Tento web využívá soubory cookies k poskytování služeb, shromažďování dat o návštěvnosti a personalizaci reklam. S používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací
Zdraví národaČlánkyLéto a salmonelóza – pozor na kontaminovaná vajíčka
leto-a-salmoneloza-pozor-na-kontaminovana-vajicka.jpg

Léto a salmonelóza – pozor na kontaminovaná vajíčka

Zveřejněno: 03.08.2016

Špagety carbonara, vejce Benedikt, majonéza, holandská omáčka nebo zmrzlina připravená z čerstvých vajec. Všechny tyhle pochoutky představují potenciální riziko nakažení infekčním onemocněním zvaným salmonelóza. Během teplých letních dnů se bakterie rodu Salmonella rychle množí, a proto obvykle během prázdnin počet nákaz tímto průjmovým onemocněním stoupá. Jak se před ním chránit? 

Špagety carbonara, vejce Benedikt, majonéza, holandská omáčka nebo zmrzlina připravená z čerstvých vajec. Všechny tyhle pochoutky představují potenciální riziko nakažení infekčním onemocněním zvaným salmonelóza.

Během teplých letních dnů se bakterie rodu Salmonella rychle množí, a proto obvykle během prázdnin počet nákaz tímto průjmovým onemocněním stoupá. Jak se před ním chránit?

Dávejte si pozor, kde nakupujete potraviny Bakterie se do lidského organismu dostávají ústy, takže nejčastěji se nakazíme tím, že sníme potraviny nebo vypijeme nápoje, které je obsahují. Pokud si jídlo koupíme v restauraci nebo u stánku, musíme zkrátka důvěřovat jejich provozovateli, že dodržel všechny hygienické normy.

Vzhledem k tomu, že obvykle nákaza pochází velmi často z vajec nebo masa, měli byste jídla obsahující tyto suroviny (zvlášť pokud nejsou zcela dokonale tepelně opracované jako například u vajec naměkko) nakupovat jen tam, kde jste si dodržováním hygienických pravidel zcela jisti.

Jak správně zacházet s vejci? Pozor byste měli dávat také, když vajíčka používáte doma. Evropská rada pro informace o potravinách doporučuje omýt si po každé manipulaci s vejci ruce, abyste případnými bakteriemi salmonely nekontaminovali další potraviny. Samotná vejce se však mýt nemají, neboť jejich skořápka je potažena tenkou ochrannou vrstvou, která brání bakteriím proniknout do vnitřku vajec póry ve skořápce. Jestliže jsou na povrchu špinavá, je nezbytné je umýt, pak se doporučuje jejich okamžitá spotřeba a hlavně dostatečná tepelná úprava.

Pokud chcete být v prevenci salmonelózy skutečně důslední, neměli byste používat vejce s prasklou skořápkou nebo ta rozbitá, riziko nákazy z nich je vyšší. Pokud máte podezření, že jste dostali salmonelózou, a trpíte několik dní průjmem, určitě vyhledejte lékaře. Nemoc se totiž nevyplatí podceňovat. 

Doporučujeme


dokonala-dvojice-jahody-a-rebarbora.png

Dokonalá dvojice? Jahody a rebarbora!

25.05.2018Zhruba od poloviny května začíná sezóna rebarbory – zeleniny pro fajnšmekry. Zajímavá je tím, že i když chutná nakysle a zpracovává se jako ovoce, jedná se ve skutečnosti o zeleninu. A ne ledajakou.
zjistete-sve-alergie-skutecne-setrnou-metodou.png

Zjistěte své alergie skutečně šetrnou metodou

06.03.2018Alergie dokážou potrápit. Často jde o celoživotní onemocnění, které může propuknout jak v dětství, tak v dospělém věku. Nutností pro správnou diagnózu a léčbu je odhalení konkrétních alergenů.
je-mozne-zjistit-zda-nam-hrozi-skryte-riziko-infarktu-ci-mozkove-mrtvice.png

Je možné zjistit, zda nám hrozí skryté riziko infarktu či mozkové mrtvice?

15.05.2018U infarktu myokardu i mozkové mrtvice platí, že se lékaři v praxi bohužel setkávají se stále mladšími pacienty s ischemickou atakou a že i minuty do okamžiku, než se lidé dostanou k odborníkům do nemocniční péče, hrají důležitou roli. Vlastně tu nejdůležitější. Proto je lepší těmto stavům předcházet. Zde o to více platí, že prevence je klíčová. Jedná se především o změnu životního stylu, která může zahrnovat dietu, zvýšení fyzické aktivity, omezení stresu a zejména také zákaz kouření. Pomoci ale může i moderní laboratorní test.