Tento web využívá soubory cookies k poskytování služeb, shromažďování dat o návštěvnosti a personalizaci reklam. S používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací
Zdraví národaČlánkyKteré zelenině prospěje tepelná úprava a kterou jezte raději syrovou?
ktere-zelenine-prospeje-tepelna-uprava-a-kterou-jezte-radeji-syrovou.png

Které zelenině prospěje tepelná úprava a kterou jezte raději syrovou?

Zveřejněno: 16.11.2016

Vařit, či nevařit? Toť otázka. Obecné doporučení zní, že nejlepší je konzumovat zeleninu čerstvou a syrovou. Ovšem v některých případech může tepelná úprava pozitivním zdravotním přínosům zeleniny prospět. O kterou zeleninu se jedná? 

Vařit, či nevařit? Toť otázka. Obecné doporučení zní, že nejlepší je konzumovat zeleninu čerstvou a syrovou. Ovšem v některých případech může tepelná úprava pozitivním zdravotním přínosům zeleniny prospět. O kterou zeleninu se jedná?

Některé zdravé látky obsažené v zelenině, jako je například vitamin C, jsou na tepelnou úpravu extrémně citlivé. Pokud tedy chcete zachovat maximum zrovna tohoto vitaminu klíčového pro správně fungující imunitu, tepelnému zpracování zeleniny byste se měli vyhnout. Jiné zdravé látky, jako například betakaroten obsažený v mrkvi, ale lidský organismus snadněji vstřebá z mrkve vařené.

Čemu teplo prospěje

Betakaroten v mrkvi, ze kterého si lidské tělo následně vyrábí vitamin A, organismus snáz přijímá z vařené mrkve než ze syrové. Stejně tak může vaření prospět chřestu. Tedy za předpokladu, že chcete maximálně využít zdravotní přínos v něm obsaženého antioxidantu, kterým je kyselina ferulová.  Pokud restujete nebo dusíte rajčata, můžete sice snížit množství obsaženého vitaminu C, nicméně zase tělu usnadníte vstřebávání antioxidantu lykopenu.

A jakou zeleninu si dát raději syrovou

Na druhou stranu celá řada druhů zeleniny, kterou si obvykle spojujeme výhradně s vařením, dušením nebo zapékáním, by nám víc prospěla syrová. Patří sem třeba brokolice. Jejím vařením totiž snižujeme pozitivní účinek glukosinolátů, které bývají mimo jiné spojovány s prevencí rakoviny. Další zeleninou, kterou byste neměli vystavovat vysokým teplotám, je česnek. Teplo totiž snižuje snižuje množství alicinu, což je látka s téměř zázračnými účinky. Pokud syrový česnek a jeho charakteristickou vůni nemůžete vystát, měli byste aspoň co nejvíc zkrátit čas jeho tepelné úpravy. Do pokrmů byste ho proto měli přidat až těsně před koncem vaření.  

Doporučujeme


vymente-jarni-unavu-za-prival-energie.png

Vyměňte jarní únavu za příval energie!

13.03.2018Připadá vám jarní únava jen jako téma k postěžování si kamarádům u kafe? Nemyslete si, vyčerpání organismu po zimě může přepadnout i vás.
cerven-a-jeho-alergeny-dreviny-ustupuji-travy-a-byliny-buji.jpg

Červen a jeho alergeny. Dřeviny ustupují, trávy a byliny bují

11.06.2019Vrchol pylové sezóny je tady. Lidé alergičtí na dřeviny mají pomalu vyhráno, stromů už kvete jen malá hrstka. Ti, kteří jsou citliví na trávy, si ale zatím neodpočinou. Ještě hůř na tom mohou být osoby alergické na byliny, období jejich největšího rozpuku teprve začíná. Aby si alergici zbytečně nekazili začátek léta častým kýcháním a dalšími potížemi spojenými s alergiemi, měli by se problematickým rostlinám co nejméně vystavovat. Lidem, kteří netuší, na co přesně jsou alergičtí, pomůže krevní test.
s-nebezpecnou-trombofilii-se-da-bojovat-nejdriv-je-ale-nutne-ji-odhalit.jpg

S nebezpečnou trombofilií se dá bojovat. Nejdřív je ale nutné ji odhalit

17.05.2019U trombofiliků dochází vlivem genetické mutace ke zvýšenému srážení krve – trombofilii. Hrozí tak, že se vytvoří krevní sraženiny neboli tromby, které mohou částečně nebo úplně ucpat cévu a ohrozit člověka na životě. Trombofilie je ovlivněna vrozenými dispozicemi a zevními vlivy, jako je pohybový režim, obezita, věk, kouření, úraz či užívání některých léků jako například antikoncepce. O příčinách i následcích trombofilie je bohužel stále obecně nízké povědomí a ohrožení lidé tak často ani neví, že se jich tato porucha týká. Pro diagnostiku přitom stačí zajít na odběr krve.