.2018Vedli nás k tomu už od dětství: umyj si ruce před jídlem a po použití toalety. Pokud jste si tuto vštěpovanou radu vzali k srdci, dobře pro vás. Výrazně tím omezujete riziko řady vážných nemocí. Chřipka, žloutenka typu A, toxoplazmóza, listerióza, ale i běžnější rýma a nachlazení se vám můžou vyhnout, pokud věnujete pouhých 20 vteřin této základní hygieně.
4-tipy-pro-posileni-imunity-s-vitaminem-d.png

4 tipy pro posílení imunity s vitaminem D

06.02.2018Také vám v zimě chybí sluníčko? Má vliv nejen na psychickou pohodu, ale i na tělesnou kondici.