Tento web využívá soubory cookies k poskytování služeb, shromažďování dat o návštěvnosti a personalizaci reklam. S používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací
Zdraví národaČlánkyKoriandr – výborný pomocník při vaření, ale také silný zdroj vitaminů
koriandr-vyborny-pomocnik-pri-vareni-ale-take-silny-zdroj-vitaminu.jpg

Koriandr – výborný pomocník při vaření, ale také silný zdroj vitaminů

Zveřejněno: 07.10.2016

Rostlina z čeledi miříkovitých skvěle dochutí pokrmy z masa nebo zeleniny. Organismu ale dodá i celou řadu vitaminů prospěšných zdraví a napomáhá trávení. Koriandr můžete pěstovat i v květináči na okenním parapetu, a mít ho tak k dispozici po celý rok. 

Rostlina z čeledi miříkovitých skvěle dochutí pokrmy z masa nebo zeleniny. Organismu ale dodá i celou řadu vitaminů prospěšných zdraví a napomáhá trávení.

Koriandr můžete pěstovat i v květináči na okenním parapetu, a mít ho tak k dispozici po celý rok. Jeho listy je nejlepší používat čerstvé. Proto se vyplatí pěstovat si ho doma po celý rok. Má raději slunné stanoviště, vyberte mu proto místo s dostatkem světla a stranou průvanu. Protože jeho chuť i vůně jsou hodně specifické, je možné, že nezachutná každému.

Hodí se zejména do jídel z dušeného masa a restované zeleniny. Ocení ho tedy zejména ti, kdo mají rádi orientální kuchyni. Lístky můžete přidat také do polévek nebo jimi můžete posypat celozrnné pečivo s tvarohovou pomazánkou. Lístky koriandru obsahují mimo jiné vitaminy skupiny B a vitamin C. Protože napomáhá trávení, ocení jej ti, kdo mívají často potíže s nadýmáním.

Někdy se uvádí, že pozor by si na něj měli dát lidé s poruchou srážlivosti krve. Rostlina totiž obsahuje chemickou látku zvanou kumarin, která působí na krev protisrážlivě. Kumarin se však vyskytuje i v celé řadě jiných potravin (skořice, sezamová semena atd.) a účinky přírodního kumarinu na srážlivost krve jsou skutečně velmi slabé. Kromě toho, že se koriandr používá jako dochucovadlo, dá se užívat také ve formě čaje. Ten se doporučuje při nadýmání, průjmech, ale také při nechutenství a žaludečních křečích.

Doporučujeme


dokonala-dvojice-jahody-a-rebarbora.png

Dokonalá dvojice? Jahody a rebarbora!

25.05.2018Zhruba od poloviny května začíná sezóna rebarbory – zeleniny pro fajnšmekry. Zajímavá je tím, že i když chutná nakysle a zpracovává se jako ovoce, jedná se ve skutečnosti o zeleninu. A ne ledajakou.
jak-se-chranit-pred-nemocemi-spinavych-rukou.png

Jak se chránit před nemocemi špinavých rukou

29.01.2018Vedli nás k tomu už od dětství: umyj si ruce před jídlem a po použití toalety. Pokud jste si tuto vštěpovanou radu vzali k srdci, dobře pro vás. Výrazně tím omezujete riziko řady vážných nemocí. Chřipka, žloutenka typu A, toxoplazmóza, listerióza, ale i běžnější rýma a nachlazení se vám můžou vyhnout, pokud věnujete pouhých 20 vteřin této základní hygieně.
neobjasnene-zdravotni-potize-na-vine-muze-byt-potravinova-intolerance.jpg

Neobjasněné zdravotní potíže? Na vině může být potravinová intolerance

05.10.2018Zažívací problémy, bolesti hlavy a kloubů, akné, únava. Seznam potíží, které může způsobovat potravinová intolerance, je však mnohem delší. Málokdo by hádal, že může být příčinou i takových problémů jako nespavost, snížená imunita, úzkostné stavy či deprese. Spolehlivou metodou k odhalení potravinové intolerance je krevní test, který identifikuje konkrétní problematické potraviny a umožní tak další léčbu.