Tento web využívá soubory cookies k poskytování služeb, shromažďování dat o návštěvnosti a personalizaci reklam. S používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací
Zdraví národaČlánkyKteré zelenině prospěje tepelná úprava a kterou jezte raději syrovou?
ktere-zelenine-prospeje-tepelna-uprava-a-kterou-jezte-radeji-syrovou.png

Které zelenině prospěje tepelná úprava a kterou jezte raději syrovou?

Zveřejněno: 16.11.2016

Vařit, či nevařit? Toť otázka. Obecné doporučení zní, že nejlepší je konzumovat zeleninu čerstvou a syrovou. Ovšem v některých případech může tepelná úprava pozitivním zdravotním přínosům zeleniny prospět. O kterou zeleninu se jedná? 

Vařit, či nevařit? Toť otázka. Obecné doporučení zní, že nejlepší je konzumovat zeleninu čerstvou a syrovou. Ovšem v některých případech může tepelná úprava pozitivním zdravotním přínosům zeleniny prospět. O kterou zeleninu se jedná?

Některé zdravé látky obsažené v zelenině, jako je například vitamin C, jsou na tepelnou úpravu extrémně citlivé. Pokud tedy chcete zachovat maximum zrovna tohoto vitaminu klíčového pro správně fungující imunitu, tepelnému zpracování zeleniny byste se měli vyhnout. Jiné zdravé látky, jako například betakaroten obsažený v mrkvi, ale lidský organismus snadněji vstřebá z mrkve vařené.

Čemu teplo prospěje

Betakaroten v mrkvi, ze kterého si lidské tělo následně vyrábí vitamin A, organismus snáz přijímá z vařené mrkve než ze syrové. Stejně tak může vaření prospět chřestu. Tedy za předpokladu, že chcete maximálně využít zdravotní přínos v něm obsaženého antioxidantu, kterým je kyselina ferulová.  Pokud restujete nebo dusíte rajčata, můžete sice snížit množství obsaženého vitaminu C, nicméně zase tělu usnadníte vstřebávání antioxidantu lykopenu.

A jakou zeleninu si dát raději syrovou

Na druhou stranu celá řada druhů zeleniny, kterou si obvykle spojujeme výhradně s vařením, dušením nebo zapékáním, by nám víc prospěla syrová. Patří sem třeba brokolice. Jejím vařením totiž snižujeme pozitivní účinek glukosinolátů, které bývají mimo jiné spojovány s prevencí rakoviny. Další zeleninou, kterou byste neměli vystavovat vysokým teplotám, je česnek. Teplo totiž snižuje snižuje množství alicinu, což je látka s téměř zázračnými účinky. Pokud syrový česnek a jeho charakteristickou vůni nemůžete vystát, měli byste aspoň co nejvíc zkrátit čas jeho tepelné úpravy. Do pokrmů byste ho proto měli přidat až těsně před koncem vaření.  

Doporučujeme


renatin-blog-poznejte-me-overene-pecovatele-o-zdravou-pokozku.png

Renatin blog: Poznejte mé ověřené pečovatele o zdravou pokožku

08.04.2018Atopický ekzém, akné, lupénka... Pokud máte štěstí, o těchto kožních problémech jste možná jen slyšeli. Kdo je zažil na vlastní kůži, ví, jak jsou úporné. Omezují nejen fyzicky, ale i psychicky. Člověk se za ně jednoduše stydí.
pali-vas-casto-zaha.png

Pálí vás často žáha?

05.10.2018Možná trpíte refluxní chorobou, při které se žaludeční šťávy dostávají do jícnu a úst. Nejste v tom sami, podobné problémy má přinejmenším každý desátý člověk. Nemocní přitom často vůbec netuší, že i jejich další zdravotní komplikace jako třeba chronický kašel či chrápání způsobuje právě reflux. Ještě nedávno byla diagnostika této choroby poměrně nepříjemná, dnes už je však k dispozici jednoduchý a bezbolestný test, který onemocnění a jeho závažnost spolehlivě odhalí ze vzorku slin.
rakovina-prostaty-neviditelna-hrozba-kterou-odhali-test-krve.jpg

Rakovina prostaty – neviditelná hrozba, kterou odhalí test krve

05.11.2018Karcinom prostaty je nejčastějším typem rakoviny u mužů hned po karcinomu tlustého střeva a konečníku a rakovině plic. Bez speciálního testu je onemocnění jen obtížně odhalitelné, vnější příznaky se totiž projevují se zpožděním a jsou snadno zaměnitelné za jiné zdravotní problémy. Moderní možnosti léčby společně s včasnou diagnózou výrazně zvyšují šanci na přežití. Nejčastěji rakovinu prostaty odhalí testy krve, konkrétně test PSA a PHI.