Tento web využívá soubory cookies k poskytování služeb, shromažďování dat o návštěvnosti a personalizaci reklam. S používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací
Zdraví národaČlánkyKvěták chrání před rakovinou a kardiovaskulárními chorobami
kvetak-chrani-pred-rakovinou-a-kardiovaskularnimi-chorobami.png

Květák chrání před rakovinou a kardiovaskulárními chorobami

Zveřejněno: 30.03.2016

Víte, že květák obsahuje větší množství vitaminu C než citróny a díky draslíku pomáhá udržet zdravé cévy a srdce? Navíc sloučenina indol – 3 – karabinol, kterou obsahuje, má silné protirakovinné účinky. Květák zkrátka právem můžeme považovat za zázračnou potravinu. 

Víte, že květák obsahuje větší množství vitaminu C než citróny a díky draslíku pomáhá udržet zdravé cévy a srdce? Navíc sloučenina indol – 3 – karabinol, kterou obsahuje, má silné protirakovinné účinky.

Květák zkrátka právem můžeme považovat za zázračnou potravinu. Kromě vitaminu C dodá tělu provitamin A, vitaminy skupiny B, vitamin K, draslík, vápník, zinek, mangan, měď a selen. Obsahuje velké množství vlákniny a působí blahodárně na celý trávicí systém. Je to proto ideální potravina pro všechny, kteří často trpí žaludečními obtížemi nebo zácpou.

Záleží ale na tom, v jaké úpravě květák konzumujeme. Smažený v trojobalu zdraví moc neprospívá. Protože květák obsahuje málo bílkovin, je vhodné doplnit ho například vajíčkem. Velice zdravý pokrm je proto takzvaný květákový mozeček. Květák se ale dá také dusit v páře, zapékat s bramborami či těstovinami a lze z něj připravit zdravou a chutnou polévku.

Využít ale můžete i jeho košťály, které stejně jako růžičky totiž obsahují mnoho vitaminů a minerálů. Dají se třeba nadrobno nasekat a přidat do zeleninové polévky. Jestliže vám vadí charakteristické aroma květáku při jeho vaření, můžete jej zmírnit přidáním bobkového listu či nového koření.

Květák se dá konzumovat i syrový. V tomto stavu je ale hůř stravitelný a může působit nadýmavě. Vzhledem k tomu, že obsahuje jen velmi málo kalorií, je květák výborná volba pro ty, kdo se snaží snížit hmotnost. Opět je ale klíčový způsob jeho přípravy. Smažení se rozhodně nedoporučuje.

Pokud byste ale přesto chtěli květák připravit na pánvi, vyhněte se trojobalu a připravte z něj placičky, které osmahnete na minimálním množství tuku. Díky vysokému obsahu vlákniny dokáže zasytit na dlouhou dobu a dodá tělu potřebné vitaminy a minerály. Měl by tedy rozhodně být jednou z pravidelných složek zdravého jídelníčku. 

Doporučujeme


bylinka-kterou-si-nespletete-kontryhel.png

Bylinka, kterou si nespletete. Kontryhel!

08.06.2018Právě v tomto období je v rozkvětu kontryhel obecný, pro jehož anglický název „Our Lady's Mantle“ (plášť Panny Marie) byly inspirací listy, na nichž se třpytí kapky rosy či deště. Ve středověku se tyto malé drahokamy považovaly za „nebeskou vodu“ a využití nacházely v alchymii. Odtud pochází latinské jméno kontryhelu – Alchemilla. Tato tradiční léčivka je oblíbená hlavně u žen.
zradne-zahranicni-nemoci-proti-kterym-neexistuje-ockovani.jpg

Zrádné zahraniční nemoci, proti kterým neexistuje očkování

10.09.2018Infekční nemoci jsou u cestovatelů v exotických zemích poměrně běžné. Proti některým z nich jako například žloutenka A nebo B, břišní tyfus nebo žlutá zimnice je možné se chránit včasným očkováním, proti řadě dalších závažných onemocnění ale bohužel zatím očkovací vakcína neexistuje. Nejspolehlivějším způsobem, jak se po návratu ze zahraničí ujistit o svém zdraví a vyhnout následkům nebezpečných nemocí, je preventivní rozbor krve. Člověk tak ochrání sebe i své okolí, některá onemocnění jsou totiž vysoce nakažlivá.
proc-ma-pro-vas-laboratorni-vysetreni-smysl.png

Proč má pro vás laboratorní vyšetření smysl

10.08.2018Berete návštěvu lékaře spojenou s laboratorním vyšetřením jako nutnost nebo běžnou rutinu? Možná netušíte, jak cenné údaje o vašem těle může poskytnout, co se děje v zákulisí odběrového pracoviště a jak můžete výsledek vyšetření sami ovlivnit.