Tento web využívá soubory cookies k poskytování služeb, shromažďování dat o návštěvnosti a personalizaci reklam. S používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací
Zdraví národaČlánkyKteré zelenině prospěje tepelná úprava a kterou jezte raději syrovou?
ktere-zelenine-prospeje-tepelna-uprava-a-kterou-jezte-radeji-syrovou.png

Které zelenině prospěje tepelná úprava a kterou jezte raději syrovou?

Zveřejněno: 16.11.2016

Vařit, či nevařit? Toť otázka. Obecné doporučení zní, že nejlepší je konzumovat zeleninu čerstvou a syrovou. Ovšem v některých případech může tepelná úprava pozitivním zdravotním přínosům zeleniny prospět. O kterou zeleninu se jedná? 

Vařit, či nevařit? Toť otázka. Obecné doporučení zní, že nejlepší je konzumovat zeleninu čerstvou a syrovou. Ovšem v některých případech může tepelná úprava pozitivním zdravotním přínosům zeleniny prospět. O kterou zeleninu se jedná?

Některé zdravé látky obsažené v zelenině, jako je například vitamin C, jsou na tepelnou úpravu extrémně citlivé. Pokud tedy chcete zachovat maximum zrovna tohoto vitaminu klíčového pro správně fungující imunitu, tepelnému zpracování zeleniny byste se měli vyhnout. Jiné zdravé látky, jako například betakaroten obsažený v mrkvi, ale lidský organismus snadněji vstřebá z mrkve vařené.

Čemu teplo prospěje

Betakaroten v mrkvi, ze kterého si lidské tělo následně vyrábí vitamin A, organismus snáz přijímá z vařené mrkve než ze syrové. Stejně tak může vaření prospět chřestu. Tedy za předpokladu, že chcete maximálně využít zdravotní přínos v něm obsaženého antioxidantu, kterým je kyselina ferulová.  Pokud restujete nebo dusíte rajčata, můžete sice snížit množství obsaženého vitaminu C, nicméně zase tělu usnadníte vstřebávání antioxidantu lykopenu.

A jakou zeleninu si dát raději syrovou

Na druhou stranu celá řada druhů zeleniny, kterou si obvykle spojujeme výhradně s vařením, dušením nebo zapékáním, by nám víc prospěla syrová. Patří sem třeba brokolice. Jejím vařením totiž snižujeme pozitivní účinek glukosinolátů, které bývají mimo jiné spojovány s prevencí rakoviny. Další zeleninou, kterou byste neměli vystavovat vysokým teplotám, je česnek. Teplo totiž snižuje snižuje množství alicinu, což je látka s téměř zázračnými účinky. Pokud syrový česnek a jeho charakteristickou vůni nemůžete vystát, měli byste aspoň co nejvíc zkrátit čas jeho tepelné úpravy. Do pokrmů byste ho proto měli přidat až těsně před koncem vaření.  

Doporučujeme


ktere-caje-muzete-pit-kazdy-den.png

Které čaje můžete pít každý den?

31.07.2018Možná někdy marně přemýšlíte, co by vám pomohlo zbavit se únavy, podrážděnosti nebo bolesti hlavy. Přitom řešení může být překvapivě snadné. Napít se. Na vodě totiž závisí fungování všech orgánových systémů. Proč neosvěžit pitný režim, abyste tekutiny doplňovali s chutí?
je-mozne-zjistit-zda-nam-hrozi-skryte-riziko-infarktu-ci-mozkove-mrtvice.png

Je možné zjistit, zda nám hrozí skryté riziko infarktu či mozkové mrtvice?

15.05.2018U infarktu myokardu i mozkové mrtvice platí, že se lékaři v praxi bohužel setkávají se stále mladšími pacienty s ischemickou atakou a že i minuty do okamžiku, než se lidé dostanou k odborníkům do nemocniční péče, hrají důležitou roli. Vlastně tu nejdůležitější. Proto je lepší těmto stavům předcházet. Zde o to více platí, že prevence je klíčová. Jedná se především o změnu životního stylu, která může zahrnovat dietu, zvýšení fyzické aktivity, omezení stresu a zejména také zákaz kouření. Pomoci ale může i moderní laboratorní test.
stitna-zlaza-u-zvirat-nebezpecny-a-drahy-nepritel.png

Štítná žláza u zvířat – nebezpečný a drahý nepřítel

20.03.2018Ročně Češi vynaloží až dvě miliardy korun na zdravotní péči o domácí mazlíčky. Stejně jako u lidí přitom pouhý krevní rozbor napoví, co zvíře trápí, a lze tedy včas zahájit léčbu, která pak může být nejen účinnější, ale i levnější. Jak ukazují zjištění laboratoří synlab czech, velmi častým problémem psů i koček je onemocnění štítné žlázy. Často však u nich bývá odhaleno pozdě a o zvíře tak není adekvátně postaráno.