Tento web využívá soubory cookies k poskytování služeb, shromažďování dat o návštěvnosti a personalizaci reklam. S používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací
Zdraví národaČlánkyKurkuma neboli indický šafrán je chutné koření s řadou léčivých účinků
kurkuma-neboli-indicky-safran-je-chutne-koreni-s-radou-lecivych-ucinku.jpg

Kurkuma neboli indický šafrán je chutné koření s řadou léčivých účinků

Zveřejněno: 02.03.2016

Kurkuma je sytě žluté koření, které se vyrábí z rozemletého oddenku kurkumovníku dlouhého. V Indii, která je největším světovým producentem kurkumy, ovšem tento žlutý prášek nepoužívají jen k dochucování pokrmů, ale také k léčení celé řady nemocí a při různých obřadech. Například na svatbách si nevěsta a ženich nanášejí na čelo pastu obsahující právě kurkumu. Její léčivé účinky potvrzují i západní vědci. 

Kurkuma je sytě žluté koření, které se vyrábí z rozemletého oddenku kurkumovníku dlouhého. V Indii, která je největším světovým producentem kurkumy, ovšem tento žlutý prášek nepoužívají jen k dochucování pokrmů, ale také k léčení celé řady nemocí a při různých obřadech. Například na svatbách si nevěsta a ženich nanášejí na čelo pastu obsahující právě kurkumu.

Její léčivé účinky potvrzují i západní vědci. Pozornost výzkumníků a lékařů přitahuje zejména žlutý pigment zvaný kurkumin. Tato látka je silný antioxidant a v klinických studiích vykazuje protinádorové účinky. Zkoumá se také její vliv v prevenci a léčbě Alzheimerovy choroby. Kurkumin totiž toto závažné neurodegenerativní onemocnění zřejmě dokáže výrazně zpomalit. Protože má kurkuma antiseptické a antibakteriální účinky, dají se s její pomocí taky dezinfikovat drobná poranění či popáleniny.

Díky svým antioxidačním účinkům má příznivý vliv na detoxikaci organismu. Její protizánětlivé a mírně analgetické účinky ocení také ti, kdo trpí revmatem a artritidou. Kurkuma navíc napomáhá metabolismu tuků, urychluje proces trávení a napomáhá vylučování žluči. A jak tohle všestranné a zdraví prospěšné koření dostat do jídelníčku?

Kurkuma se hodí například k dochucení vařené rýže, čočky, cizrny nebo dušené zeleniny. V Indii se tradičně hojně konzumuje v kombinaci s vařeným květákem. Přidat ji ale můžete také do míchaných vajíček, jogurtové zálivky na zeleninový salát nebo do tvarohové pomazánky. 

Doporučujeme


predstavujeme-nej-limonadu-letosniho-leta.png

Představujeme NEJ limonádu letošního léta!

22.06.2018Dulenka neboli levandule patří mezi oblíbené jedlé rostliny a poslední dobou čím dál častěji nachází své místo právě v kuchyni. Modrofialové květy se přidávají do dezertů, sušenek, marmelád, polévek nebo jako součást marinád k masu. Punc originality má levandulový drink z vlastnoručně vyrobeného sirupu, který potěší vaše smysly.
bylinka-kterou-si-nespletete-kontryhel.png

Bylinka, kterou si nespletete. Kontryhel!

08.06.2018Právě v tomto období je v rozkvětu kontryhel obecný, pro jehož anglický název „Our Lady's Mantle“ (plášť Panny Marie) byly inspirací listy, na nichž se třpytí kapky rosy či deště. Ve středověku se tyto malé drahokamy považovaly za „nebeskou vodu“ a využití nacházely v alchymii. Odtud pochází latinské jméno kontryhelu – Alchemilla. Tato tradiční léčivka je oblíbená hlavně u žen.
jak-promenit-prilohu-ve-skvely-hlavni-chod.png

Jak proměnit přílohu ve skvělý hlavní chod

16.02.2018Spousta lidí má zeleninu zažitou jako přílohu k masu nebo součást salátu. Přitom obzvlášť v zimě se s ní dá kouzlit na nejrůznější způsoby. Zaměřte se na druhy, které jsou u nás doma, jako je například růžičková kapusta, červená řepa, mrkev či celer. A protože bychom měli denně sníst kolem 400 gramů zeleniny, je skvělý nápad připravit si ji jako hlavní chod. Naše recepty zasytí, zahřejí a zároveň dodají potřebné živiny.