Tento web využívá soubory cookies k poskytování služeb, shromažďování dat o návštěvnosti a personalizaci reklam. S používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací
Zdraví národaČlánkyMáte v těle nedostatek minerálů? Jak to zjistit a co s tím
mate-v-tele-nedostatek-mineralu-jak-to-zjistit-a-co-s-tim.jpg

Máte v těle nedostatek minerálů? Jak to zjistit a co s tím

Zveřejněno: 19.03.2014

Chronická únava, padání vlasů, zvýšená nervozita, poruchy paměti, chudokrevnost ale i snížená imunita nebo rozvoj závažných onemocnění jako třeba cukrovka.  Nedostatek minerálů v lidském těle se může projevovat různě. Může být příčinou nejen lehčích obtíží, ale i závažných zdravotních problémů. 

Minerály jsou anorganické látky, které si lidské tělo nedokáže samo vyrobit. Musíme je proto přijímat v potravě, v nápojích nebo ve výjimečných případech ve formě potravinových doplňků. Mezi hlavní minerály potřebné pro správné fungování našeho těla patří železo, hořčík, vápník a zinek. Jak konkrétně poznáte, že trpíte nedostatkem některého z uvedených minerálů?

Železo patří k hlavním stavebním kamenům pro červené krvinky, při výraznějším nedostatku železa proto hrozí chudokrevnost. Vzhledem k tomu, že hlavním zdrojem železa je červené maso a vnitřnosti, jsou jeho nedostatkem ohroženi hlavně vegetariáni. Alternativními zdroji železa jsou luštěniny, ořechy a celá řada ovoce a zeleniny – mj. červená řepa, hlávkový salát, brokolice a meruňky.

Nedostatek hořčíku se projeví únavou, dlouhodobým nedostatkem energie a špatným soustředěním. Extrémně nízká hladina hořčíku pak může způsobovat dokonce svalové křeče. Dle posledních průzkumů trpí z důvodu špatného stravování nedostatkem hořčíku téměř každý třetí obyvatel ČR.  Nejlepší přírodní zdroje hořčíku jsou banány, mandle, tmavá listová zelenina a taky hořká čokoláda.

Vápník je hojně zastoupen v lidských kostech a zubech. Jeho nedostatek proto může vést k osteoporóze (řídnutí kostí) a ke zvýšené kazivosti zubů. Největší spotřebu vápníku mají těhotné ženy, senioři, ale taky dospívající děti. Největším zdrojem vápníku jsou mléčné výrobky, lze ho ale získat i z potravin rostlinného původu jako je mák, sezam, mandle a lískové ořechy.

Když je v našem těle málo zinku, jedním z prvních projevů je zpomalení buněčného dělení a s ním související zhoršení kvality pleti. Akné, vyrážky a zhoršení hojení ran – to všechno jsou projevy chybějícího zinku. K jeho nedostatku jsou víc náchylní kuřáci, kteří obecně trpí nedostatkem antioxidantů, mezi které zinek náleží.Mezi potraviny s vysokým obsahem zinku patří vaječný žloutek, fazole, dýňová semínka a játra.

Zda trpíte nedostatkem některého z minerálů, zjistíte s největší přesností, pokud si necháte změřit jejich hladinu ve vzorku krve nebo moči. 

Doporučujeme


rakytnik-je-zasobarna-vitaminu-a-posiluje-imunitu.png

Rakytník je zásobárna vitaminů a posiluje imunitu

11.09.2017Jeho latinský název Hippophae má původ ve staré řečtině a zjednodušeně znamená „třpytící se kůň“. Podle pověstí se prý koňům pasoucím se poblíž této dřeviny výborně dařilo a měli krásně lesklou srst. V Rusku mu přezdívají „sibiřský zázrak“ a v tradiční tibetské medicíně patří k oblíbeným prostředkům k regeneraci těla. Jeho plody si ale můžete natrhat i u nás. 
jak-se-chranit-pred-nemocemi-spinavych-rukou.png

Jak se chránit před nemocemi špinavých rukou

29.01.2018Vedli nás k tomu už od dětství: umyj si ruce před jídlem a po použití toalety. Pokud jste si tuto vštěpovanou radu vzali k srdci, dobře pro vás. Výrazně tím omezujete riziko řady vážných nemocí. Chřipka, žloutenka typu A, toxoplazmóza, listerióza, ale i běžnější rýma a nachlazení se vám můžou vyhnout, pokud věnujete pouhých 20 vteřin této základní hygieně.
jak-promenit-prilohu-ve-skvely-hlavni-chod.png

Jak proměnit přílohu ve skvělý hlavní chod

16.02.2018Spousta lidí má zeleninu zažitou jako přílohu k masu nebo součást salátu. Přitom obzvlášť v zimě se s ní dá kouzlit na nejrůznější způsoby. Zaměřte se na druhy, které jsou u nás doma, jako je například růžičková kapusta, červená řepa, mrkev či celer. A protože bychom měli denně sníst kolem 400 gramů zeleniny, je skvělý nápad připravit si ji jako hlavní chod. Naše recepty zasytí, zahřejí a zároveň dodají potřebné živiny.