Tento web využívá soubory cookies k poskytování služeb, shromažďování dat o návštěvnosti a personalizaci reklam. S používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací
Zdraví národaČlánkyKoření jídlu dodá chuť a usnadní trávení
koreni-jidlu-doda-chut-a-usnadni-traveni.png

Koření jídlu dodá chuť a usnadní trávení

Zveřejněno: 19.12.2016

Koření a čerstvé aromatické byliny obsahují v koncentrované míře éterické oleje – díky těmto přírodním koncentrátům nejen voní, ale podporují naše trávení a dokážou i posilovat imunitu. Působí totiž protizánětlivě a antibakteriálně. Tady je několik praktických tipů, jak je začlenit do vašeho vaření.

Koření a čerstvé aromatické byliny obsahují v koncentrované míře éterické oleje – díky těmto přírodním koncentrátům nejen voní, ale podporují naše trávení a dokážou i posilovat imunitu. Působí totiž protizánětlivě a antibakteriálně.

Tady je několik praktických tipů, jak je začlenit do vašeho vaření.

Pro lepší trávení masa a luštěnin

Kmín, muškát, šalvěj, majoránka a čerstvý zázvor jídlo nejen okoření, ale pomohou i lepší stravitelnosti těžších jídel, jako jsou maso a luštěniny. Mějte je proto po ruce. Totéž platí i pro čerstvé byliny: bazalka, oregano, pažitka, řeřicha nebo třeba rukola skvěle ochutí masité i luštěninové pokrmy a pomohou vám je lépe strávit. Zejména do luštěnin se hodí přidat bobkový list, česnek a provensálské bylinky, a to buď zvlášť, nebo vše dohromady. Zlepší jejich stravitelnost a nebudou vás tolik nadýmat.

Jak okořenit rýži

Rýži doporučujeme vařit ve vodě s několika tobolkami kardamomu či hřebíčkem. Nebo zkuste do uvařené rýže vymačkat šťávu z kousku (asi 5 cm) nastrouhaného zázvoru – rýži nejen ochutí, ale podpoří i její trávení.

Co přidat k bramborám

Brambory během varu vhodně doplňuje kmín, který je nejen dochutí, ale navíc v nich pomáhá neutralizovat alkaloid solanin.

K sýrům si dejte pažitku nebo petržel

Pro lepší trávení laktózy přidávejte k sýrům a mléčným výrobkům pažitku, petržel či kerblík. Do jogurtů a mléčných kaší na sladko přisypte skořici, kardamom nebo špetku vanilky.

A ještě jedna rada na závěr. Aby bylo koření lékem, kupujte ho ve vysoké kvalitě. Rozhodně se vyhněte všem průmyslově připraveným kořenícím směsím obsahujícím zbytečně velké množství soli, glutamátu a jiných zvýrazňovačů chuti. 

Doporučujeme


predstavujeme-nej-limonadu-letosniho-leta.png

Představujeme NEJ limonádu letošního léta!

22.06.2018Dulenka neboli levandule patří mezi oblíbené jedlé rostliny a poslední dobou čím dál častěji nachází své místo právě v kuchyni. Modrofialové květy se přidávají do dezertů, sušenek, marmelád, polévek nebo jako součást marinád k masu. Punc originality má levandulový drink z vlastnoručně vyrobeného sirupu, který potěší vaše smysly.
ledviny-se-samy-vcas-neozvou.jpg

Ledviny se samy včas neozvou

01.11.2018Zdravotními problémy s tímto nepostradatelným orgánem trpí každý desátý člověk, mnoho z nich o tom ale neví. Ledviny totiž téměř nikdy nebolí a první příznaky jejich onemocnění se začínají objevovat až s velkým zpožděním. O to důležitější je prevence, která spočívá ve zdravém životním stylu, pravidelných prohlídkách u lékaře a testech krve nebo moči.
je-mozne-zjistit-zda-nam-hrozi-skryte-riziko-infarktu-ci-mozkove-mrtvice.png

Je možné zjistit, zda nám hrozí skryté riziko infarktu či mozkové mrtvice?

15.05.2018U infarktu myokardu i mozkové mrtvice platí, že se lékaři v praxi bohužel setkávají se stále mladšími pacienty s ischemickou atakou a že i minuty do okamžiku, než se lidé dostanou k odborníkům do nemocniční péče, hrají důležitou roli. Vlastně tu nejdůležitější. Proto je lepší těmto stavům předcházet. Zde o to více platí, že prevence je klíčová. Jedná se především o změnu životního stylu, která může zahrnovat dietu, zvýšení fyzické aktivity, omezení stresu a zejména také zákaz kouření. Pomoci ale může i moderní laboratorní test.