Tento web využívá soubory cookies k poskytování služeb, shromažďování dat o návštěvnosti a personalizaci reklam. S používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací
Zdraví národaČlánkyKurkuma neboli indický šafrán je chutné koření s řadou léčivých účinků
kurkuma-neboli-indicky-safran-je-chutne-koreni-s-radou-lecivych-ucinku.jpg

Kurkuma neboli indický šafrán je chutné koření s řadou léčivých účinků

Zveřejněno: 02.03.2016

Kurkuma je sytě žluté koření, které se vyrábí z rozemletého oddenku kurkumovníku dlouhého. V Indii, která je největším světovým producentem kurkumy, ovšem tento žlutý prášek nepoužívají jen k dochucování pokrmů, ale také k léčení celé řady nemocí a při různých obřadech. Například na svatbách si nevěsta a ženich nanášejí na čelo pastu obsahující právě kurkumu. Její léčivé účinky potvrzují i západní vědci. 

Kurkuma je sytě žluté koření, které se vyrábí z rozemletého oddenku kurkumovníku dlouhého. V Indii, která je největším světovým producentem kurkumy, ovšem tento žlutý prášek nepoužívají jen k dochucování pokrmů, ale také k léčení celé řady nemocí a při různých obřadech. Například na svatbách si nevěsta a ženich nanášejí na čelo pastu obsahující právě kurkumu.

Její léčivé účinky potvrzují i západní vědci. Pozornost výzkumníků a lékařů přitahuje zejména žlutý pigment zvaný kurkumin. Tato látka je silný antioxidant a v klinických studiích vykazuje protinádorové účinky. Zkoumá se také její vliv v prevenci a léčbě Alzheimerovy choroby. Kurkumin totiž toto závažné neurodegenerativní onemocnění zřejmě dokáže výrazně zpomalit. Protože má kurkuma antiseptické a antibakteriální účinky, dají se s její pomocí taky dezinfikovat drobná poranění či popáleniny.

Díky svým antioxidačním účinkům má příznivý vliv na detoxikaci organismu. Její protizánětlivé a mírně analgetické účinky ocení také ti, kdo trpí revmatem a artritidou. Kurkuma navíc napomáhá metabolismu tuků, urychluje proces trávení a napomáhá vylučování žluči. A jak tohle všestranné a zdraví prospěšné koření dostat do jídelníčku?

Kurkuma se hodí například k dochucení vařené rýže, čočky, cizrny nebo dušené zeleniny. V Indii se tradičně hojně konzumuje v kombinaci s vařeným květákem. Přidat ji ale můžete také do míchaných vajíček, jogurtové zálivky na zeleninový salát nebo do tvarohové pomazánky. 

Doporučujeme


proc-nepodcenovat-spalnicky.png

Proč nepodceňovat spalničky

10.05.2018Spalničky patří mezi nejvíce nakažlivé infekce. Dříve je lékaři považovali za téměř vymýcené, v současné době však dochází k návratu této nemoci.
vymente-jarni-unavu-za-prival-energie.png

Vyměňte jarní únavu za příval energie!

13.03.2018Připadá vám jarní únava jen jako téma k postěžování si kamarádům u kafe? Nemyslete si, vyčerpání organismu po zimě může přepadnout i vás.
stitna-zlaza-u-zvirat-nebezpecny-a-drahy-nepritel.png

Štítná žláza u zvířat – nebezpečný a drahý nepřítel

20.03.2018Ročně Češi vynaloží až dvě miliardy korun na zdravotní péči o domácí mazlíčky. Stejně jako u lidí přitom pouhý krevní rozbor napoví, co zvíře trápí, a lze tedy včas zahájit léčbu, která pak může být nejen účinnější, ale i levnější. Jak ukazují zjištění laboratoří synlab czech, velmi častým problémem psů i koček je onemocnění štítné žlázy. Často však u nich bývá odhaleno pozdě a o zvíře tak není adekvátně postaráno.