Tento web využívá soubory cookies k poskytování služeb, shromažďování dat o návštěvnosti a personalizaci reklam. S používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací
Zdraví národaČlánkyMeningokoková nákaza
meningokokova-nakaza.jpg

Meningokoková nákaza

Zveřejněno: 14.10.2014

Meningokoková nákaza nejčastěji postihuje malé děti a dospívající. Alarmující je, že její příznaky jsou shodné s těmi u obyčejné chřipky nebo angíny, ovšem nemoc se velmi prudce rozvíjí a v řadě případů může být dokonce smrtelná. Jak se přenáší a jaké jsou možnosti prevence? 

Bakterie meningokoka se šíří kapénkovou infekcí, tedy vzduchem. Stačí, pokud se pohybujete v blízkosti tzv. bacilonosiče, a nemocí se můžete nakazit. Zhruba 10 % obyvatel v sobě bakterie meningokoka má, ale nemoc se na nich nijak neprojevuje. Takoví lidé jsou ale pro ostatní zdrojem nákazy. Některé výzkumy tvrdí, že člověk je k této nemoci náchylnější v uzavřeném a stísněném prostředí a taky tehdy, pokud je fyzicky nebo psychicky vyčerpán. I proto se nemoc často šíří mezi mladými lidmi, kteří se často dlouho do noci pohybují v klubech nebo na diskotékách. Z toho důvodu se meningokokové nákaze někdy přezdívá nemoc mladých. Riziko ještě stoupá pří sdílení skleniček, pití z jedné lahve nebo při líbání. Mladí lidé mezi 15 – 25 lety jsou ale až druhou nejčastější nakaženou skupinou, na prvním místě jsou malé děti do 5 let.

Loni u nás bylo zaznamenáno asi šedesát případů tohoto onemocnění a z toho čtyři lidé zemřeli. Bohužel příznaky meningokokové nákazy jsou velmi podobné začínající chřipce nebo angíně, a proto rodiče nebo nemocní sami někdy zpočátku nepoznají, o jak závažné onemocnění se jedná. Hlavním rozdílem oproti klasické chřipce je rychlost, s jakou nemoc postupuje. Během pár hodin vyletí horečka vysoko, nemocný je nezvykle malátný a unavený.

Vzhledem k tomu, že meningokoková nákaza může způsobit i selhání orgánů, je důležitá včasná diagnóza. Pokud tedy máte sebemenší podezření, je lepší vyhledat lékařskou pomoc co nejdříve. Laboratorní vyšetření může nemoc potvrdit nebo vyvrátit během velmi krátké doby, lékaři pak nemocnému nasadí antibiotika, případě další podpůrné léčebné prostředky. Léčba nemoci trvá obvykle od několika týdnů až po několik měsíců. V krajním případě, může trvale poškodit některé orgány nebo způsobit nekrózy končetin. Prevencí je zdravý životní styl, posilování imunity a hlavně očkování, které je možné jak u malých dětí, tak u dospělých. Přelomem ve vakcinaci je letos zavedená vakcína proti meningokoku typu B, který je u nás nejčastějším původcem této nemoci a dlouho proti němu očkování neexistovalo. Jedná se ovšem o očkování na vyžádání, které pojišťovny nehradí.

Doporučujeme


chronicka-obstrukcni-plicni-nemoc-hrozi-vsem-kurakum.jpg

Chronická obstrukční plicní nemoc hrozí všem kuřákům

21.11.2018Chronická obstrukční plicní nemoc (CHOPN) je závažné onemocnění plic, při kterém dochází k poruše průchodnosti dýchacích cest. V Česku postihuje přes 8 procent populace. Většinou se týká mužů, ale v posledních letech přibývá i případů u žen. Převážná část postižených osob jsou kuřáci, zbylých zhruba 10 procent představují lidé pracující v prašném prostředí či v prostředí s těkavými chemikáliemi. Výjimečně se nemoc vyskytuje také jako důsledek opakovaných zápalů plic nebo komplikovaného astmatu. Zásadním preventivním opatřením je přestat kouřit.
jak-se-chranit-pred-nemocemi-spinavych-rukou.png

Jak se chránit před nemocemi špinavých rukou

29.01.2018Vedli nás k tomu už od dětství: umyj si ruce před jídlem a po použití toalety. Pokud jste si tuto vštěpovanou radu vzali k srdci, dobře pro vás. Výrazně tím omezujete riziko řady vážných nemocí. Chřipka, žloutenka typu A, toxoplazmóza, listerióza, ale i běžnější rýma a nachlazení se vám můžou vyhnout, pokud věnujete pouhých 20 vteřin této základní hygieně.
jak-promenit-prilohu-ve-skvely-hlavni-chod.png

Jak proměnit přílohu ve skvělý hlavní chod

16.02.2018Spousta lidí má zeleninu zažitou jako přílohu k masu nebo součást salátu. Přitom obzvlášť v zimě se s ní dá kouzlit na nejrůznější způsoby. Zaměřte se na druhy, které jsou u nás doma, jako je například růžičková kapusta, červená řepa, mrkev či celer. A protože bychom měli denně sníst kolem 400 gramů zeleniny, je skvělý nápad připravit si ji jako hlavní chod. Naše recepty zasytí, zahřejí a zároveň dodají potřebné živiny.