Tento web využívá soubory cookies k poskytování služeb, shromažďování dat o návštěvnosti a personalizaci reklam. S používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací
Zdraví národaČlánkyLéto a salmonelóza – pozor na kontaminovaná vajíčka
leto-a-salmoneloza-pozor-na-kontaminovana-vajicka.jpg

Léto a salmonelóza – pozor na kontaminovaná vajíčka

Zveřejněno: 03.08.2016

Špagety carbonara, vejce Benedikt, majonéza, holandská omáčka nebo zmrzlina připravená z čerstvých vajec. Všechny tyhle pochoutky představují potenciální riziko nakažení infekčním onemocněním zvaným salmonelóza. Během teplých letních dnů se bakterie rodu Salmonella rychle množí, a proto obvykle během prázdnin počet nákaz tímto průjmovým onemocněním stoupá. Jak se před ním chránit? 

Špagety carbonara, vejce Benedikt, majonéza, holandská omáčka nebo zmrzlina připravená z čerstvých vajec. Všechny tyhle pochoutky představují potenciální riziko nakažení infekčním onemocněním zvaným salmonelóza.

Během teplých letních dnů se bakterie rodu Salmonella rychle množí, a proto obvykle během prázdnin počet nákaz tímto průjmovým onemocněním stoupá. Jak se před ním chránit?

Dávejte si pozor, kde nakupujete potraviny Bakterie se do lidského organismu dostávají ústy, takže nejčastěji se nakazíme tím, že sníme potraviny nebo vypijeme nápoje, které je obsahují. Pokud si jídlo koupíme v restauraci nebo u stánku, musíme zkrátka důvěřovat jejich provozovateli, že dodržel všechny hygienické normy.

Vzhledem k tomu, že obvykle nákaza pochází velmi často z vajec nebo masa, měli byste jídla obsahující tyto suroviny (zvlášť pokud nejsou zcela dokonale tepelně opracované jako například u vajec naměkko) nakupovat jen tam, kde jste si dodržováním hygienických pravidel zcela jisti.

Jak správně zacházet s vejci? Pozor byste měli dávat také, když vajíčka používáte doma. Evropská rada pro informace o potravinách doporučuje omýt si po každé manipulaci s vejci ruce, abyste případnými bakteriemi salmonely nekontaminovali další potraviny. Samotná vejce se však mýt nemají, neboť jejich skořápka je potažena tenkou ochrannou vrstvou, která brání bakteriím proniknout do vnitřku vajec póry ve skořápce. Jestliže jsou na povrchu špinavá, je nezbytné je umýt, pak se doporučuje jejich okamžitá spotřeba a hlavně dostatečná tepelná úprava.

Pokud chcete být v prevenci salmonelózy skutečně důslední, neměli byste používat vejce s prasklou skořápkou nebo ta rozbitá, riziko nákazy z nich je vyšší. Pokud máte podezření, že jste dostali salmonelózou, a trpíte několik dní průjmem, určitě vyhledejte lékaře. Nemoc se totiž nevyplatí podceňovat. 

Doporučujeme


4-tipy-pro-posileni-imunity-s-vitaminem-d.png

4 tipy pro posílení imunity s vitaminem D

06.02.2018Také vám v zimě chybí sluníčko? Má vliv nejen na psychickou pohodu, ale i na tělesnou kondici.
renatin-blog-20-napadu-jak-si-uzit-jaro.png

Renatin blog: 20 nápadů, jak si užít jaro

20.04.2018Jarní období je plné možností. Tady je můj žebříček aktivit, které mám ráda. A co víc – dají se provádět pod širákem! Některé se řadí mezi starou dobrou klasiku, jiné jsou jen náhodné blázniviny. Spousta z nich se dá podnikat s dětmi, kterými občas neuškodí se zase stát...
predstavujeme-nej-limonadu-letosniho-leta.png

Představujeme NEJ limonádu letošního léta!

22.06.2018Dulenka neboli levandule patří mezi oblíbené jedlé rostliny a poslední dobou čím dál častěji nachází své místo právě v kuchyni. Modrofialové květy se přidávají do dezertů, sušenek, marmelád, polévek nebo jako součást marinád k masu. Punc originality má levandulový drink z vlastnoručně vyrobeného sirupu, který potěší vaše smysly.