Tento web využívá soubory cookies k poskytování služeb, shromažďování dat o návštěvnosti a personalizaci reklam. S používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací
Zdraví národaČlánkyKoření jídlu dodá chuť a usnadní trávení
koreni-jidlu-doda-chut-a-usnadni-traveni.png

Koření jídlu dodá chuť a usnadní trávení

Zveřejněno: 19.12.2016

Koření a čerstvé aromatické byliny obsahují v koncentrované míře éterické oleje – díky těmto přírodním koncentrátům nejen voní, ale podporují naše trávení a dokážou i posilovat imunitu. Působí totiž protizánětlivě a antibakteriálně. Tady je několik praktických tipů, jak je začlenit do vašeho vaření.

Koření a čerstvé aromatické byliny obsahují v koncentrované míře éterické oleje – díky těmto přírodním koncentrátům nejen voní, ale podporují naše trávení a dokážou i posilovat imunitu. Působí totiž protizánětlivě a antibakteriálně.

Tady je několik praktických tipů, jak je začlenit do vašeho vaření.

Pro lepší trávení masa a luštěnin

Kmín, muškát, šalvěj, majoránka a čerstvý zázvor jídlo nejen okoření, ale pomohou i lepší stravitelnosti těžších jídel, jako jsou maso a luštěniny. Mějte je proto po ruce. Totéž platí i pro čerstvé byliny: bazalka, oregano, pažitka, řeřicha nebo třeba rukola skvěle ochutí masité i luštěninové pokrmy a pomohou vám je lépe strávit. Zejména do luštěnin se hodí přidat bobkový list, česnek a provensálské bylinky, a to buď zvlášť, nebo vše dohromady. Zlepší jejich stravitelnost a nebudou vás tolik nadýmat.

Jak okořenit rýži

Rýži doporučujeme vařit ve vodě s několika tobolkami kardamomu či hřebíčkem. Nebo zkuste do uvařené rýže vymačkat šťávu z kousku (asi 5 cm) nastrouhaného zázvoru – rýži nejen ochutí, ale podpoří i její trávení.

Co přidat k bramborám

Brambory během varu vhodně doplňuje kmín, který je nejen dochutí, ale navíc v nich pomáhá neutralizovat alkaloid solanin.

K sýrům si dejte pažitku nebo petržel

Pro lepší trávení laktózy přidávejte k sýrům a mléčným výrobkům pažitku, petržel či kerblík. Do jogurtů a mléčných kaší na sladko přisypte skořici, kardamom nebo špetku vanilky.

A ještě jedna rada na závěr. Aby bylo koření lékem, kupujte ho ve vysoké kvalitě. Rozhodně se vyhněte všem průmyslově připraveným kořenícím směsím obsahujícím zbytečně velké množství soli, glutamátu a jiných zvýrazňovačů chuti. 

Doporučujeme


renatin-blog-co-jsem-se-naucila-pro-dobrou-naladu.png

Renatin blog: Co jsem se naučila pro dobrou náladu

09.02.2018Dlouhá léta jsem se profesně věnovala cílové skupině náctiletých, pro něž je ono magické „být sám sebou“ jedním z velkých úkolů, kterými mají v tomto ožehavém období projít. Člověk je stíhán myšlenkami, co by ne/měl, ne/chtěl a jak moc je jeho pravé já ovlivněno rodinou, kamarády a dalšími vzory.
jak-promenit-prilohu-ve-skvely-hlavni-chod.png

Jak proměnit přílohu ve skvělý hlavní chod

16.02.2018Spousta lidí má zeleninu zažitou jako přílohu k masu nebo součást salátu. Přitom obzvlášť v zimě se s ní dá kouzlit na nejrůznější způsoby. Zaměřte se na druhy, které jsou u nás doma, jako je například růžičková kapusta, červená řepa, mrkev či celer. A protože bychom měli denně sníst kolem 400 gramů zeleniny, je skvělý nápad připravit si ji jako hlavní chod. Naše recepty zasytí, zahřejí a zároveň dodají potřebné živiny.
bylinka-kterou-si-nespletete-kontryhel.png

Bylinka, kterou si nespletete. Kontryhel!

08.06.2018Právě v tomto období je v rozkvětu kontryhel obecný, pro jehož anglický název „Our Lady's Mantle“ (plášť Panny Marie) byly inspirací listy, na nichž se třpytí kapky rosy či deště. Ve středověku se tyto malé drahokamy považovaly za „nebeskou vodu“ a využití nacházely v alchymii. Odtud pochází latinské jméno kontryhelu – Alchemilla. Tato tradiční léčivka je oblíbená hlavně u žen.