Tento web využívá soubory cookies k poskytování služeb, shromažďování dat o návštěvnosti a personalizaci reklam. S používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací
Zdraví národaČlánkyLéto a salmonelóza – pozor na kontaminovaná vajíčka
leto-a-salmoneloza-pozor-na-kontaminovana-vajicka.jpg

Léto a salmonelóza – pozor na kontaminovaná vajíčka

Zveřejněno: 03.08.2016

Špagety carbonara, vejce Benedikt, majonéza, holandská omáčka nebo zmrzlina připravená z čerstvých vajec. Všechny tyhle pochoutky představují potenciální riziko nakažení infekčním onemocněním zvaným salmonelóza. Během teplých letních dnů se bakterie rodu Salmonella rychle množí, a proto obvykle během prázdnin počet nákaz tímto průjmovým onemocněním stoupá. Jak se před ním chránit? 

Špagety carbonara, vejce Benedikt, majonéza, holandská omáčka nebo zmrzlina připravená z čerstvých vajec. Všechny tyhle pochoutky představují potenciální riziko nakažení infekčním onemocněním zvaným salmonelóza.

Během teplých letních dnů se bakterie rodu Salmonella rychle množí, a proto obvykle během prázdnin počet nákaz tímto průjmovým onemocněním stoupá. Jak se před ním chránit?

Dávejte si pozor, kde nakupujete potraviny Bakterie se do lidského organismu dostávají ústy, takže nejčastěji se nakazíme tím, že sníme potraviny nebo vypijeme nápoje, které je obsahují. Pokud si jídlo koupíme v restauraci nebo u stánku, musíme zkrátka důvěřovat jejich provozovateli, že dodržel všechny hygienické normy.

Vzhledem k tomu, že obvykle nákaza pochází velmi často z vajec nebo masa, měli byste jídla obsahující tyto suroviny (zvlášť pokud nejsou zcela dokonale tepelně opracované jako například u vajec naměkko) nakupovat jen tam, kde jste si dodržováním hygienických pravidel zcela jisti.

Jak správně zacházet s vejci? Pozor byste měli dávat také, když vajíčka používáte doma. Evropská rada pro informace o potravinách doporučuje omýt si po každé manipulaci s vejci ruce, abyste případnými bakteriemi salmonely nekontaminovali další potraviny. Samotná vejce se však mýt nemají, neboť jejich skořápka je potažena tenkou ochrannou vrstvou, která brání bakteriím proniknout do vnitřku vajec póry ve skořápce. Jestliže jsou na povrchu špinavá, je nezbytné je umýt, pak se doporučuje jejich okamžitá spotřeba a hlavně dostatečná tepelná úprava.

Pokud chcete být v prevenci salmonelózy skutečně důslední, neměli byste používat vejce s prasklou skořápkou nebo ta rozbitá, riziko nákazy z nich je vyšší. Pokud máte podezření, že jste dostali salmonelózou, a trpíte několik dní průjmem, určitě vyhledejte lékaře. Nemoc se totiž nevyplatí podceňovat. 

Doporučujeme


renatin-blog-20-napadu-jak-si-uzit-jaro.png

Renatin blog: 20 nápadů, jak si užít jaro

20.04.2018Jarní období je plné možností. Tady je můj žebříček aktivit, které mám ráda. A co víc – dají se provádět pod širákem! Některé se řadí mezi starou dobrou klasiku, jiné jsou jen náhodné blázniviny. Spousta z nich se dá podnikat s dětmi, kterými občas neuškodí se zase stát...
ktere-caje-muzete-pit-kazdy-den.png

Které čaje můžete pít každý den?

31.07.2018Možná někdy marně přemýšlíte, co by vám pomohlo zbavit se únavy, podrážděnosti nebo bolesti hlavy. Přitom řešení může být překvapivě snadné. Napít se. Na vodě totiž závisí fungování všech orgánových systémů. Proč neosvěžit pitný režim, abyste tekutiny doplňovali s chutí?
pet-rad-jak-se-pripravit-na-odber-krve.jpg

Pět rad, jak se připravit na odběr krve

28.11.2018Krevní test dokáže odhalit spoustu potíží, od banálních infekcí až po závažná onemocnění. Díky preventivnímu vyšetření je můžete začít řešit dříve, než se rozvinou a zkomplikují. Pro správné vyhodnocení výsledků je důležitá kvalita krevního rozboru, na kterou může mít vliv celá řada maličkostí. Je jasné, že sladká limonáda zvedne hladinu krevního cukru, výsledky ale může ovlivnit například i rozčilení nebo chůze do schodů. Na odběr krve je proto dobré chodit v co nejlepší náladě a mít při tom na paměti několik základních doporučení. Čeho je tedy dobré se před odběrem vyvarovat?