Tento web využívá soubory cookies k poskytování služeb, shromažďování dat o návštěvnosti a personalizaci reklam. S používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací
Zdraví národaČlánkyLéto a salmonelóza – pozor na kontaminovaná vajíčka
leto-a-salmoneloza-pozor-na-kontaminovana-vajicka.jpg

Léto a salmonelóza – pozor na kontaminovaná vajíčka

Zveřejněno: 03.08.2016

Špagety carbonara, vejce Benedikt, majonéza, holandská omáčka nebo zmrzlina připravená z čerstvých vajec. Všechny tyhle pochoutky představují potenciální riziko nakažení infekčním onemocněním zvaným salmonelóza. Během teplých letních dnů se bakterie rodu Salmonella rychle množí, a proto obvykle během prázdnin počet nákaz tímto průjmovým onemocněním stoupá. Jak se před ním chránit? 

Špagety carbonara, vejce Benedikt, majonéza, holandská omáčka nebo zmrzlina připravená z čerstvých vajec. Všechny tyhle pochoutky představují potenciální riziko nakažení infekčním onemocněním zvaným salmonelóza.

Během teplých letních dnů se bakterie rodu Salmonella rychle množí, a proto obvykle během prázdnin počet nákaz tímto průjmovým onemocněním stoupá. Jak se před ním chránit?

Dávejte si pozor, kde nakupujete potraviny Bakterie se do lidského organismu dostávají ústy, takže nejčastěji se nakazíme tím, že sníme potraviny nebo vypijeme nápoje, které je obsahují. Pokud si jídlo koupíme v restauraci nebo u stánku, musíme zkrátka důvěřovat jejich provozovateli, že dodržel všechny hygienické normy.

Vzhledem k tomu, že obvykle nákaza pochází velmi často z vajec nebo masa, měli byste jídla obsahující tyto suroviny (zvlášť pokud nejsou zcela dokonale tepelně opracované jako například u vajec naměkko) nakupovat jen tam, kde jste si dodržováním hygienických pravidel zcela jisti.

Jak správně zacházet s vejci? Pozor byste měli dávat také, když vajíčka používáte doma. Evropská rada pro informace o potravinách doporučuje omýt si po každé manipulaci s vejci ruce, abyste případnými bakteriemi salmonely nekontaminovali další potraviny. Samotná vejce se však mýt nemají, neboť jejich skořápka je potažena tenkou ochrannou vrstvou, která brání bakteriím proniknout do vnitřku vajec póry ve skořápce. Jestliže jsou na povrchu špinavá, je nezbytné je umýt, pak se doporučuje jejich okamžitá spotřeba a hlavně dostatečná tepelná úprava.

Pokud chcete být v prevenci salmonelózy skutečně důslední, neměli byste používat vejce s prasklou skořápkou nebo ta rozbitá, riziko nákazy z nich je vyšší. Pokud máte podezření, že jste dostali salmonelózou, a trpíte několik dní průjmem, určitě vyhledejte lékaře. Nemoc se totiž nevyplatí podceňovat. 

Doporučujeme


proc-nepodcenovat-spalnicky.png

Proč nepodceňovat spalničky

10.05.2018Spalničky patří mezi nejvíce nakažlivé infekce. Dříve je lékaři považovali za téměř vymýcené, v současné době však dochází k návratu této nemoci.
zloutenka-c-skryta-hrozba-kterou-je-nutne-vcas-odhalit.jpg

Žloutenka C – skrytá hrozba, kterou je nutné včas odhalit

07.09.2018Žloutenka je nebezpečným virovým onemocněním, které může skončit až smrtí. Nejznámější jsou typy A, B a C. Zejména u hepatitidy C se v posledních letech zjišťuje, že je mnohem rozšířenější, než se dosud předpokládalo. Není totiž podle vnějších příznaků snadno odhalitelná a vyskytuje se i mimo tradiční rizikové skupiny, jako jsou drogově závislí. Zpozornět by měli především lidé, kteří dostali darovanou krev před rokem 1992, kdy se žloutenka C teprve začala diagnostikovat. Pokud je dlouhou dobu neléčená, způsobuje vážné poškození jater, které může vést až k úmrtí. Spolehlivě ji lze odhalit jen pomocí krevních testů.
renatin-blog-co-jsem-se-naucila-pro-dobrou-naladu.png

Renatin blog: Co jsem se naučila pro dobrou náladu

09.02.2018Dlouhá léta jsem se profesně věnovala cílové skupině náctiletých, pro něž je ono magické „být sám sebou“ jedním z velkých úkolů, kterými mají v tomto ožehavém období projít. Člověk je stíhán myšlenkami, co by ne/měl, ne/chtěl a jak moc je jeho pravé já ovlivněno rodinou, kamarády a dalšími vzory.