Tento web využívá soubory cookies k poskytování služeb, shromažďování dat o návštěvnosti a personalizaci reklam. S používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací
Zdraví národaČlánkyKvašená zelenina: domácí multivitamin na zimu
kvasena-zelenina-domaci-multivitamin-na-zimu.png

Kvašená zelenina: domácí multivitamin na zimu

Zveřejněno: 05.01.2017

Asi víte, že 60 % naší imunity sídlí ve střevech. To, jak efektivně se naše tělo dokáže bránit virózám a bakteriím útočícím zvenku, ovlivňuje do velké míry právě složení našeho střevního mikrobiomu. Průmyslová strava plná aditiv a život ve stresu naše prospěšné bakteriální souputníky ve střevech hubí. Jako protilátku nasaďte kvašenou zeleninu. 

Asi víte, že 60 % naší imunity sídlí ve střevech. To, jak efektivně se naše tělo dokáže bránit virózám a bakteriím útočícím zvenku, ovlivňuje do velké míry právě složení našeho střevního mikrobiomu. Průmyslová strava plná aditiv a život ve stresu naše prospěšné bakteriální souputníky ve střevech hubí. Jako protilátku nasaďte kvašenou zeleninu. 

Po letech znovu dobývá kuchyně moderního člověka. Příprava kvašené zeleniny alias „pickles“ je snadná a levná. Její benefity jsou k nezaplacení. Přináší do střev prospěšné bakterie, které je pomáhají čistit a udržovat správný střevní mikrobiom.

Během kvašení rozkládají probiotické bakterie přirozené cukry v zelenině a vzniká kyselina mléčná. Zvyšuje se obsah enzymů pomáhajících dobrému trávení. Zelenina je díky nim lépe stravitelná sama o sobě, a navíc pomáhá trávení těžších jídel, lžíce nebo dvě skvěle doplní pečená a smažená masa. Třicet deka kysaného zelí denně zajistí potřebnou dávku vitaminu C. Kromě toho obsahuje i vitaminy E, K a většinu ze skupiny B, minerální látky (hořčík, draslík, železo, vápník či zinek).

Zelí obsahuje rozpustnou i nerozpustnou vlákninu a pochopitelně spoustu přátelských mikroorganismů, díky nimž jsme odolní a silní. Při infekcích pomáhají především jeho sirnaté složky, které mohou za štiplavou chuť. Nepleťte si kvašenou zeleninu se sterilovanou Vyjma kysaného zelí a okurek kvašenou zeleninu v obchodech běžně nekoupíte. Sterilovaná zelenina (okurky, papriky, zelí...) neprospívá zdraví tak jako kvašená. Jelikož prošla tepelnou úpravou, neobsahuje tolik enzymů, vitaminů ani přátelských bakterií.  

Podobné články: 

Koriandr – výborný pomocník při vaření, ale také silný zdroj vitaminů

Petržel a petrželová nať pomohou mimo jiné při problémech s močovým měchýřem

Doporučujeme


renatin-blog-zkuste-plank-cviceni-pro-lenochy-s-vydrzi.png

Renatin blog: Zkuste plank – cvičení pro lenochy s výdrží

09.03.2018O nejrůznější výzvy není na Facebooku nouze. Tuhle mě zaujala jedna, slibující celkové zpevnění postavy, a především středu těla. Pouze jedním cvikem, který navíc vypadá naprosto jednoduše. A že v této pozici máte za měsíc umět vydržet kolem 2–5 minut? Proč ne... Však to je tolik času, kolik zabere ranní hygiena. Pohoda!
5-tipu-jak-mit-pocit-uzasne-proziteho-vikendu.png

5 tipů, jak mít pocit úžasně prožitého víkendu

16.06.2017Také vám někdy v pondělí připadá, jako by víkend snad ani nebyl? Klíčem k příjemně naplněnému času, který neuteče jako voda, je poznávání nových věcí a ukládání zajímavých vzpomínek. 
rakovina-prostaty-neviditelna-hrozba-kterou-odhali-test-krve.jpg

Rakovina prostaty – neviditelná hrozba, kterou odhalí test krve

05.11.2018Karcinom prostaty je nejčastějším typem rakoviny u mužů hned po karcinomu tlustého střeva a konečníku a rakovině plic. Bez speciálního testu je onemocnění jen obtížně odhalitelné, vnější příznaky se totiž projevují se zpožděním a jsou snadno zaměnitelné za jiné zdravotní problémy. Moderní možnosti léčby společně s včasnou diagnózou výrazně zvyšují šanci na přežití. Nejčastěji rakovinu prostaty odhalí testy krve, konkrétně test PSA a PHI.