Tento web využívá soubory cookies k poskytování služeb, shromažďování dat o návštěvnosti a personalizaci reklam. S používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací
Zdraví národaČlánkyLéto a salmonelóza – pozor na kontaminovaná vajíčka
leto-a-salmoneloza-pozor-na-kontaminovana-vajicka.jpg

Léto a salmonelóza – pozor na kontaminovaná vajíčka

Zveřejněno: 03.08.2016

Špagety carbonara, vejce Benedikt, majonéza, holandská omáčka nebo zmrzlina připravená z čerstvých vajec. Všechny tyhle pochoutky představují potenciální riziko nakažení infekčním onemocněním zvaným salmonelóza. Během teplých letních dnů se bakterie rodu Salmonella rychle množí, a proto obvykle během prázdnin počet nákaz tímto průjmovým onemocněním stoupá. Jak se před ním chránit? 

Špagety carbonara, vejce Benedikt, majonéza, holandská omáčka nebo zmrzlina připravená z čerstvých vajec. Všechny tyhle pochoutky představují potenciální riziko nakažení infekčním onemocněním zvaným salmonelóza.

Během teplých letních dnů se bakterie rodu Salmonella rychle množí, a proto obvykle během prázdnin počet nákaz tímto průjmovým onemocněním stoupá. Jak se před ním chránit?

Dávejte si pozor, kde nakupujete potraviny Bakterie se do lidského organismu dostávají ústy, takže nejčastěji se nakazíme tím, že sníme potraviny nebo vypijeme nápoje, které je obsahují. Pokud si jídlo koupíme v restauraci nebo u stánku, musíme zkrátka důvěřovat jejich provozovateli, že dodržel všechny hygienické normy.

Vzhledem k tomu, že obvykle nákaza pochází velmi často z vajec nebo masa, měli byste jídla obsahující tyto suroviny (zvlášť pokud nejsou zcela dokonale tepelně opracované jako například u vajec naměkko) nakupovat jen tam, kde jste si dodržováním hygienických pravidel zcela jisti.

Jak správně zacházet s vejci? Pozor byste měli dávat také, když vajíčka používáte doma. Evropská rada pro informace o potravinách doporučuje omýt si po každé manipulaci s vejci ruce, abyste případnými bakteriemi salmonely nekontaminovali další potraviny. Samotná vejce se však mýt nemají, neboť jejich skořápka je potažena tenkou ochrannou vrstvou, která brání bakteriím proniknout do vnitřku vajec póry ve skořápce. Jestliže jsou na povrchu špinavá, je nezbytné je umýt, pak se doporučuje jejich okamžitá spotřeba a hlavně dostatečná tepelná úprava.

Pokud chcete být v prevenci salmonelózy skutečně důslední, neměli byste používat vejce s prasklou skořápkou nebo ta rozbitá, riziko nákazy z nich je vyšší. Pokud máte podezření, že jste dostali salmonelózou, a trpíte několik dní průjmem, určitě vyhledejte lékaře. Nemoc se totiž nevyplatí podceňovat. 

Doporučujeme


mejte-sve-zdravi-pod-kontrolou-s-novou-sluzbou-synlab-czech.jpg

Mějte své zdraví pod kontrolou s novou službou synlab czech

14.09.2017Společnost synlab czech představuje laboratorní péči nové generace a zájemcům nyní nabízí své služby také prostřednictvím e-shopu. Naši odborníci sestavili atraktivní balíčky laboratorních vyšetření navržené tak, abyste dostali ucelený přehled o svém zdraví. Balíčky pokrývají nejčastější civilizační onemocnění a zároveň nabízejí i některá vyšetření, která nejsou začleněna do systému veřejného zdravotního pojištění.
rakytnik-je-zasobarna-vitaminu-a-posiluje-imunitu.png

Rakytník je zásobárna vitaminů a posiluje imunitu

11.09.2017Jeho latinský název Hippophae má původ ve staré řečtině a zjednodušeně znamená „třpytící se kůň“. Podle pověstí se prý koňům pasoucím se poblíž této dřeviny výborně dařilo a měli krásně lesklou srst. V Rusku mu přezdívají „sibiřský zázrak“ a v tradiční tibetské medicíně patří k oblíbeným prostředkům k regeneraci těla. Jeho plody si ale můžete natrhat i u nás. 
5-tipu-jak-mit-pocit-uzasne-proziteho-vikendu.png

5 tipů, jak mít pocit úžasně prožitého víkendu

16.06.2017Také vám někdy v pondělí připadá, jako by víkend snad ani nebyl? Klíčem k příjemně naplněnému času, který neuteče jako voda, je poznávání nových věcí a ukládání zajímavých vzpomínek.