Tento web využívá soubory cookies k poskytování služeb, shromažďování dat o návštěvnosti a personalizaci reklam. S používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací
Zdraví národaČlánkyKurkuma neboli indický šafrán je chutné koření s řadou léčivých účinků
kurkuma-neboli-indicky-safran-je-chutne-koreni-s-radou-lecivych-ucinku.jpg

Kurkuma neboli indický šafrán je chutné koření s řadou léčivých účinků

Zveřejněno: 02.03.2016

Kurkuma je sytě žluté koření, které se vyrábí z rozemletého oddenku kurkumovníku dlouhého. V Indii, která je největším světovým producentem kurkumy, ovšem tento žlutý prášek nepoužívají jen k dochucování pokrmů, ale také k léčení celé řady nemocí a při různých obřadech. Například na svatbách si nevěsta a ženich nanášejí na čelo pastu obsahující právě kurkumu. Její léčivé účinky potvrzují i západní vědci. 

Kurkuma je sytě žluté koření, které se vyrábí z rozemletého oddenku kurkumovníku dlouhého. V Indii, která je největším světovým producentem kurkumy, ovšem tento žlutý prášek nepoužívají jen k dochucování pokrmů, ale také k léčení celé řady nemocí a při různých obřadech. Například na svatbách si nevěsta a ženich nanášejí na čelo pastu obsahující právě kurkumu.

Její léčivé účinky potvrzují i západní vědci. Pozornost výzkumníků a lékařů přitahuje zejména žlutý pigment zvaný kurkumin. Tato látka je silný antioxidant a v klinických studiích vykazuje protinádorové účinky. Zkoumá se také její vliv v prevenci a léčbě Alzheimerovy choroby. Kurkumin totiž toto závažné neurodegenerativní onemocnění zřejmě dokáže výrazně zpomalit. Protože má kurkuma antiseptické a antibakteriální účinky, dají se s její pomocí taky dezinfikovat drobná poranění či popáleniny.

Díky svým antioxidačním účinkům má příznivý vliv na detoxikaci organismu. Její protizánětlivé a mírně analgetické účinky ocení také ti, kdo trpí revmatem a artritidou. Kurkuma navíc napomáhá metabolismu tuků, urychluje proces trávení a napomáhá vylučování žluči. A jak tohle všestranné a zdraví prospěšné koření dostat do jídelníčku?

Kurkuma se hodí například k dochucení vařené rýže, čočky, cizrny nebo dušené zeleniny. V Indii se tradičně hojně konzumuje v kombinaci s vařeným květákem. Přidat ji ale můžete také do míchaných vajíček, jogurtové zálivky na zeleninový salát nebo do tvarohové pomazánky. 

Doporučujeme


renatin-blog-velikonoce-se-blizi-aneb-co-zaseju-to-sklizim.png

Renatin blog: Velikonoce se blíží aneb Co zaseju, to sklízím

23.03.2018Jasně že si můžete pořídit velikonoční výzdobu v obchodě. Ale není větší potěšení, když si vypěstujete a vyrobíte jarní dekorace po svém? Zvlášť s dětmi či vnoučaty pak můžete radost z vlastního díla znásobit. Já se tradičně pustím do těchto krás...
dokonala-dvojice-jahody-a-rebarbora.png

Dokonalá dvojice? Jahody a rebarbora!

25.05.2018Zhruba od poloviny května začíná sezóna rebarbory – zeleniny pro fajnšmekry. Zajímavá je tím, že i když chutná nakysle a zpracovává se jako ovoce, jedná se ve skutečnosti o zeleninu. A ne ledajakou.
renatin-blog-co-jsem-se-naucila-pro-dobrou-naladu.png

Renatin blog: Co jsem se naučila pro dobrou náladu

09.02.2018Dlouhá léta jsem se profesně věnovala cílové skupině náctiletých, pro něž je ono magické „být sám sebou“ jedním z velkých úkolů, kterými mají v tomto ožehavém období projít. Člověk je stíhán myšlenkami, co by ne/měl, ne/chtěl a jak moc je jeho pravé já ovlivněno rodinou, kamarády a dalšími vzory.