Tento web využívá soubory cookies k poskytování služeb, shromažďování dat o návštěvnosti a personalizaci reklam. S používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací
Zdraví národaČlánkyKurkuma neboli indický šafrán je chutné koření s řadou léčivých účinků
kurkuma-neboli-indicky-safran-je-chutne-koreni-s-radou-lecivych-ucinku.jpg

Kurkuma neboli indický šafrán je chutné koření s řadou léčivých účinků

Zveřejněno: 02.03.2016

Kurkuma je sytě žluté koření, které se vyrábí z rozemletého oddenku kurkumovníku dlouhého. V Indii, která je největším světovým producentem kurkumy, ovšem tento žlutý prášek nepoužívají jen k dochucování pokrmů, ale také k léčení celé řady nemocí a při různých obřadech. Například na svatbách si nevěsta a ženich nanášejí na čelo pastu obsahující právě kurkumu. Její léčivé účinky potvrzují i západní vědci. 

Kurkuma je sytě žluté koření, které se vyrábí z rozemletého oddenku kurkumovníku dlouhého. V Indii, která je největším světovým producentem kurkumy, ovšem tento žlutý prášek nepoužívají jen k dochucování pokrmů, ale také k léčení celé řady nemocí a při různých obřadech. Například na svatbách si nevěsta a ženich nanášejí na čelo pastu obsahující právě kurkumu.

Její léčivé účinky potvrzují i západní vědci. Pozornost výzkumníků a lékařů přitahuje zejména žlutý pigment zvaný kurkumin. Tato látka je silný antioxidant a v klinických studiích vykazuje protinádorové účinky. Zkoumá se také její vliv v prevenci a léčbě Alzheimerovy choroby. Kurkumin totiž toto závažné neurodegenerativní onemocnění zřejmě dokáže výrazně zpomalit. Protože má kurkuma antiseptické a antibakteriální účinky, dají se s její pomocí taky dezinfikovat drobná poranění či popáleniny.

Díky svým antioxidačním účinkům má příznivý vliv na detoxikaci organismu. Její protizánětlivé a mírně analgetické účinky ocení také ti, kdo trpí revmatem a artritidou. Kurkuma navíc napomáhá metabolismu tuků, urychluje proces trávení a napomáhá vylučování žluči. A jak tohle všestranné a zdraví prospěšné koření dostat do jídelníčku?

Kurkuma se hodí například k dochucení vařené rýže, čočky, cizrny nebo dušené zeleniny. V Indii se tradičně hojně konzumuje v kombinaci s vařeným květákem. Přidat ji ale můžete také do míchaných vajíček, jogurtové zálivky na zeleninový salát nebo do tvarohové pomazánky. 

Doporučujeme


kterym-napojum-dat-na-jare-zelenou.png

Kterým nápojům dát na jaře zelenou

27.03.2018Také milujete jaro? Všechno kvete a svět je najednou plný barev. Pokud bychom měli v tomto čase vybrat tu nejlepší, je to rozhodně zelená! Listy všech možných odstínů mixujte v nekonečných smoothie kombinacích. Čím vám zelené nápoje prospějí?
dokonala-dvojice-jahody-a-rebarbora.png

Dokonalá dvojice? Jahody a rebarbora!

25.05.2018Zhruba od poloviny května začíná sezóna rebarbory – zeleniny pro fajnšmekry. Zajímavá je tím, že i když chutná nakysle a zpracovává se jako ovoce, jedná se ve skutečnosti o zeleninu. A ne ledajakou.
co-se-doopravdy-deje-behem-spanku.png

Co se doopravdy děje během spánku

22.02.2018Dobrý spánek je pro zdraví nezbytný. Osm hodin je podle odborníků optimální čas odpočinku pro dospělého člověka. Dlouhodobá spánková deprivace může zvyšovat riziko zdravotních problémů, jako je vysoký krevní tlak, srdeční choroby nebo cukrovka.